Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Aluniţele la copii - motiv de îngrijorare pentru părinţi

Aluniţele la copii - motiv de îngrijorare pentru părinţi

 

Dacă copilul tău are aluniţe ar trebui să îţi pui semne de întrebare. De ce au apărut şi cât de periculoase sunt acestea? O consultaţie la medicul dermatolog  ar fi binevenită pentru a exclude orice risc. Aluniţele  sunt extrem de sensibile, iar dacă sunt neglijate sau agresate pot deveni maligne şi cauzează apariţia cancerului de piele.

Nevii, sau aluniţele sunt pete mici, ce au culoare închisă la nivelul tegumentului. Apariţia aluniţelor se datorează unor celule ce produc pigmentul. De regulă, aluniţele au culoarea brună, iar unii pot fi de culoare închisă sau de culoarea pielii. Nevii pot fi de diverse tipuri şi forme: plani, supradenivelaţi, netezi sau aspri şi au forma rotundă sau ovală. Unele personae au aluniţe chiar  de la naştere. Aceştia se numesc nevi congenitali. Cu toate acestea, majoritatea nevilor se dezvoltă în primii 20 de ani de viaţă.

Când trebuie să mergi la medic!

O vizită anuală la dermatolog este suficientă în cazul în care copilul nu are mai mult de 25 de aluniţe pe corp şi nici nu există antecedente familiale de melanom sau alt tip de cancer. Este recomandat mai mult de un control pe an în cazul în care există un istoric de aluniţe anormale sau un sindrom genetic sau de ordin imunologic. Nu în ultimul rând, este important de precizat faptul că mult temutul melanom îşi face apariţia de obicei în anii adolescenţei, această afecţiune fiind foarte rară la copiii mici.

Cum îţi dai seama ca o aluniţă e malignă?

Atunci când aceasta creşte rapid, pe marginile ei apar prelungiri, se închide la culoare, este inflamată, provoacă mâncărimi şi durere. Dacă în scurt timp apar mai multe aluniţe, poziţionate aproape una de cealaltă, atunci se prea poate ca ceva sa nu fie în regulă. Aluniţele normale trebuie îndepărtate doar atunci când se afla într-un loc unde hainele sunt strânse, dacă deranjează.

Tratamentul aluniţelor

Pentru a te bucura de frumuseţea şi sănătatea pielii, chiar şi cu aluniţele, ar fi bine să nu te expui îndelung la soare. Foloseşte loţiunile cu factor de protecţie ridicat, acestea previn extindrea aluniţelor. Ai grijă să nu te zgârii sau să nu îţi loveşti aluniţele. Tratează-le cu delicateţe, astfel ele nu vor pune în pericol pielea, ci vor da un plus de valoare.

Îndepărtarea aluniţelor

De obicei aluniţele sunt eliminate doar dacă acestea sunt „inestetice”, de exemplu ele sunt pe față. Trebuie ținut cont și de faptul că îndepărtarea pe cale chirurgicală a aluniţei va duce și la o cicatrice ce poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de dimensiunea inițială a aluniţei. Nu încerca să îndepărtezi aluniţele copilului prin metode naturiste, riscaţi să expuneţi sănătatea în pericol.

Foto: tncp.net, demandstudios.com

 

 
Share:

Articole recomandate