Autoritățile afirmă că vaccinurile procurate de Moldova sunt de calitate înaltă
- 2017-04-25
- 4929
Epidemiile continuă să ameninţe Europa, inclusiv Republica Moldova. Principala cauză este diminuarea cuprinderii cu vaccinări, riscul fiind majorat de migraţia intensă a oamenilor. Centrul de Sănătate Publică menționează că în ultimii ani multe boli prevenibile prin vaccinări nu mai reprezintă o ameninţare pentru populaţie chiar dacă unii consideră că vaccinul este mai periculos decât boala.
Exemplul recent este propaganda anti vaccinală din ţara vecină, România, iar epidemia de rujeolă, care a început acolo în anul 2016, cu înregistrarea a 675 de cazuri şi 3 decese, la 21 aprilie curent, a înregistrat deja 4 881 de cazuri de îmbolnăviri, cu 22 de decese. Această epidemie continuă să se răspândească şi sporeşte morbiditatea în cazul persoanelor nevaccinate sau a celor care nu sunt vaccinate la timp, în conformitate cu schema de vaccinare.
Centrul de Sănătate Publică subliniază că Republica Moldova procură doar vaccinuri înregistrate de la producătorii care sunt supravegheaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Vaccinurile sunt păstrate în camere frigorifere şi congelatoare speciale, cu sisteme triple de control al temperaturii.
Administrarea vaccinurilor este efectuată doar în cabinete de vaccinări, cu respectarea regulilor şi a cerinţelor necesare. Înainte de vaccinare, persoanele sunt supuse examenului medical şi monitorizate obligatoriu în perioada postvaccinală.
Vaccinurile sunt gratuite şi fiecare copil beneficiază de imunizare acoperită din fondurile de stat.
Amintim că anual, în întreaga lume, în luna aprilie este marcată Săptămâna Europeană a Imunizărilor, pentru a accentua importanța vaccinării. În Moldova, în acest an, aceasta se desfășoară în perioada 24 aprilie, cu sloganul: „Vaccinurile funcționează”.
Foto: polityka.pl