Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Beneficiile enorme ale uleiului de pește pentru sănătate

Beneficiile enorme ale uleiului de pește pentru sănătate

Uleiul de pește este unul dintre cele mai frecvent consumate suplimente alimentare. Este bogat în acizi grași Omega-3, foarte necesari pentru sănătate, dar pe care organismul nostru nu poate să-i producă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumarea a 1-2 porții de pește pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că acizii grași Omega-3 din pește oferă multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva anumitor boli. În cazul unui consum redus de pește, suplimentele de ulei de pește pot ajuta la obținerea dozei necesare de Omega-3.

Aproximativ 30% din uleiul de pește este alcătuit din acizi grași Omega-3, în timp ce restul de 70% este format din alte grăsimi. Uleiul de pește neprelucrat conține și vitaminele A și D. Tipurile de Omega-3 găsite în uleiul de pește au beneficii mai mari pentru sănătate decât cele obținute din alte surse.

Uleiul de pește este benefic într-o serie de afecțiuni:

- Nivel crescut de trigliceride;
- Prevenirea reblocării vaselor de sânge după angioplastie;
- Pierderea sarcinii la femeile cu tulburare autoimună numită sindrom antifosfolipidic;
- Deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) la copii;
- Tulburare bipolară;
- Pierderea în greutate la persoanele care suferă de cancer;
- Boli de inimă;
- Operație by-pass;
- Tensiune arterială crescută cauzată de ciclosporină;
- Dureri menstruale (dismenoree);
- Tulburări de mișcare la copii (dispraxie);
- Cancer endometrial;
- Insuficiență cardiacă;
- Transplant de inimă;
- Colesterol anormal cauzat de tratamentul HIV/SIDA;
- Nefropatie cu imunoglobuline A;
- Osteoporoză;
- Psoriazis;
- Boli psihice la adolescenți și tineri;
- Sindromul Raynaud;
- Colesterol anormal după un transplant de rinichi;
- Artrita reumatoidă;
- Accident vascular cerebral.

Surse de Omega-3:

- Peștele și fructe de mare reprezintă principala sursă de acizi grași Omega-3. În pește se găsesc atât acidul alfa-linolenic, cât și compușii EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic);
- Ulei de rapiță sau soia;
- Nuci și semințe;
- Leguminoase uscate;
- Legume proaspete - aici sunt incluse spanacul, legume crucifere (broccoli, conopida) și dovleacul;
- Ouă îmbogățite cu Omega-3.

Doza de ulei de pește recomandată:

Aportul de ulei de pește nu ar trebui să depășească 3 grame zilnic. Doar la recomandarea medicului doza poate fi depășită.

Consumul unor cantități crescute de ulei de pește poate mări riscul producerii de hemoragii. De asemenea, supradoza de Omega-3 (>1 gram/zi) înrăutățește starea de sănătate a persoanelor care suferă de aritmii cardiace.

 

Sursa: sfatulmedicului.ro; fitzdrav.com

Share:

Articole recomandate