Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

COVID-19: ce trebuie să cunoască părinții pentru a protecția lor și a copiilor

COVID-19: ce trebuie să cunoască părinții pentru a protecția lor și a copiilor

Mike Posner, doctor în științe medicale

Nestlé Infant Nutrition

Director Medical pentru Europa,

Orientul Mijlociu și Africa de Nord

Întrebări frecvente

  1. Mă îngrijorează riscul de infectare cu COVID-19. Ar trebui să-mi fac griji în această privință?
  2. Îmi alăptez copilul. Se va infecta cu COVID-19, dacă eu sunt bolnavă? Ce pot face pentru a-mi proteja copilul de infectare cu COVID-19?
  3. Îmi hrănesc copilului cu formulă de lapte praf și/sau mâncare pentru copii. Se poate infecta copilul prin intermediul produselor consumate?
  4. Este necesară sterilizarea sticlei, dacă în instrucțiuni se indică că acest lucru nu este necesar?
  5. Cum îmi pot proteja copilul de COVID-19?
  6. Sunt infectată/am intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19, ce pot face pentru a-mi proteja copilul?
  7. Am mai mulți copii. Dacă unul dintre ei se îmbolnăvește de COVID-19, cum îi pot proteja pe ceilalți?
  8. Pot consolida sistemul imunitar al copilului meu alimentele ce conțin probiotice?
  9. Tușesc. Ar trebui să port mască pentru a-mi proteja copilul?
  10. Se poate infecta copilul meu cu COVID-19 ca urmare a consumului de produse de origine animală, cum ar fi carnea sau ouăle?
  11. Cât timp supraviețuiește COVID-19 pe diverse suprafețe?
  12. Cât de sigur este să primești un colet/livrare la domiciliu?

 

• Mă îngrijorează riscul de infectare cu COVID-19. Ar trebui să-mi fac griji în această privință?

În prezent, această întrebare îngrijorează multe familii. Mass-media cuprinde o cantitate enormă de știri despre COVID-19, lucru ce nu poate decât să provoace anxietate și confuzie.

Conform rapoartelor OMS, dacă locuiți într-o zonă afectată de virus, este posibil ca Dvs. sau vreun membru al familiei să fie expus la noul coronavirus. Multe persoane nu prezintă decât simptome slab pronunțate. Este vorba, în special, de copii și tineri. Dar există și cazuri grave, ce necesită exclusiv tratament în staționar. Persoanele cu simptome slab pronunțate pot infecta în continuare alte persoane. Aceasta înseamnă că cea mai bună modalitate de a vă proteja familia și pe cei din jurul Dvs. este de a respecta măsurile de precauție de bază, cum ar fi igiena minuțioasă a mâinilor și igiena respiratorie. De asemenea, urmăriți informațiile și urmați recomandările autorităților locale din domeniul sănătății cu privire la restricțiile de călătorie și adunările în public.

Puteți găsi cele mai recente recomandări ale OMS la următoarea adresă:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

 

• Îmi alăptez copilul. Se va infecta cu COVID-19, dacă eu sunt bolnavă? Ce pot face pentru a-mi proteja copilul de infectare cu COVID-19?

Pentru un număr mare de părinți, alăptarea la sân poate crea o serie de probleme. Prin urmare, în această perioadă, se atestă un nivel sporit de anxietate. Acest subiect încă nu a fost studiat. Zilnic apar informații noi. Urmăriți știrile, vizitați site-ul OMS pentru a obține mai multe informații despre virus. Dacă întâmpinați dificultăți, este important să solicitați sfatul unui medic obstetrician sau al unui alt lucrător medical. Oricare ar fi recomandarea specialistului, asigurați-vă că Dvs. și orice altă persoană, care vă ajută să hrăniți copilul, urmați aceleași reguli cu privire la igiena mâinilor, înainte și după manipularea oricărui recipient pentru alimentarea copilului și atunci când aveți grijă de copil.

Puteți găsi cele mai recente recomandări ale OMS la următoarea adresă:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding

 

• Îmi hrănesc copilului cu formulă de lapte praf și/sau mâncare pentru copii. Se poate infecta copilul prin intermediul produselor consumate?

Noi, cei de la Nestlé, respectăm cu strictețe regulile de igienă și de control al infecțiilor, pentru a garanta că toate produsele noastre sunt sigure pentru familia Dvs. În această perioadă alarmantă, am revizuit toate protocoalele noastre și am luat măsuri suplimentare pentru a ne asigura că oferim copilului Dvs. produse sigure. Copilul Dvs. nu riscă să contracteze COVID-19 prin intermediul formulei de lapte praf sau a produselor pentru bebeluși. Cu toate acestea, dacă decideți să vă hrăniți copilul cu formulă de lapte praf, este important să respectați regulile de igienă recomandate. OMS recomandă să vă asigurați că vă spălați pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde, folosind apă și săpun, înainte de a atinge formula de lapte praf sau sticla și înainte de a lua copilul în brațe, pentru a reduce riscul de răspândire a infecției prin contact direct. De asemenea, asigurați-vă că curățați sau dezinfectați în mod regulat toate suprafețele contaminate și că curățați și dezinfectați sau sterilizați în mod corespunzător recipientele pentru alimentarea copilului. De asemenea, OMS afirmă că, dacă nu vă simțiți bine pentru a vă hrăni copilul, rugați pe cineva să vă ajute, dacă este posibil, dar asigurați-vă că persoana dată respectă regulile de igienă. Dacă Dvs. sau persoana care vă ajută să îngrijiți copilul prezentați tuse sau alte simptome ale unei infecții respiratorii, se recomandă să purtați mască, dacă aveți una, pentru a reduce riscul de răspândire a infecției. Asigurați-vă că cunoașteți cum trebuie folosită și eliminată în siguranță masca iar, în caz că nu sunteți sigură, consultați medicul.

Puteți găsi cele mai recente recomandări ale OMS la următoarea adresă:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

 

• Este necesară sterilizarea sticlei, dacă în instrucțiuni se indică că acest lucru nu este necesar?

Da. OMS recomandă să o faceți, deoarece toate recipientele pentru alimentarea copilului, inclusiv sticlele, biberoanele, lingurile, bolurile folosite de copilul Dvs., trebuie întotdeauna curățate, sterilizate sau dezinfectate. Asigurați-vă că ați spălat mai întâi toate recipientele destinate alimentării cu apă, apoi le-ați fiert sau sterilizat. Dacă acest lucru nu este posibil, ștergeți cel puțin suprafața acestora cu o soluție de alcool pentru a le dezinfecta. Nu vă faceți griji, dacă nu știți ce să faceți într-o astfel de situație. Discutați cu medicul Dvs., asistenta medicală sau moașa, care vă pot oferi mai multe sfaturi în acest sens.

Puteți găsi cele mai recente recomandări ale OMS la următoarea adresă:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

• Cum îmi pot proteja copilul de COVID-19?

OMS confirmă că în prezent nu știm suficient despre COVID-19 pentru a fi siguri cum afectează acesta sugarii și copiii din diferite grupe de vârstă. În general, au fost raportate mai puține cazuri de infectare în rândul copiilor și a sugarilor decât în ​​alte grupe de vârstă. Prin urmare, copiii sunt mai puțin susceptibili să sufere de această boală. Unele persoane care se infectează cu COVID-19 pot suferi de consecințe mai grave, cum ar fi pneumonia și dificultăți de respirație. Cel mai des, coronavirusul afectează persoanele în vârstă sau persoanele care suferă de alte boli. Cu toate acestea, cunoaștem că persoane din orice categorie de vârstă se pot infecta. De aceea, este important să luați măsuri de precauție suplimentare în casa Dvs. și în modul de viață actual, pentru a vă proteja, a vă proteja familia și persoanele din jur.

Conform OMS, putem contracta COVID-19 de la alte persoane infectate sau prin atingerea obiectelor și a suprafețelor contaminate și apoi prin atingerea directă a ochilor, a gurii sau a nasului. Boala se transmite de la persoană la persoană prin picături de lichid mici din nas sau gură, atunci când persoana infectată tușește, strănută sau expiră. Deoarece aceste picături pot ateriza pe orice suprafață și rămân acolo ceva timp, spălarea periodică a mâinilor și igiena căilor respiratorii sunt foarte importante pentru a preveni răspândirea bolii, pentru a vă proteja și a vă proteja copilul. Asigurați-vă că vă spălați pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun înainte de a atinge copilul și că persoanele din jurul Dvs. fac la fel. Respectați regulile de igienă respiratorie, insistați ca și cei din jur să o facă. Aceasta înseamnă că vă acoperiți gura și nasul cu cotul îndoit sau cu un șervețel, atunci când tușiți sau strănutați. Apoi, trebuie să aruncați imediat șervețele folosite și să respectați regulile de igienă a mâinilor.

Copiilor mici le poate fi dificil să se spele bine pe mâini. Prin urmare, ajutați-i să o facă în modul corespunzător. Faceți astfel încât spălarea mâinilor să devină o activitate ludică din viața de zi cu zi, mai ales atunci când reveniți de afară, dar și înainte de a lua masa și după mese. Folosiți apă și săpun, iar, în cazul în care acest lucru nu este posibil, un produs de igienizare pe bază de alcool.

Recomandări ale OMS privind spălarea eficientă a mâinilor pot fi găsite la următoarea adresă:

https://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/en/

De asemenea, ne putem infecta cu COVID-19 prin inhalarea picăturilor direct de la o persoană infectată. De aceea este foarte important să păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri de la orice persoană.

Pentru a vă asigura că copilul Dvs. este în siguranță, este important să minimizați interacțiunea cu alte persoane care s-ar putea simți rău și să evitați călătoriile, întâlnirea cu prietenii și familia, adunările publice. În cazul persoanelor care interacționează cu copilul Dvs., este important să se respecte regulile de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii. Poate fi dificil, dar în acest moment este foarte important, deoarece permite reducerea riscului de răspândire a virusului. De asemenea, respectați recomandările autorităților din domeniul sănătății din zona de reședință.

Puteți găsi cele mai recente recomandări ale OMS la următoarea adresă:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

• Sunt infectată/am intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19. Ce pot face pentru a-mi proteja copilul?

Dacă Dvs. sau un membru al familiei Dvs. prezentați simptome de COVID-19, dacă ați contactat cu o persoană cu diagnostic confirmat de COVID-19, consultați imediat medicul.

OMS recomandă respectarea unor protocoale clare cu privire la modul de limitare a riscului de răspândire a infecției. Dacă sunteți îngrijorată că puteți avea simptome de COVID-19 sau ați intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19, cel mai bun mod de a vă asigura siguranța copiilor Dvs. și a altor membri ai familiei este să limitați contactul cu aceștia, să vă spălați bine pe mâini și să respectați igiena căilor respiratorii pentru a reduce riscul de răspândire a infecției. Poate fi dificil, dar este important să se limiteze la maxim răspândirea bolii.

Dacă aflați că rezultatul Dvs. la COVID-19 este pozitiv și vă aflați în autoizolare acasă, respectați regulile de izolare recomandate de medicul Dvs. și de OMS. Ghidul OMS prevede, de obicei, aflarea la domiciliu și restricționarea contactului dintre Dvs. și ceilalți membri ai familiei. Se recomandă să stați într-o odaie aparte, bine ventilată și departe de ceilalți membri ai familiei, și să nu uitați de igiena corectă a mâinilor și de utilizarea unei măști medicale. Dacă vi s-a recomandat să purtați mască, asigurați-vă că înțelegeți cum trebuie utilizată aceasta și cum urmează a fi aruncată în mod corespunzător. OMS recomandă să vă pregătiți lenjerie de pat și veselă ce nu vor fi folosite de copiii Dvs. și de ceilalți membri ai familiei și să dezinfectați în mod regulat toate suprafețele contaminate, purtând mănuși sau alte echipamente de protecție. Asigurați-vă că știți cum să le utilizați și să le eliminați în siguranță. Dacă nu știți ce trebuie să faceți, consultați medicul.

 

• Am mai mulți copii. Dacă unul dintre ei se îmbolnăvește de COVID-19, cum îi pot proteja pe ceilalți?

A avea grijă de un copil bolnav în familie poate fi o sarcină dificilă. Este absolut normal să vă faceți griji, dacă copilul Dvs. nu se simte bine. În acest caz, este important să consultați cât mai repede un medic.

Dacă unul dintre copiii Dvs. prezintă simptome de COVID-19, a contactat cu o persoană diagnosticată cu COVID-19 sau este autoizolat acasă, este important să respectați regulile recomandate cu privire la izolare, pe care le-ați primit de la medicul Dvs. și cele indicate de OMS. De obicei, se recomandă ca copilul să stea în casă, să fie restricționat contactul cu ceilalți membri ai familiei, cu excepția persoanei care are grijă de copil. Se recomandă ca copilul să se afle într-o odaie separată, bine ventilată, situată departe de ceilalți copii, precum și să se respecte regulile de igienă a mâinilor și a sistemului respirator. În timp ce copiii mai mari, care s-au îmbolnăvit, pot purta mască pentru a limita răspândirea infecției, nu se recomandă să se folosească masca pentru sugari și copiii mici, deoarece astfel de echipamente de protecție sunt ermetice, pot fi incomode sau chiar periculoase pentru un copil mic, dacă acesta rămâne fără supraveghere. Asigurați-vă că, dacă medicul vă recomandă să purtați mască, înțelegeți cum să o folosiți în siguranță și să o eliminați în mod corect. OMS recomandă utilizarea așternuturilor și a veselei separate pentru un copil infectat, ce nu vor fi utilizate de ceilalți membri ai familiei și ca toate aceste articole să fie curățate minuțios după utilizare. Copiii pot suferi de stres în această perioadă și pot reacționa exagerat la știrile despre virus. Ajutați-i pe cei dragi să facă față situației, iar noi vom veni cu o serie de sfaturi utile din partea OMS. Dacă dați dovadă de semne ale unei stări depresive, discutați cu medicul sau psihologul.

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/coping-with-stress.pdf?sfvrsn=9845bc3a_8

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/helping-children-cope-with-stress-print.pdf?sfvrsn=f3a063ff_2

  

• Pot consolida sistemul imunitar al copilului meu alimentele ce conțin probiotice?

Nu cunoaștem suficiente despre COVID-19 pentru a vorbi cu încredere despre proprietățile protectoare ale probioticelor sau ale altor suplimente ce contribuie la consolidarea imunității. Totuși, știm că probioticele ajută, de obicei, la întărirea sistemului imunitar.

  

• Tușesc. Ar trebui să port mască pentru a-mi proteja copilul?

Dacă tușiți sau strănutați, se recomandă să purtați mască când sunteți în preajma copilului sau atunci când îl hrăniți. Dacă purtați mască, este foarte important să înțelegeți cum trebuie să o utilizați și să o eliminați în mod corect, să respectați regulile de igienă a mâinilor și a sistemului respirator.

OMS oferă îndrumări detaliate despre modul de folosire și eliminare corespunzătoare a măștilor, precum și când trebuie purtate acestea:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

  

• Se poate infecta copilul meu cu COVID-19 ca urmare a consumului de produse de origine animală, cum ar fi carnea sau ouăle?

Conform OMS, coronavirusurile constituie o familie mare de virusuri, des întâlnite la animale. În cazul COVID-19, oamenii se infectează cu acest virus, ce se poate răspândi de la o persoană la alta. Sursele de origine animală posibile ale COVID-19 încă nu au fost confirmate, însă recomandăm oricând să aveți grijă de siguranța alimentelor consumate. Manipulați cu grijă carnea crudă, laptele, ouăle sau alte produse de origine animală pentru a preveni contaminarea produselor deja pregătite sau crude. De asemenea, evitați consumul de produse crude sau neprelucrate termic. Urmați regulile de igienă a mâinilor atunci când aveți de a face cu aceste produse. Evitați să atingeți ochii, gura sau nasul. Folosiți veselă separată pentru produse gata pregătite și pentru cele crude.

Puteți găsi cele mai recente recomandări ale OMS la următoarea adresă:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

  

• Cât timp supraviețuiește COVID-19 pe diverse suprafețe?

Încă nu știm exact cât timp supraviețuiește COVID-19 pe diverse tipuri de suprafețe. OMS consideră că este posibil ca această perioadă să varieze de la câteva ore la câteva zile, în funcție de condiții (tip de suprafață, temperatură sau umiditate). Prin urmare, este important să curățați orice suprafață ce poate fi contaminată, precum și să respectați regulile de igienă personală, să vă spălați minuțios pe mâini și să evitați atingerea ochilor, gurii și a nasului, lucru ce poate contribui la pătrunderea virusului în organism.

Puteți găsi cele mai recente recomandări ale OMS la următoarea adresă:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

• Cât de sigur este să primești un colet/livrare la domiciliu?

Pentru a nu ieși din casă, mulți dintre noi au început mai des ca înainte să recurgă la servicii de livrare a produselor de primă necesitate la domiciliu. Desigur, ne îngrijorează ca aceste livrări să nu ne aducă în casă virusul. În general, OMS consideră că oricare colete din zona COVID-19 sunt sigure și raportează că probabilitatea ca produsul să fie infectat de către o persoană bolnavă și riscul de a contracta virusul printr-un pachet transportabil, care a fost expus la diverse condiții și temperaturi, este unul scăzut. Cu toate acestea, este întotdeauna bine să respectați regulile de igienă personală și să vă spălați minuțios pe mâini după contactul cu orice ambalaj.

Puteți găsi cele mai recente recomandări ale OMS la următoarea adresă:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Share:

Articole recomandate