Boala mână-picior-gură: simptome și tratament

Boala mână-picior-gură: simptome și tratament

Boala mână-picior-gură este o infecție virală extrem de des întâlnită la copiii mici. Infecția este cauzată de un enterovirus și afectează micuții sub 8 ani. Boala este foarte contagioasă și se caracterizată prin apariția unor vezicule la nivelul cavității bucale, picioarelor, mâinilor. Medicii spun că odată contactat virusul acesta se va localiza pe piele și mucoase.

Primul semn al bolii este febra! De regulă, debutul bolii este marcat de durerea în gât, febră, starea de rău generală. Ulterior, apar vezicule dureroase pe limbă, cerul gurii, mâini sau picioare. Apar vezicule și pe palme, tălpi și culoarea acestora este roșie

Problema este că cel mic nu va putea mânca din pricina leziunilor din cavitate bucală. Astfel, există un risc crescut pentru deshidratare. Boala durează între 7 și 10 zile. De cele mai multe ori, virusul care o determină este Coxsackie A 16, virus din familia nonpolio enteroviruri.

Afecțiunea este contagioasă, se transmite extrem de ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secreții nazofaringiene, strănut, tuse. Se transmite și prin contactul direct cu obiectele contaminate. Perioada de incubație este de 7 – 10 zile, dar copilul e contagios din săptămâna premergătoare debutului bolii.

Vestea bună este aceea că apare vindecarea în 7-10 zile și boala este autolimitată - organismul se vindecă singur. Iar după vindecare copilul va avea imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu mai poate face boala. Poate, fiindcă boala se poate repeta sub forma unei alte infecții în copilăria mică.

Atenție! Principala complicație a acestei bolii este deshidratarea. Cel mic are dureri la înghițire și nu vrea să bea apă sau să mănânce. De aceea, trebuie insistat pe hidratare, iar sărurile de rehidratare sunt de real ajutor. O altă complicație posibilă este meningita virală.

Medicii spun că nu există un tratament specific bolii. Tratamentul va fi unul de suport și pentru ameliorare a simptomatologiei.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; puterea.ro

Adaugă comentariu

Închide