Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Când sforăitul copilului este un semn al sindromului de apnee în somn? Medicul ORL răspunde

Când sforăitul copilului este un semn al sindromului de apnee în somn? Medicul ORL răspunde

În spatele sforăitului pot sta probleme care, nediagnosticate și netratate, pot duce la somnolență excesivă și tulburări de comportament.

„Sforăitul este zgomotul rugos determinat de punerea în vibrație a părților moi ale gâtului în momente diferite ale somnului. Ca și în cazul adulților, copiii sforăie atunci când calea lor respiratorie este îngustată de creșterea în volum a structurilor de la nivelul gâtului și de relaxarea musculaturii faringiene care apare în timpul somnului”, menționează Dr. Ioan Alexandru Bulescu, medic specialist ORL, cu competență în somnologie și doctor în științe medicale.

Sforăitul poate fi simptomul unei probleme mai serioase

Sforăitul la copii poate să apară ocazional, în timpul episoadelor de inflamații respiratorii acute (rinite, rinofaringite, amigdalite etc) sau poate să fie o apariție constantă. În unele situații, sforăitul este simptomul principal al unei probleme mai serioase, sindromul de apnee în somn. Acesta este caracterizat de apariția episoadelor de sforăit asociate cu opriri frecvente ale respirației în timpul somnului, treziri repetate, somn agitat. Datorită faptului că respirația se oprește repetat, somnul acestor copii este neodihnitor, aceștia putând să fie somnolenți și obosiți excesiv în timpul zilei.

În cazul copiilor, cea mai comună cauză care poate determina apariția sindromului de apnee în somn este creșterea excesivă a amigdalelor palatine și a țesutului limfatic de la nivelul rinofaringelui. Pentru copiii mici, volumul amigdalelor este mare comparativ cu volumul total al faringelui, raport care se modifică semnificativ în cazul inflamațiilor amigdaliene. Astfel, amigdalele palatine joacă un rol important în apariția sforăitului și apneei în somn la copii, ele putând îngusta, sau bloca complet, calea respiratorie. Alte modificări care pot determina sau agrava apneea în somn sunt: obezitatea, astmul, alergiile respiratorii și modificările structurilor masivului facial.

Apneea în somn nediagnosticată și netratată poate să determine somnolență excesivă și tulburări de comportament în cazul copiilor. Statisticile au dovedit faptul că în cazul copiilor care sforăie puternic probabilitatea ca ei să aibă probleme de învățare sau de acomodare la școală este de două ori mai mare față de cei care nu sforăie. 

În timpul nopții, copiii cu apnee în somn sforăie zgomotos, au pauze (opriri) ale respirației, se pot trezi cu senzație de sufocare, au un somn agitat sau transpiră excesiv când dorm. În timpul zilei acești copii sunt deseori somnolenți, au probleme în a se trezi dimineața, au tulburări de comportament la școală, se concentrează mai greu, sunt iritabili, agitați, uneori agresivi. De asemenea, mulți dintre copiii care sforăie vorbesc cu o voce nazală și respiră cu gura deschisă.

Dacă aveți impresia că este vorba de apnee în somn în cazul copilului dumneavoastră sau dacă sforăie zgomotos și frecvent, consultați un specialist în ORL și/sau în somnologie pentru a găsi cât mai curând diagnosticul și soluțiile de tratament!

Sursa: copiisiparinti.ro

Share:

Articole recomandate