Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Mihai Craiu: Antibioticele nu ajută în răceli, dimpotrivă, ne incapacitează copiii în lupta cu viitoarele boli

Mihai Craiu: Antibioticele nu ajută în răceli, dimpotrivă, ne incapacitează copiii în lupta cu viitoarele boli

Invitat la o emisiune a unui post de televiziune din România, medicul Mihai Craiu a oferit explicații cu privire la multe dintre cele mai actuale și de interes subiecte care țin de sănătatea copiilor noștri.

În scopul prezentării unor argumente cât mai pertinente, Mihai Craiu pornește de la următoarea constatare: există încă o tendință de administrare prea facilă a antibioticelor. Cu toate acestea, precizează medicul, situația s-a mai îmbunătățit cumva față de acum câțiva ani, când antibioticele se putea procura fără probleme de la farmacie, fără a fi nevoie de o rețetă.

Mai mult decât atât, el a vorbit și despre o situație care persistă încă în România: cam 3/4 dintre părinții care se prezintă la medic cu copilul pentru o boală care implică febra se așteaptă să primească o rețetă cu antibiotic. În realitate însă, lucrurile stau în felul următor, spune Mihai Craiu: majoritatea bolilor acute respiratorii ale copiilor sunt de natură virală, ceea ce înseamnă că antibioticele nu își pot dovedi eficiența în cazul lor. Singurul lucru pe care îl fac acestea este distrugerea microflorei intestinale, ceea ce va duce la scăderea viitoarei capacități a organismului de a face față unei infecții, iar pe viitor se poate ajunge la o predispoziție tot mai mare spre infecțiile grave (cum ar fi cele nozocomiale de pildă).

"Mi se pare îngrijorătoare percepția oamenilor. Am făcut cu rezidenții mei un chestionar anonim și am aflat că aproape 3 sferturi dintre părinții care se prezintă la medic cu un copil cu o boală febrilă se așteaptă să primească de la medic o rețetă de antibiotic, ceea ce este greșit. Pentru că din punct de vedere statistic, 80% dintre bolile respiratorii ale copilului mic sunt boli virale. Deci antibioticele nu numai că sunt inutile, sunt chiar dăunătoare, pentru că ele omoară singurii noștri soldați care particpă la instruirea noastră imună.

Trebuie spus că antibioticele nu numai că nu ajută la răceli, ci ne incapacitează la următoarele infecții. De aceea avem rata de infecții nozocomiale pe care o avem, pentru că cultivăm niște germeni foarte deștepți, foarte instruiți. Dacă de mic acel copil a primit 7-8-10 rânduri de antibiotic, evident că el va găzdui niște microbi mult mai rezistenți. Nu este de vină numai părintele care solicită antibiotic. Este de vină și medicul care folosește faimoasa sintagmă - Dacă mai face copilul 2 zile de febră, uite, asta e rețeta de antibiotic -  Răpunsul corect este să vii înapoi să te mai consult o dată. Sau să facem investigații.", declară Dr. Craiu.

Automedicația este cea mai mare greșeală a părinților români

Practic, mulți medici încurajează automedicația. Medicul Mihai Craiu vorbește despre „o validare ridicată a antibioticelor” în scopul rezolvării bolilor cu febră ale copilului. După ce aduce asemenea argumente, atrage atenția și asupra următorului lucru: dacă nu ne vom schimba treptat percepția cu privire la modul în care sunt percepute antibioticele, riscăm ca în următoarele decenii să ajungem la decese din cauza unor infecții comune, mortale înainte de introducerea pe scară largă a vaccinurilor. Nu în ultimul rând, medicul aduce în prim-plan o altă situație periculoasă din România: în urma mai multor studii derulate la nivel european pentru a se pune la punct o hartă a rezistenței la antibiotice, s-a sesizat că românii și grecii sunt „campioni” la rezistența multiplă la antibiotice.

"Automedicația este cea mai mare eroare. Și, din păcate, în România se păstrează antibioticele. Dacă ne ducem acum acasă la familia medie din țara noastră și deschidem dulăpiorul de la baie, vom găsi acolo flacoanele de antibiotice. Toți pacienții mei au antibiotice de rezervă acasă. Noi, românii, validăm foarte mult emoțional rolul antibioticului în rezolvarea bolilor cu febră.

Dacă nu schimbăm ceva în moduld e administrare a antibioticelor, în următoarele decade, nu foarte târziu, în timpul vieților noastre, vom ajunge din nou să murim ca înainte de descoperirea penicilinei, de boli bacteriene obișnuite, de apendicită, de pneumonie. Rezistența multiplă la antibiotice este încă unul dintre cele 10 pericole globale listate de OMS. Iar, noi, din păcate, în urma stastisticilor, suntem campionii la rezistență la antibiotic, noi și vecinii noștri, grecii.", avertizează Dr. Craiu. 

Sursa: qbebe.ro

Share:

Articole recomandate