Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Festivalul Mamelor – Prima ediție din anul 2023

Festivalul Mamelor – Prima ediție din anul 2023

Pe data de 20 ianuarie revista online pentru părinți „Odoraș” a organizat prima ediție din anul 2023 a festivalului Mamelor. La eveniment medicii specialiști au venit cu recomandări pentru a soluționa problema colicilor la copii și cu sfaturi practice pentru a evita răcelile și infecțiile respiratorii în perioada rece a anului.

Doctorul în științe medicale, cardiolog – pediatru, Natalia Gavriliuc a vorbit despre programarea unei sarcini sănătoase, nașterea, primii pași în îngrijirea bebelușui, prima alimentație a bebelușului și de ce are nevoie un bebeluș în alimentația sa. În primele ore se poate să nu reușiți să alăptați bebelușul (faceți o rezervă de lăptic cu componență similară lapticului matern). Țineți cont de termenul la care se naște copilașul atunci cînd alegi amestecul adaptat, (atenție la prematuri). În ultimul timp tot mai des părinții se întreabă de ce se îmbolnăvesc copii atât de des? Cauzele sunt diverse, printre acestea se numără: Infecții virale care muteaza frecvent, contagiozitate înaltă a virusurilor, imunitate compromisă a copiilor, lipsa alimentației raționale, tratamente ajustate la domiciliu și antibioticorezistența. Doctorul recomandă să ne adresăm la medic în stare precoce unde se va stabili un diagnostic corect prin intermediul examenelor clinico-paraclinice, trebuie să evităm automedicația, să alimentăm și să hidratăm copilul adecvat vârstei. Alimentația rațională și sporirea imunității reprezintă unicile soluții realizabile și practice. Componentele cu valori semnificative în imunitatea copilului sunt oligozaharidele – componente ale laptelui matern care au un rol esențial în imunitatea copilului. OLM-urile sau LM susțin sănătatea imună, acționează ca și capcane pentru agenții patogeni. OLM-urile LM servesc drept receptori solizi pentru a preveni atașarea agentului patogen la suprafețele mucoaselor, micșorînd riscul infecțiilor virale și bacteriene! De asemenea, OLM-urile LM  îmbunătățăsc barieră intestinalui prin modularea expresiei  proteinelor, reducând astfel permiabilitatea barierei intestinale. Alt component important în imunitatea copilului sunt lactobacteriile care oferă o afecțiune imunomodulatoare și de protecție. NAN SUPREMEPRO cu 5 oligozaharide de la Nestle, oferă copilului o imunitate sporită și protecția față de infecții, este un suport nutrițional pentru copii în caz de insuficiența sau absența laptelui matern. Acesta este un complex din 5 Oligozaharide ale LM,  protejază microbiota sănătoasă și selectiv și elimină microflora patogenă. SUPREMEPRO este un probiotic cu Lactobacteria Reuteri care  formează microflora intestinală sănătoasă și un răspuns imun corect este o proteină optipro hipoalergică și ușor se asimilează!

Precum am menționat mai sus, în ultimul timp copii tot mai des răcesc. Astfel, reprezentantul companiei Berlin Chemie, Culev Veaceslav a vorbit despre MIG care oferă un control rapid în febră și dureri la copii. Raportul Clinic a academiei Americane de Pediatrie stipulează că obiectivul principal a tratamentului copilului febril trebuie să fie ameliorarea confortului general a copilului și că indiferent de mecanismul exact al acțiunii, mulți medici continuă să încurajeze utilizarea antipireticilor cu convingerea că majoritatea beneficiilor sunt rezultatul unui confort îmbunătățit și sunt însoțite de o mai bună activitate și hrănire. Suspenziile MIG®pentru copii 1,2 cu ibuprofen sunt pentru confortul copilului și părinților. MIG are aromă de căpșuni, instrucțiuni precise și clare privind administrarea și dozarea, este un aplicător oral pentru dozare precisă, nu necesită condiții speciale pentru păstrare, valabil 6 luni după deschiderea flaconului dacă se păstrează la temperaturi sub 25° C. Quixx baby este un alt preparat bazat pe picături izotonice pe bază de apă de ocean. Conține apă de mare naturală diluată cu apă purificată pentru a obține o concentrație de sare de 0,9%, de asemenea conține minerale și oligoelemente valoroase din Oceanul Atlantic, este steril și nu conține conservanți. Se permite îngrijirea zilnică a nasului încă din prima zi de viață. Datorită conținutului de sare QUIXX baby este un produs foarte delicat și previne iritațiile la nivelul nasului sensibil.

Cu sfaturi practice în soluționarea colicilor la copii a venit reprezentanta companiei Alpen Pharma, Crețu Rimma. Vorbim despre colici atunci când un bebeluș de altfel sănptos, plînge mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 ori pe săptămână, în perioada de vârstă de 2 săptămâni și până la 3 luni. Colicile apar din cauza imaturității tractului digestiv și se produc crampe în regiunea abdomenului. Colicile pot fi soluționate prin: metode de îngrijire sau remedii medicamentoase. Recunoaștem că un copil are colici atunci când plânge fără motiv, are un plâns ascuțit, specific, plânge la aceeași oră, are stări de agitație, dă din mâini și picioare, se înroșește la față și chiar are o expresie tensionată, iar burtica se întărește din cauza spasmelor musculaturii abdominale și a plânsului. Părinții trebuie să mențină o stare emoțională bună și să înțeleagă că nu e vina nici a lor nici a copilului de cele întâmplate, este o perioadă trecătoare care nu lasă efecte adverse în timp. Este bine să alinați plânsul copilului înainte de alimentare, aceasta se face prin joacă, posizionând copilul pe burtică în forma broscuței și masând ușor pe spate. Alte poziții ar fi să țineți copilul pe antebraț sau să-i faceți exerciții emițând mersul pe bicicletă, astfel vei putea ajuta copilul la eliminarea gazelor. Important este și poziționarea corectă la sân, după care bebelușul se va ține peste umăr, capul acestuia sprijinindu-se de umăr. Dacă nu reușiți să îl calmezi pe bebe ori dacă prezintă semne de suferință extremă este indicat să iei de urgență legătura cu medicul pediatru. Chiar dacă simptomele sunt similare cu ale colicilor, există riscul să fie vorba de alte afecțiuni, de aceea trebuie neapărat să mergeți la medicul pediatru. Totuși dacă copilul dvs. are colici pentru ameliorarea acestuia se recomandă administrarea de probiotice din prima zi de viață. Active Flora baby este un probiotic în picături pentru restabilirea și menținerea microflorei la copii de la naștere. Este pe bază de ulei de măsline, acizii grași ale cărui sunt asemănătoare celor din laptele matern. Active Flora Baby este predestinat pentru nou – născuți, sugari, copii și maturi. Poate fi administrat prematurilor și copiilor cu masă corporală mică la naștere.

Medicul Pediatru, Tatiana Alsaliem a vorbit despre cum evităm răcelile și lupta cu virozele. Virozele respiratorii produc inițial simptome ușoare și duc la o stare general de rău și discomfort. Transmiterea virozelor are loc prin contactul direct cu persoana bolnavă, prin secreții, strănut sau tuse. Virusul pătrunde prin poarta de intrare în organism, se fixează pe mucoasa nasului și faringelui, dezvoltă inflamația, se înmulțește și se reproduce. Organismul răspunde prin formarea răspunsului imun, astfel apare IRVA. Simptomele generale ale IRVA sunt: starea generală alterată, febra 39 – 40 grade, nas înfundat, rinoree seroasă, disfagie, dureri în gât la deglutiție, tuse uscată, iritativă, care ulterior va deveni umedă. Trebuie să ținem cont și de condițiile la domiciliu. Confortul psiho-emoțional este foarte important, temperature în odaie nu trebuie să depășească 20-22 grade, umiditatea 40-60%. Un apel către părinți în cazul IRVA - nu vă grăbiți cu antibioticele, decât doar după AGS, PCR și AGU. Antibioticul nu ajută dacă este infecție virală. Antibioticul nu scade febra. Virozele sunt inevitabile. Doar trecând prin boală, sistemul imun dezvoltă capacitatea de a reacționa, ulterior, la atacuri virale asemănătoare. În cazul copiilor e normal să suporte 6-8 viroze/an. Fiecare episod viral lasă o amprentă în sistemul imunologic, dar mai ales învață organismul să reacționeze. Luptăm cu virozele prin spălarea frecventă a mâinilor, evitarea aglomerațiilor - distanța de 1,5-2 m și măștile de protecție ne pot proteja, chiar dacă nu 100%, menținerea curățeniei - spălarea și dezinfecția jucăriilor, a suprafețelor și a obiectelor din jur, activitate fizică și reducerea stresului, program de odihnă și somn, îmbrăcămintea adecvată, copiii cu IRVA trebuie izolați 5-7 zile - să nu meargă la grădiniță pentru că pot răspândi foarte ușor infecția. Menținerea unui sistem imunitar puternic la fel este foarte important pentru a ne proteja de viroze. Trebuie să avem o dieta echilibrată (fructe, legume, proteine), utilizarea suplimentelor alimentare (Zn, vit. C, vitD), omega 3 și complex de vitamin și minerale. VIUSID®  este un preparat ortomolecular cu proprietăți antivirale, imunomodulatoare și hepato-protectoare, conceput pentru a îmbunătăți, într-un mod cât mai fiziologic – răspunsul imunitar al organismului. Conform studiului din Georgia în 2004 la Institutul de Alergologie și Imunologie (2-7 ani) care suportau IRVA frecvente, la administrarea VIUSIDULUI timp de 30 zile s-au îmbunătățit indicii imunologici iar 90% dintre ei nu au avut recidive timp de 7 luni.

Reprezentanta companiei Zentiva, Elena Lavriniuc, medic pediatru, a abordat tema infecțiilor respiratorii la copii în perioada rece a anului și cum să trecem mai ușor peste acestea. Ca și soluție pentru a trata infecțiile, medicul a vorbit despre Larinsept, unicul spray pe bază naturală recomandat copiilor de la vârsta de 3 luni. Spray-ul conține 6 ingrediente 100% naturale, care acționează concomitant și ajută la calmarea gâtului inflamat și iritat: Extract de Propolis, Extract de Echinacea, Vitamina C, Extract de Muștar sălbatic, Bromelaină și Extract de Mușețel. Larinsept spray oral, acționează prin crearea unui strat protector la nivelul gâtului inflamat și iritat. Prezența glicerolului din compoziție facilitează dispersia uniformă a substanțelor active ce acționează ca o barieră împotriva factorilor extreni dăunători (poluanți, virusuri și microorganisme). De asemenea, spray-ul îndepărtează senzația de uscăciune a gâtului și nu conține gluten, lactoză, glucoză și nici alcool. Din cauza temperaturilor scăzute și a efortului depus pentru a face față frigului, organismul devine mai vulnerabil în fața agenților patogeni. Menținerea unui sistem imunitar puternic este foarte important. De aceea se recomandă să luăm Eubiotic Forte pentru adulți, și Eubiotic baby picături pentru copii până la un an și Eubiotic baby după un an.

Reprezentantul companiei Stada, Mihai Petrov a vorbit despre debutul infecțiilor respiratorii. Din momentul în care un virus este absorbit, începe să se înmulțească și ajunge să distrugă celula, astfel crează complicații la nivel respirator și în cele din urmă virusul se răspândește prin tuse, strănut și respirație. Ca și soluție pentru lupta cu infecțiile reprezentantul companiei Stada a propus spray-ul pentru gât ViruProtect, o combinație inovatoare de glicerină și tripsină, glicerina extrage apa din virus și calmează mucoasele inflamate, iritate, iar tripsina dezactivează virusul în sine, previne legarea virușilor de epiteliul mucos și împiedică reproducerea acestora. Este necesar să folosiți un spray pentru gât deoarece gâtul este intersecția respirației prin gură și prin nas, respectiv toate particulele inhalate trec prin gât. ViruProtect este capabil să neutralizeze diverși viruși care au intrat deja în membrana mucoasă și astfel, să prevină pătrunderea lor în sistemul corpului. Peste 90% eficient împotriva virusurilor cauzali ale răcelii și împotriva Covid-ului. Scurtează semnificativ durata simptomelor răcelii atunci când este administrat precoce. Totodată, spray-ul nu conține zahăr, gluten, lactoză, conservanți și nici aditivi chimici.

La sfârșitul evenimentului, tradițional, s-a organizat tombola cu premii de la partenerii și sponsorii noștri. 


 

Sursa foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa 

Share:

Articole recomandate