Ce efecte devastatoare are obezitatea la copii

Ce efecte devastatoare are obezitatea la copii

Activitatea fizică este esențială pentru o dezvoltare armonioasă a copilului. Crește imunitatea, se menține o greutate normală, oasele și mușchii se dezvoltă corespunzător vârstei, postura este bună, crește stima de sine. Însă, astăzi o mulțime de copii sunt sedentari, iar principalul risc al sedentarismului în rândul copiilor este obezitatea. Specialiștii susțin că adolescenții și copiii ar trebui să facă zilnic 60 de minute de activitate fizică moderată și să stea cât mai puțin pe scaun la televizor sau la laptop.

Din păcate însă, astăzi tot mai mulți copii fug de activitatea fizică și sunt sedentari. Sedentarismul este considerat un real pericol în rândul copiilor având o serie de urmări grave în viața de adult. Concret, copilul care stă mult timp pe scaun, la calculator sau în fata televizorului, nu face niciun fel de sport, este predispus în viața de adult la o serie de afecțiuni precum: hipertensiune arterială, insomnie, depresie, diabet zaharat, obezitate, probleme legate de articulații, fragilitatea oaselor, afecțiuni cardiovasculare.

În primul rând, spun medicii, sedentarismul duce la obezitate, iar astăzi obezitatea infantilă este o adevărată pandemie la nivel global. Datele statistice arată ca s-a triplat numărul adolescenților care au obezitate în ultimii 30 de ani. Părinții trebuie să înțeleagă că pentru sănătatea copilului, sportul este esențial. Așa cum importantă este și educarea obiceiurilor alimentare care începe încă din copilăria mică.

Numeroase studii susțin că copiii și adolescenții care fac mișcare în aer liber, cel puțin o oră pe zi, au inima mai sănătoasă comparativ cu cei care stau ore întregi la calculator. De asemenea, un copil inactiv se poate confrunta cu schimbări bruște de comportament. Conform unui studiu realizat în Australia, persoanele care stau, de exemplu, o zi întreagă în casă au cu 90% mai multe șanse de a le crește anxietatea.

Un studiu efectuat în Germania a arătat că cei sedentari sunt expuși unui risc ridicat de a face un tip de cancer. De exemplu, pentru cancerul de colon riscul crește cu 24%, cu 32% pentru cancerul endometrial, și 21% riscul de cancer pulmonar.

Atunci când o persoană este sedentară, oasele, mușchii și articulațiile sunt afectate. Mai mult, copiii pot avea probleme la nivelul spatelui, gâtului, coloana vertebrală fiind cea mai afectată.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; bezformata.ru

Adaugă comentariu