Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Uleiurile esențiale pe care le poți folosi în tratamentul pentru copii

Uleiurile esențiale pe care le poți folosi în tratamentul pentru copii

Având acasă un copil fragil din punct de vedere medical, dar și un școlar care prinde din colectivitate toate virusurile posibile, uleiurile esențiale îți pot servi ca alternativă nemedicamentoasă pentru tratament. Dar atenție, acestea sunt extrem de concentrate și trebuie folosite cu mare grijă, și neapărat diluate. „O picătură de ulei esențial este echivalentul a 15 – 40 de căni de ceai medicinal sau până la 10 lingurițe de tinctură”, susține specialistul pediatru, Erika Krumbeck, fondator al NaturopathicPediatrics.com. Este nevoie de mare precauție în utilizarea uleiurilor esențiale în tratamentul pentru bebeluși. De vreme ce pielea nou-născuților este mult mai sensibilă și mai permeabilă la uleiuri esențiale. În schimb, de la șase luni, acestea pot fi folosite pe larg, pentru asigurarea sănătății copilului, însă fără a face abstracție regulilor de diluare.

Regula de diluare la vârsta 6 luni - 2 ani este de 0,25% în cazul aplicării pe piele: o picătură de ulei esenţial la patru linguriţe de ulei pentru diluare (ulei de migdale, de masline, de cocos sau de jojoba). Pentru această categorie de vârstă 2-6 ani regula de diluare este de 1%: o picătură de ulei esenţial la o linguriţă de ulei-bază.

Vezi mai jos uleiurile esențiale considerate sigure pentru copiii cu vârsta de la 6 luni:

Bergamotă (Citrus bergamia) –  ameliorează stresul și anxietatea, dar si unele infecții de piele, precum psoriazisul si eczemele, stimulează funcțiile ficatului și ale sistemului digestiv.

Lemn de cedru (Cedrus atlantica, Cedrus deodora, Juniperus virginiana)  –  are efect calmant, ajută în tratarea problemelor respiratorii.

Scorțișoară (Cinnamomum verum) –  are proprietăți antivirale, antifungice, antiparazitare, este un antibacterian cu spectru larg, tonifiant, favorizează circulația sanguină și limfatică.

Citronella (Cymbopogon nardus) – are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antifungice, purifică aerul.

Coriandru (Coriandrum sativum) – are proprietăți anti-inflamatorii, tonic, stimulent al memoriei și analgezic în cazul migrenelor.

Chiparos (Cupressus sempervires) - ameliorează astenia, purifică și împrospătează aerul, calmează tusea.

Brad siberian (Abies sibirica)  – eliberează sinusurile și ușurează respirația, calmează tusea, expectorant.

Geranium (Pelargonium graveolens)  – antiseptic și antibacterian; util mai ales în anotimpul rece când ajută la evitarea răcelilor sau a gripei, ajută la combaterea insomniei.

Grapefruit (Citrus paradisi) – tonic al sistemului nervos, antiseptic.

Lămâie (Citrus limon)  – ajută în probleme de concentrare, în tratarea efectelor răcelii și gripei și a durerilor de cap.

Mandarin (Citrus reticulata) – are efect calmant, relaxant, antispasmodic.

Neroli (Citrus aurantium) –  are efect calmant, revitalizant, este antiinflamator și antibacterian.

Petitgrain (Citrus aurantium) – ajută în stările de neurastenie, depresii, agitație, insomnii, tuse spasmodice

Pin (pinus divaricata, pinus resinosa, pinus strobus, pinus sylvestris) – unul dintre cele mai eficiente uleiuri, apreciat pentru efectul antiseptic asupra căilor respiratorii, antihistaminic.

Ravensara (Ravensara aromatica) – ajută în tratarea efectelor gripei, virozei, problemelor respiratorii, are efect antistres, analgezic și imunostimulant.

Rosalina (Melaleuca ericifolia) –  are efect energizant și purifiant, este antiinfecțios și antifungic

Trandafir (Rosa damascena) – ameliorează depresia, dar și tusea.

Lemn de santal (Santalum spicatum) –  efect de relaxare și ameliorare a tensiunii, ajută și la atenuarea durerilor toracice.

Molid (picea abies, picea glauca, picea mariana, picea rubens) – ajută la ameliorarea efectelor răcelii.

Portocală dulce (Citrus sinensis) – aromatizant, antiseptic aerian, calmant, sedativ.

Mandarină verde (Citrus reticulata) – diminuează stresul, ajută în probleme digestive, are proprietăți antiseptice, depurative, sedative, tonice.

Arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)  – este unul dintre cele mai cunoscute și mai eficiente uleiuri care acționează pentru stimularea sistemului imunitar, ajută la tratarea răcelilor și afecțiunilor respiratorii.

Busuioc (Ociumum x citriodorum) – ajută în ameliorarea stărilor de oboseală, depresie, anxietate, dureri de cap, infecții respiratorii, bronșită, tuse.

Benzoină (Styrax benzoin, Styrax paralleloneurus) – are un efect calmant puternic asupra sistemului nervos, tonic pentru sistemul respirator.

Piper negru (Piper nigrum) – are efect analgezic, antiseptic.

Cassia (sau Scorțișoară de China)  – puternic antibacterian, stimulează imunitatea.

Salvie (Salvia sclarea) – atenuează stările de oboseală.

Usturoi (Allium sativum)  – puternic efect antiviral și antibacterian, ajută la tratarea răcelilor.

Ghimbir (Zingiber officinale) – antispastic, analgezic, eficient în tratarea răcelilor și gripei, tuse, sinuzită, guturai.

Ienupăr (Juniperus communis) – ajută în tratarea bolilor aparatului respirator, are efect relaxant.

Oregano (Origanum onites, Origanum smyrnaeum, Origanum vulgare, Origanum compactum, Origanum hirtum) - numit cel mai puternic antiseptic natural.

Maghiran (Marjorana hortensis) are un efect sedativ, este un bun remediu pentru insomnii.

Patchouli (Pogostemon cablin) – are efect tonic, ajută în stările de oboseală, astenie.

Mentă (Mentha cardiaca, Mentha spicata) – are efect în tratarea afecțiunilor respiratorii – răceli, gripă, febră, sinuzită, decongestionarea căilor respiratorii.

Cimbru (Thymus vulgaris, Thymus Zygis)  – purifică și dezinfectează aerul (prin difuzare), adjuvant în tratarea răcelilor, tusei, infecții ale căilor respiratorii.

Valeriană (Valeriana officinalis) – are proprietăţi sedative asupra sistemului nervos şi cardiac, precum şi acţiune antispastică.

 

Sursa:  totuldespremame.ro, sfatnaturist.ro, ioanaboca.ro

Foto: artaromaterapiei.wordpress.com

 

Share:

Articole recomandate