Cele mai evidente semne la un copil de 18 luni că ar putea avea autism

Cele mai evidente semne la un copil de 18 luni că ar putea avea autism

Nu trebuie să pierzi din vedere niciun detaliu, deoarece acestea te vor ajuta să identifici dacă copilul are autism și dacă este necesar să soliciți asistența profesională cât mai curând posibil.

Comunicarea verbală

La 18 luni, copilul ar trebui să aibă capacitatea de a spune cuvinte și fraze simple. Dacă nu poate repeta sunete sau cuvinte, sau nu poate comunica cuvinte simple precum „mama”, „dat” sau „la revedere”, ai motive să-ți faci griji. O întârziere a comunicării verbale este unul dintre cele mai frecvente simptome în rândul micuților cu autism.

Un alt indicator e că cel mic își pierde capacitatea de a vorbi. Dacă a încercat odată să vorbească și apoi se oprește brusc, va trebui să discuți cu medicul. Oricum, la 18 luni mulți copii nu vorbesc deoarece nu vor să facă acest lucru, iar dacă vezi că are o dezvoltare normală în alte domenii, nu-ți face griji prea mult.

Comunicarea nonverbală

Copiii la 18 luni folosesc cât mai multe metode de comunicare nonverbală pentru a-și exprima nevoile, ața cum fac cuvintele rostite. Dacă descoperi că el nu poate indica ce dorește sau că are nevoie de ceva, sau nu răpunde când e întrebat ce vrea, autismul poate fi cauza.

Unul dintre principalele simptome ale autismului este lipsa răspunsului. La 18 luni, copilul ar trebui să-și recunoască numele când este strigat. De asemenea, trebuie să facă contact vizual cu tine atunci când vorbești cu el și să participe la jocuri simple.

Rutinele

Copiilor cu autism la place rutina fixă: mese la aceeași oră în fiecare zi, baia și ora de mers la culcare să fie aceeași în fiecare seară. Când această rutină nu este urmată strict, este posibil să observi că cel mic este extrem de agitat și scapă de sub control.

Socializare

Micuțul care suferă de autism va avea dificultăți în a-și face prieteni. Și nu pentru că nu vrea. El nu înțelege emoția și comunicarea. S-ar putea să-ți dai seama că el se joacă cu aceeași jucărie, pentru care face o obsesie. La 18 luni, copiii încep să exploreze și să se joace cu mai multe obiecte. Dacă vezi că cel mic nu face aceste lucruri, este un semnal de avertizare care nu trebuie ignorat.

Stereotipuri

Copiii cu autism au tendința de a efectua mișcări repetitive sau de a repeta anumite sunete în mod repetat. Legănatul dintr-o parte în alta pentru perioade lungi de timp și baterea din palme sunt semne definitive ale autismului la 18 luni.

 

Sursa: copilul.ro; gazeta.ru

Adaugă comentariu