Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Consumul de mezeluri este asociat de multe ori cu apariţia urticariilor și crampelor abdominale

Consumul de mezeluri este asociat de multe ori cu apariţia urticariilor și crampelor abdominale

Consumul de mezeluri este asociat de multe ori cu apariţia urticariilor, eczemelor, crampelor abdominale dar și probleme respiratorii precum tusea, strănutul sau pruritul nazal.

„Mă văd în postura nefericită de a nu recomanda consumul de mezeluri procesate, considerând că ingredientele regăsite în conţinutul acestora pot pune o presiune importantă pe sistemul digestiv al unui copil. Trebuie să luăm în calcul că în ultimul deceniu au început să se manifeste nenumărate afecţiuni gastro-intestinale pe segmentul pediatric, iar alimentaţia dezechilibrată reprezintă unul din factorii esenţiali care au dus la creşterea semnificativă a acestor probleme de sănătate.

Excesul de sare, zahăr şi grăsimi periclitează zona tractului digestiv, poate amplifica sau chiar declanşa problemele de natură gastroenterologică. Totodată, în afecţiunile alergologice precum intoleranţa la histamină, consumul salamului şi al alimentelor procesate este chiar contraindicat, pentru că afectează în mod sever activitatea diaminoxidazei, enzima care descompune cantitatea de histamină regăsită în intestin. Cu alte cuvinte, ingestia salamului este asociată de multe ori cu apariţia urticariilor, eczemelor localizate pe toată suprafaţa corpului, crampelor abdominale, dar poate declanşa și probleme respiratorii precum tusea, strănutul sau pruritul nazal. În situaţia în care copilul suferă de intoleranţă la histamină, îi sfătuiesc pe părinţi să se orienteze strict către consumul de alimente proaspete, deoarece toate alimentele procesate conţin un nivel ridicat de histamină.

De asemenea, consumul zahărului regăsit în conţinutul unui salam perturbă în mod sever activitatea microorganismelor benefice, pe fondul instaurării unei disbioze intestinale. Astfel, culturile fungice regăsite în intestinul copilului se vor dezvolta mult mai rapid comparativ cu probioticele, putând sta la originea declanşării unor afecţiuni digestive sau chiar de natură alergologică. Cu toate că avem posibilitatea de a achiziţiona şi mezeluri bio din magazinele de profil, rămân la părerea că salamul nu reprezintă o opţiune tocmai prietenoasă pentru sistemul digestiv, amintind faptul că această zonă este esenţială pentru întreţinerea sănătăţii unui copil. În esenţă, imunitatea se consolidează numai atât timp cât luăm în calcul natura alimentelor consumate, alegerile unui părinte informat făcând diferenţa aproape instantaneu.” - medic specialist pediatru Ingrid Ada Bălan

„Multe produse alimentare pe bază de carne nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele specifice denumirii tradiționale a alimentelor. Astfel, consumatorii sunt informați greșit despre preparatele din carne pe care le cumpără. Pentru a lua decizia de cumpărare a produselor din carne, consumatorii nu au altă opțiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită din partea producătorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceștia au numai un rol tehnologic, adică „acoperă” calitatea scăzută a ingredientelor principale din compoziția produselor alimentare, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma.

La alegerea unui preparat din carne roşie trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi şi conţinutul de sare. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate, aspectul produsului şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, preparatele din carne roşie nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor” a declarat Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Sursa: meseriadeparinte.ro

Share:

Articole recomandate