Copiii cu malformații cardiace nu vor putea fi trimiși la tratament peste hotare
- 2017-06-22
- 3828
Medicii nu vor avea dreptul să trimită copiii cu malformații cardiace congenitale peste hotare, pentru tratament chirurgical, fără aprobarea specialiștilor Institutului Mamei și Copilului și Spitalului Clinic Republican. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății, care a constatat că mai mulți dintre pacienții operați peste hotare în ultimii ani puteau fi tratați gratuit în țară. Măsura este prevăzută în Ordinul cu privire la reglementarea tratamentului chirurgical al pacienților cu malformații cardiace congenitale, semnat de ministrul sănătății, Ruxanda Glavan.
Ordinul prevede ca medicii din cadrul instituțiilor medicale primare și spitalicești să trimită copiii diagnosticați cu malformații cardiace congenitale la Institutul Mamei și Copilului. Pacienții vor fi examinați obligatoriu de un consiliu medical din care vor face parte medici cardiologi, cardiologi intervenționiști, cardiochirurgi și pediatri. Specialiștii vor stabili, pentru fiecare copil în parte, metoda potrivită de tratament.
Dacă minorii nu vor putea fi operați în țară, atunci consiliul va elabora un raport medical în care va argumenta necesitatea efectuării tratamentului în clinicile de peste hotare. Până în prezent, această decizie o luau exclusiv medicii neonatologi, fără a se consulta cu specialiștii din domeniul cardiologiei sau cardiochirurgiei. În consecință, în fiecare an, cel puțin 15 copii cu malformații cardiace congenitale, care puteau fi tratați gratuit la Spitalul Clinic Republican sau la Institutul Mamei și Copilului, făceau tratamente costisitoare în străinătate.
Ordinul Ministerului Sănătății stabilește și elaborarea Registrului de evidență a persoanelor cu malformații congenitale cardiace. Vorbim despre o bază de date care va include toți copiii operați în țară sau peste hotare. Aceștia vor fi monitorizați în decursul vieții, deoarece în perioada adolescenței și maturității pot apărea tulburări ale circulației sangvine.
Documentul mai prevede organizarea obligatorie a screeningului ecocardiografic fetal pentru toate gravidele. Astfel, dacă în urma investigației la făt este suspectată o malformație cardiacă congenitală, atunci femeia va fi examinată de urgență de o echipă de medici cardiologi, pediatri și cardiochirurgi. Dacă specialiștii vor confirma diagnosticul de malformație cardiacă congenitală, atunci gravida va fi internată urgent la Institutul Mamei și Copilului.
Aproximativ 400 de copii cu malformații cardiace congenitale se nasc, în fiecare an, în Republica Moldova.
Foto simbol: medaboutme.ru