Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce analize ar trebui să faci dacă sforăi. Sfatul medicului

Ce analize ar trebui să faci dacă sforăi. Sfatul medicului

Sforăitul are impact negativ asupra sănătăţii, aşa că nu trece cu vederea acest simptom.

Sforăitul este sunetul puternic și deranjant care apare în timpul somnului, atunci când fluxul de aer respirat face ca țesuturile din partea din spate a gâtului să vibreze. Este o problemă des întâlnită, mai ales la bărbați și la persoanele supraponderale. Dacă este o manifestare constantă, sforăitul poate fi un indicator de risc pentru o serie de probleme de sănătate, de la tulburări de somn la boală coronariană, probleme ale danturii și exacerbarea tulburărilor emoționale.

Printre factorii care pot contribui la sforăit se numără: obezitatea, poziția în timpul somnului (cum ar fi dormitul pe spate), consumul de alcool sau sedative înainte de culcare, congestia nazală, polipii nazali, fumatul, vârsta înaintată, structura anatomică a căilor respiratorii superioare și istoricul familial de sforăit.

Ce recomandă medicul

Dacă sforăi, cere ajutor la medicul ORL-ist sau la un specialist în somnologie. După identificarea cauzei sforăitului, specialistul va recomanda anumite investigaţii şi tratamente adecvate, în funcție de cauza și gravitatea problemei.

Dr. Răzvan Filip, medic specializat în managementul şi chirurgia minim-invazivă ale bolilor ORL, spune ce investigaţii se recomandă celor care sforăie: 

"În primul rând, se face un examen clinic ORL urmat de o fibroscopie, cu ajutorul cărora căutăm boli care blochează sau micşorează calea respiratorie superioară sau boli ce ne sugerează că pot accentua îngustarea căii respiratorii în timpul somnului. În timpul fibroscopiei pacientul este rugat să facă diverse manevre cu ajutorul cărora încercăm să reproducem sforăitul pentru a vedea locul cel mai probabil de producere a zgomotului în timpul somnului.

Testul de somn este investigația ce caută să observe și să înregistreze evenimentele respiratorii (sforăit, opriri ale respiratiei, scăderi ale concentraţiei oxigenului în sânge) din timpul somnului și poziția corpului la momentul apariției acestor evenimente. Investigaţia se face cu ajutorul unui aparat care vi se dă acasă pentru a înregistra anumiți parametri respiratori în timpul somnului dintr-o noapte.

Primele două investigaţii sunt pentru a descoperi afecțiuni grave: formațiuni tumorale de cavum, faringe, hipofaringe, sindrom de apnee în somn.

Investigaţia de bază pentru diagnosticul locului în care se produce sforăitul este fibroscopia în somn. Aceasta se mai numeşte fibroscopie sau endoscopie flexibilă în somnul indus medicamentos. De ce este investigația de bază în sforăit? Pentru că observă direct mecanismul de producere a zgomotului în timpul relaxării musculare ce se produce atunci când dormim", explică dr. Răzvan Filip. 

Sursa: click.ro 

Share:

Articole recomandate