7 motive să nu îți mai porți copilul cu fața în exterior
- 2016-04-07
- 6613
Părinții care își poartă copiii cu fața în afară sunt nemiloși și egoiști - cel puţin, de această părere este Catherine Fowler din Australia, specialist în asistență și îngrijire pentru familie și copil. Specialistul susține că micuții sunt speriați dacă sunt transportați într-un sac tip marsupiu sau într-un cărucior de unde nu își pot vedea părinții, dar mai are și alte câteva motive mult mai serioase:
1. Nu sprijină picioarele bebelușului
Picioarele bebelușului trebuie să fie ridicate cel puțin până la nivelul șoldului, iar acest lucru e posibil doar în cazul în care materialul port-bebe-ului acoperă coapsa copilului până la spatele genunchiului. Atunci când stă cu fața spre exterior, picioarele nu îi sunt sprijinite și atârnă, iar mai mult decât atât, nici coloana vertebrală nu îi este sprijinită.
2. Nu este sănătos pentru cel care poartă bebelușul
Este mai greu să porți copilul în cazul în care acesta se curbează în exteriorul corpului tău, pentru că vei fi nevoit să îți arcuiești spatele, ceea ce îți va provoca dureri în partea de jos a coloanei vertebrale.
3. Această poziție pune presiune pe coloana vertebrală a bebelușului
Poziționarea în exterior a copilului, întinde curba rotunjită convex natural a spatelui într-o poziție arcuită. Pentru că nu are de ce să se prindă, dar și din cauza umerilor trași înapoi și a mușchilor abdominali slabi, pelvisul bebelușului înclină înspre spate și este forțat nu numai să poarte greutatea întregului său corp, dar și să absoarbă forța fiecărui pas pe care îl face persoana care îl poartă – toate pe coloana lui vertebrală mică și compromisă.
4. Apasă pe interiorul coapselor bebelușului
Presiunea nu e distractivă. Să fii, ca bebeluș, suspendat de părțile cele mai sensibile nu este ideal, mai ales pentru băieței.
5. Nu sprijină capul/gâtul
Asfixierea pozițională este posibilă atunci când bebelușii nu au controlul gâtului și bărbia le cade în piept. Comisia pentru Protecția Consumatorului din Statele Unite a emis recent o lege prin care producătorii de marsupii în care bebelușii pot sta cu fața în afară sunt obligați să scrie pe etichete că bebelușii pot sta cu fața în afară doar când dețin control adecvat al capului/gâtului.
6. Îngreunează răspunsul la semnalele bebelușului
Dacă nu există contact vizual este mai greu să comunici cu bebelușul, să-i verifici căile respiratorii, să vezi dacă regurgitează, să observi când caută sânul etc.
7. Dereglează centrul de greutate al copilului
Cel mai des persoana care poartă bebelușul astfel își va ține intuitiv în sus degetele arătătoare pentru ca bebelușul să se prindă de ele și să-și recapete echilibrul, sau va încerca să-i sprijine bebelușului picioarele ridicându-i-le. Fără șezut și fără ceva în fața lui de care să se prindă, este greu pentru bebeluș să nu își arcuiască spatele sub greutatea corpului propriu.
Cum îl purtăm corect?
– cu fața la părintele purtător;
– cu picioarele adunate la burtică (nou născuții) sau cu picioarele afară din structură, dar în poziția broscuță sau M (cu genunchii mai sus ca fundul), astfel încât greutatea picioarelor să nu atârne din șold, ci să fie susținută pe jumătate în sistemul de purtare;
– cu burta lipită de corpul părintelui;
– coloana se curbează natural într-o poziție naturală, asemănătoare celei din uter;
– fața bebelușului trebuie să fie liberă, nu acoperită de vreun material;
– ca înălțime de fixare, părintele purtător trebuie să poată săruta creștetul copilului fără efort.
Sursa: boba.com
Foto: infantinoblog.com, boba.com