Cum pregătim corect copilul pentru recoltarea analizelor medicale
- 2017-07-06
- 7677
Indiferent că sunt efectuate la solicitarea medicului pediatru/de familie, din ambulatoriu sau în spital, pentru o urgență medicală sau un simplu consult de sănătăte, ori la solicitarea unei instituții de învățământ (cel mai des grădiniță), analizele medicale sunt necesare. Așa sau altfel, vizita la un centru de recoltare a analizelor poate stârni multe emoții negative de frică și lacrimi pentru copii și stres pentru părinți. Dar acest lucru poate fi depășit dacă părinții adoptă o atitudine corectă față de copilul căruia urmează să i se recolteze analizele. Cum? Ne spune psihologul Dorina Brânză, care vine cu mai multe sugestii pentru părinți.
Deşi vizita la medic este tulburătoare atât pentru copii cât şi pentru părinţi, ea poate deveni şi o experienţă pozitivă. Prin atmosfera de grijă şi atenţie ce predomină în prezent în majoritatea centrelor medicale, copilul poate creşte ca stimă de sine şi maturitate, învăţând să îşi înfrângă temerile şi anxietatea generată de vizita la medic.
Experienţa ne arată că cel mai bun mod de a pregăti copilul pentru vizita la medic este să fii cât se poate de onest şi de complet posibil în descrierea a ceea ce se va întâmpla.
- Oferiţi-i copilului din timp informaţii cât mai clare, simple şi directe. Sinceritatea va spori sentimentul de încredere între părinţi şi copil.
- Abordarea gen – “dacă nu ești cuminte de duc la doctor să îți pună injecție este total greșită”. Copilul trebuie să vadă în medic persoana de încredere care-i oferă îngrijire şi siguranţă, dar nu cineva care-l va pedepsi.
- Procurați-i copilului o trusă medicală de jucărie, cu ajutorul căreia puteți improviza diferite situații medicale, iar pe post de pacient, folosiți jucăria preferată a copilului.
- Inventaţi o poveste cu zâne bune, pacienți curajoși, astfel că micuţul prin exercițiul de imaginaţie va avea sentimentul de a deţine un anumit control asupra lumii care îl înconjoară şi asupra propriului destin.
- Nu spune niciodată copilului că “nu va durea” dacă ştiți că nu este aşa. În funcţie de vârsta copilului îi puteţi spune: ,,o să mergem într-un spital şi va trebui să suporţi să fii înţepat, poate în deget, dar poate şi în braţ. Doare, dar nu pe mult timp”. În caz contrar riscați să pierdeți încrederea lui pentru totdeauna. Încercați să îi explicați că durerea ar fi ca o pișcătură de țânțar. Chiar puteți să simulați senzația de înțepătură prin joacă cu ciupituri sau mici înțepături.
- Arătați-i copilului că vă pasă și sunteți pe aceeași lungime de undă atunci când e vorba de frică. Îi puteţi spune că poate să plângă dacă simte nevoia. ,,Este în regulă să plângi”.
- Explicați-i cât de important este să facă cu regularitate analize și teste pentru a afla starea sănătății lui.
- Felicitați-l pentru fiecare procedură prin care a trecut şi care s-a încheiat. Spuneți-i cât de dificilă a fost procedura şi cât de bine s-a descurcat cu ea!
- Ajutați-l pe copil sa aibă sentimentul unei reuşite atunci când se încheie procedura. Copilul care reuşeşte să dobândească un sentiment de control asupra fricii de durere va fi mai bine pregătit pentru a învinge şi dificultăţile viitoare.
Toate aceste sfaturi ale psihologului Dorina Brânză pot fi puse în practică dacă mergeți să profitați de oferta fierbinte propusă de Laboratorul Medical Synevo, creată special pentru copii: “Copii sănătoși – Părinți bucuroși!” care oferă reducere de 30 la sută pentru șase analize foarte importante pentru copii: Hemograma cu forma leucocitară, Vsh, Toxacara canis IgG, Ascaride IgG, Giardia, Coproparazitologie. În afară de reducere, copiii mai beneficiază de cadouri marca Synevo.
Laboratorul Medical Synevo, parte a grupului international Medicover, unul dintre liderii furnizorilor de servicii medicale private din Europa Centrala și de Sud-Est, oferă cea mai largă gamă de servicii de laborator și de diagnostic pentru copii.
Recent, Laboratorul Medical Synevo a deschis în Chișinău primul și unicul centru de recoltare dedicat copiilor de toate vârstele, inclusiv și nou-născuți - Synevo Kids. În cadrul acestui punct de recoltare se pot face absolut toate tipurile de analize: sânge, urină, investigații pentru paraziți, diverse culturi etc.
Laboratorul Synevo sugerează importanța enormă a pregătirii copilașilor pentru analize, de aceea, vă îndeamnă să vizitați site-ul www.synevo.md sau să consultați un medic care vă explica etapele corecte de pregătire și colectare. Recoltarea are loc într-o atmosferă prietenoasă și relaxantă, iar interiorul pictat în culori jucăușe oferă încredere și siguranță. Rezultatele sunt gata de la câteva ore până la câteva zile, în dependență de tipul și metoda de lucru, fapt ce permite obținerea celor mai sigure rezultate.
Adresa unicului centru de recoltare al analizelor medicale pentru copii Synevo Kids se află pe adresă: Str. Nicolae Testemițanu, nr. 37, etaj 1, Chișinău; tel: mobil: 079801315, pagina de facebook Synevo Moldova.
Mai multe informații despre Synevo Kids și video privind activitatea acestuia puteți afla accesând link-ul ACESTA.
Foto: v.img.com.ua, synevo.md, printesaurbana.ro