Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Metode practice de învăţare a literelor alfabetului de către copii

Metode practice de învăţare a literelor alfabetului de către copii

Pe umerii părinţilor cad multe responsabilităţi ce ţin de creşterea, sănătatea şi educarea copilului. Poate unii se conformează şi sunt de părere că la grădiniţă şi şcoală copilul o să dobândească toate cunoştinţele şi aptitudinile necesare pentru dezvoltarea sa cognitivă, alţii însă caută metode şi tehnici practice, care ajută la dezvoltarea mai rapidă a copilului.

Sunt destule exemple motivaţionale ce descriu performanţele impresionante ale unor copilaşi cu vârsta preşcolară care pot citi, scrie şi face calcule matematice incluse în curiculum şcolar a claselor mari. De fapt, aproape orice copil poate deveni un mic geniu, dacă părinţii folosesc metodele corecte de învăţare. Printre cele testate sunt:

Prin joc se învaţă uşor şi mult mai interesant

Memoria senzorială creşte capacitatea cognitivă a copilului. Aşa deci, decupaţi, coloraţi şi lipiţi din hârtie colorată felicitări, mesaje şi litere. Aceste activităţi stimulează memoria. Părinţii care vor să-şi înveţe copilul literele alfabetului, trebuie să înceapă cu puţinul. Sunt copii care prin informaţia mai uşor, iar altora li se dă mai greu. Nu forţaţi nota, limitaţi-vă să învăţaţi câte o literă în zi. Prin joc se stimulează interesul şi concentrarea copilului. 

 

Materiale didactice ilustrate cu litere

Creaţi o cărticită-alfabet cu litere decupate din hârtie color şi carton. Lăsaţi copilul să-şi pună la contribuţie imaginaţia. Coloraţi literele în diverse culori cu creioane colorate şi carioci. Nu e obligatoriu să începeţi cărţulia conform alfabelui, începeţi să decupaţi şi să învaţăţi literele numelui copilului.

Învăţaţi poezii şi cântecele despre litere şi alfabet

O metoda simplă, recomandată de specialişti este apelarea la rime. Una dintre cele mai frumoase poezii, utilizate în învăţarea literelor, este "Alfabetul", scrisă de Tudor Arghezi. Cântecele sunt apreciate de copii pentru că sunt vesele şi ritmate. Micuţul va începe să le recunoască corect şi să memorizeze. Vezi aici o listă cu cântece

 

Puzzle-urile  dezvoltă memoria şi concentrarea

Comerţul abundă în tot felul de creaţii care mai de care mai colorate şi vizual atractive, dar ar fi frumos dacă aţi încerca să realizaţi propriul puzzle din fragmente de litere. Amestecaţi piesele, iar copilul o să fi intrigat să unească piesele în aşa fel încât să obţină un tot întreg. Un model de puzzle ar fi şi conturarea literelor pe foi, iar copilul să aibă un set de litere gata decupate pe care să le asocieze corect. Primele încercări pot fi neînţelese, dar apoi copilul reţine imaginea şi pronunţia literei. Vedeți aici un VIDEO mai clar. 

Aplicaţiile pentru telefon şi tablete

De ce să nu ne folosim de noile tehnologii dacă acestea ne oferă posibilitatea de a învăţa şi de a ne distra. Există numeroase aplicaţii interesante ce contribuie la dezvoltarea copilului. FunABC, de exemplu, este o aplicaţie românească foarte uşor de utilizat şi controlat, bucurându-se de o grafică extrem de simpatică. Este destinată copiilor între 2 şi 5 ani, care vor să înveţe literele într-un mod cât mai jucăuş. Fiecare imagine sau literă are corespondetul ei "vocal". Acest lucru îi ajută pe cei mici să facă legătura dintre imagine şi sunet. Dacă imaginea conţine desenul unui animal, o oiţă de exemplu, micuţul tău va auzi şi cum face oiţa. Interesant este că sunetele vin de la animale reale, înregistrate de către cei care au dezvoltat jocul direct la o fermă de animale.

 

Jucăriile cu senzori de voce 

Acest tip de jucării pot fi nişte profesori excelenţi pentru copilul tău. De la păpuşi, până la mini calculatoare cu tastatură marcată alfabetic, alegerea este mare. Piciului dvs cu siguranță o să-i placă aceste jucării pe care le va lua cu sine ca fiind cei mai buni prieteni şi învăţători. 

Cărţile senzoriale

Mamele pot realiza cărţi senzoriale din fetru. Folosiţi diverse culori pentru a capta atenţia micuţului. O carte de acest gen poate fi similară cu un caiet pe care acesta poate scrie, lipind literele cu bandă de tip arici. Lăsaţi în carte un spaţiu de depozitare a literelor pentru a nu le pierde.

 

Obişnuinţele bune şi utile se educă, aşa deci, nu lăsaţi mâinile în jos dacă nu vă reuşeşte din prima să captaţi atenţia şi interesul copilului faţa de litere şi alfabet. Pofta vine mâncând.

 

 

Foto: totuldespremame.ro; ookee.ro; muurstickersvoorkinderen.nl 

Share:

Articole recomandate