Dermatolog: „Copiii sunt extrem de sensibil la razele UV. Nu îi protejați doar de soare, ci de cancer de piele!”
- 2022-07-28
- 757
Tot mai multe studii subliniază importanța protecției solare la copii în situația în care riscul de melanom crește cu 80% dacă ai avut cinci arsuri solare înainte în copilărie sau în adolescență. Dr. Alexandra Zota, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Centre, explică ce pot face mamele pentru a evita arsurile în cazul celor mici și cum se face expunerea corectă la soare, scrie totuldespremame.ro
Ce riscuri reprezintă arsurile solare în copilărie
Copiii sunt deosebit de sensibili la deteriorările celulare pe care le produc razele UV asupra pielii. Pielea lor delicată este încă vulnerabilă, întrucât funcțiile naturale de protecție ale acesteia nu sunt pe deplin dezvoltate. Cele mai importante mecanisme naturale prin care pielea își construiește protecția față de razele UV și implicat de arsurile solare sunt melanina (pigmentul care da culoarea pielii) și grosimea stratului cornos (stratul superficial de celule moartea ale pielii).
Atât grosimea completă a pielii, cât și capacitatea de a produce melanina, nu sunt dezvoltate total decât în adolescență, motiv pentru care copiii sunt mult mai predispuși la arsuri solare decât adulții.
Ceea ce este îngrijorător la o arsura solară în copilărie este faptul că deși vindecarea acesteia este completă și în aparent pielea revine la normal, efectele nocive produse la nivelul celulelor din piele rămân în memoria acestora și se transmit din generație în generație pe parcursul întregii vieți. De aceea, arsurile solare în copilărie au repercursiuni în viața adultă și sunt considerate factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele.
Bebelușii mai mici de 6 luni nu trebuie să fie expuși direct la soare. În situația în care necesitatea totuși o impune, protecția în cazul lor trebuie să fie una de tip mecanic (căutarea spațiilor umbrite, folosirea pălăriei, a hainelor lejere din țesături dense, care să acopere o cât mai mare suprafață corporală). Atunci când această protecție nu este pe deplin posibilă, se poate aplica o cantitate minimă de agent SPF pe zone mici (față, dosul mâinilor).
După vârsta de 6 luni, expunerea copiilor la soare trebuie să respecte 3 reguli esențiale de siguranță, și anume evitarea expunerii în intervalul 10-16, când cantitatea de UV este maximală, folosirea articolelor vestimentare din țesături dense sau cu filtru UV, a pălăriei și ochelarilor de soare și aplicarea agenților ecran pe zonele fotoexpuse neprotejate de haine. În privința agenților ecran, trebuie folosiți cei dedicați categoriei de vârstă a copiilor, cu un SPF 30 sau mai mare, cu spectru larg care să confere protecție împotriva UVA și UVB și eventual rezistente la apă.
Eficiența acestor produse este în mare măsură dependentă de respectarea anumitor reguli de utilizare cu privire la momentul aplicării, frecvența și modul de aplicare.
Astfel, ele trebuie aplicate cu 20 minute înainte de expunerea copilului la soare, într-o cantitate generoasă și cu reaplicare din 2 în 2 ore de exterior sau imediat după ce copilul iese din apă, transpiră sau îl ștergem cu prosopul. În cazul în care este necesar a se aplica mai multe produse, cum ar fi crema hidratantă sau produs repelent, acestea se vor aplica înaintea produsului pentru protecție solară.
Ce ar trebui să conțină geanta de plajă a unei familii cu copii?
Produsele care trebuie să se găsească în geanta de plaja sunt:
- obiectele care asigură protecția împotriva radiațiilor UV ( pălărie, ochelari de soare, haine cu fitru UV (UPF) sau haine lejere din țesături dense, cremele de protecție SPF)
- apa termală pentru hidratarea, răcorirea și curățarea pielii celui mic, în special mâinile și fața
- apa plata pentru hidratare, formula de lapte, piureuri din fructe
- haine de schimb și scutece de apă, prosoape de plaja absorbante, papuci de plaja, jucării preferate
De ce restricții ar trebui mămicile să țină cont în funcție de vârstă – bebeluși, copii, adolescenți?
Pentru a-și proteja copii de efectele nedorite al expunerii la soare mămicile ar trebui să respecte câteva reguli, și anume:
- evitarea expunerii la soare la mijlocul zilei și prin urmare stabilirea programului de activități desfășurate în exterior până în ora 10 sau după ora 16. În caz contrar, căutarea locurilor cât mai umbrite sau amenajarea unor astfel de locuri prin amplasarea de corturi de joacă pt copii sau umbrele solare
- folosirea măsurilor de protecție solară, atât fizice (haine, pălărie, ochelari), cât și chimice (cremele de fotoprotectie), în orice moment al zilei și indiferent de condițiile meteo; trebuie să se țină cont că și în zilele răcoroase sau înnorate, razele UV sunt prezente, și acest soare invizibil poate provoca efecte nedorite, prin urmare măsurile de protecție nu trebuie abandonate
- să se asigure că nu sunt administrate medicamente care cresc sensibilitatea pielii la UV, din care fac parte anumite antibiotice, antiinflamatoare sau creme antiacneice, în cazul adolescenților
Care sunt regulile de baza pe care copiii ar trebui să le deprindă din copilărie, atunci când vorbim de expunerea la soare?
Copii ar trebui să știe de la vârste fragede că soarele nu este cel mai bun prieten al pielii astfel încât să poată integra în activitățile lor zilnice măsurile de protecție solară care ulterior vor contribui la însușirea unui stil de viață sănătos. Astfel, pe timpul anotimpului însorit ar trebuie să evite practicarea activităților recreative de exterior în orele de vârf ale zilei, să devină un obicei purtatul pălăriei, ochelarilor de soare și aplicarea produselor cu filtru de protecție solară.