Descifrarea testului de urină și ce probleme se pot identifica astfel
- 2017-07-03
- 7015
Testul de urină se face pentru a fi identificate care sunt cauzele unor simptome. O astfel de investigație poate oferi informații despre starea de sănătate sau eventualele probleme ale pacientului.
Testul de urină poate fi făcut pentru:
- A verifica prezența unei afecțiuni sau a unei infecții ale tractului urinar. Simptomele infecțiilor urinare sunt urina colorată sau urât mirositoare, durerea sau dificultăți la micționare, durere surdă, prezența sângelui în urină sau febra.
- A evalua eficiența tratamentelor unor afecțiuni cum este diabetul, litiaza renală, infecțiile tractului urinar, hipertensiunea arterială și unele afecțiuni renale sau hepatice.
- Este parte din examinarea paraclinica de rutina.
Culoarea urinei poate fi influențată de mai mulți factori printre care cantitatea de apă băută, dieta, diferite medicamente și boli. Spre exemplu, suplimentele cu vitamina B pot colora urina în galben. Unele medicamente, afinele, rubarba, sfecla și sângele prezent în urină îi pot da o culoare roșie-brună.
În mod normal urina este transparentă. Însă, bacteriile, sângele, sperma, cristalele sau mucusul pot face ca urina să fie tulbure.
Urina nu miroase foarte puternic. Dar unele afecțiuni pot determina schimbarea mirosului acesteia. Spre exemplu, o infecție cu E coli poate face ca urina să aibă un miros mai urât, iar diabetul și înfometarea determină un miros dulce.
Densitatea specifică a urinei - acest parametru verifică ce cantitate de substanțe este în urină. De asemenea, arată și cât de bine pot rinichii să concentreze urina. Cu cât este mai mare densitatea specifică, cu atât mai multe substanțe solide se găsesc în ea.
PH-ul măsoară cât de acidă sau alcalină este urina. O urina cu pH 4 este foarte acidă, in timp ce o urină cu pH 7 este neutră, iar la pH de 9 este puternic alcalină. Uneori pH-ul urinei este influențat de anumite medicamente. Astfel, medicul poate sfătui unii pacienți cum să mențină urina nici acidă, nici alcalină, pentru a preveni formarea anumitor tipuri de calculi renali.
În mod normal proteinele nu se găsesc în urină. Însă febra, exercițiile fizice intense, sarcina sau unele afecțiuni, în special renale, pot determina apariția acestora.
Glucoza este un tip de carbohidrat simplu ce se găsește în sânge. În mod normal glucoză nu este în urină sau este în cantitate foarte mică. Când nivelul glicemiei este mare, în diabetul netratat, glucoza ajunge în urină. Glicozuria apare și în afecțiuni sau traumatisme renale.
Bacteriile care determina infecții ale tractului urinar produc o enzimă care transformă nitrații urinari în nitriți. Nitriții în urină indică prezența unei infecții a tractului urinar.
Când grăsimile sunt metabolizate pentru a obține energie, organismul produce substanțe numite cetone (sau corpi cetonici, care se elimină prin urină. Însă, cantități mari de cetone în urină semnifică prezența unei afecțiuni severe – cetoacidoza diabetică.
La analiza microscopică a urinei pot fi observate următoarele:
- hematii sau globule albe. Celulele sanguine nu se găsesc în urină în mod normal. Inflamația, diferite afecțiuni sau traumatisme ale rinichilor, uretrelor și ale vezicii urinare sau uretrei pot provoca apariția lor.
- cilindri. Unele afecțiuni renale pot determina formarea de mici tubuli, numiți cilindri, la nivelul rinichilor, care ulterior sunt eliminați în urină. Tipul de material din care sunt formați pot arăta afecțiunea care îi produce.
- cristale. Persoanele sănătoase au doar câteva cristale în urină. Un număr mare de cristale sau prezența anumitor tipuri de pot indica litiaza renală sau unele probleme de metabolism.
- bacterii, fungi sau paraziți. Existenta acestora poate fi un indicator pentru o infecție.
- celule scuamoase. Prezența acestora poate indica faptul că proba nu a fost recoltată corect.
Menționăm că medicul este cel care poate interpreta corect datele obținute în urma testului de urină și doar el poate stabili dacă este vorba de o problemă de sănătate și dacă e necesar tratamentul.
Informații: sfatulmedicului.ro
Foto simbol: amphetamines.com