Experiment: Câte cărți poate duce în spate un elev de clasa I?
- 2016-02-11
- 6620
Dacă ai un școlar în casă, cu siguranță te-ai confruntat și te-ai indignat de greutatea rucsacului copilului tău. Medicii spun că greutatea potrivită pentru spatele unui copil nu trebuie să depășească 10% din masa corporală a copilului și atenționează că un rucsac prea greu poate provoca afecțiuni ale coloanei vertebrale.
Ne-am propus să facem un experiment:
Felicia are 7 ani și este elevă în clasa întâi. La cei 7 ani, ea cântărește 20,7 kilograme. Dacă ținem cont de recomandarea medicilor, rucsacul Feliciei nu ar trebui să depășească 2,07 kilograme.
Am cântărit rucsacul Feliciei într-o zi obișnuită de școală când avea următoarele discipline: limba română, matematica și educația muzicală. Cântarul a arătat cifra de 3,9 kg, cu 1,83 kilograme mai mult decât trebuia.
Vi se pare straniu că având doar 3 discipline rucsacul său cântărește atât de mult? Asta pentru că...
La limba română are: un Abecedar; carte de exerciții suplimentare la Abecedar; carte de lectură; caiet de scriere (format A4); un caiet simplu de 12 foi și un maculator.
La matematică: manual de matematică; caiet suplimentar la manual; un caiet simplu de 12 foi și un maculator.
La muzică: manual de educație muzicală; caiet de note.
La toate astea se mai adaugă: agendă; penar cu creioane, pixuri și alte rechizite; mâncare la pachet (suc sau apă, un măr, biscuiți etc) + obiecte pentru igienă (șervețele umede, uscate, dezinfectant). În sumă – 3,9 kilograme.
Zilnic, elevii sunt nevoiţi să care la școală zeci de manuale şi caiete. Profesorii spun că aşa le cere programa şcolară şi că pentru calitatea predării sunt necesare şi manualele auxiliare. Alții recomandă ca micuții să aibă două seturi de cărți – unul pentru a-l folosi la școală, altul acasă, dar asta înseamnă și costuri suplimentare.
În afară de faptul că un ghiozdan prea greu incomodează şi devine dificil de cărat, scolioza şi cifoza, două afecţiuni ale coloanei vertebrale care pot apărea din cauza ghiozdanelor prea grele, ne pot motiva să avem mai multă grijă de spatele copiilor noştri.
Foto: life695.com