Odoraș.

Odoraș.

wormitin

Festivalul Gravidelor 7 februarie 2025 – prima ediție din an

Festivalul Gravidelor 7 februarie 2025 – prima ediție din an
Alice in tara minunilor

Pe data de 7 februarie revista pentru părinți „Odoraș”, a organizat prima ediție a festivalului graviduțelor din 2025. Aceasta a adunat peste 80 de mămici dornice să afle informație nouă și utilă pentru perioada maternității. Desigur că i-am avut pe cei mai buni specialiști, dar și multe cadouri pentru viitoarele noastre mămici.

Cea care a deschis acest eveniment frumos, a fost reprezentanta Spitalului Internațional Medpark, Tatiana Rîbac, medic ginecolog-obstetrician, care a demascat miturile care pot apărea pe parcursul sarcinii. „Ar trebui să mănânci pentru doi în timpul sarcinii” – total fals, în timpul sarcinii mămica trebuie să se alimenteze cum o făcea și înaintea acesteia, adică în cantități normale. „Sarcina este o perioadă de boală și slăbiciune” – fals, sarcina este un proces fiziologic normal, astfel, nu este interzis să faci sport sau anumite activități. „Dacă ai arsuri la stomac, bebelușul o să aibă mult păr” – fals. „Nu poți să faci sport în timpul sarcinii” – fals, așa cum am menționat deja, sarcina este un proces fiziologic normal. Clar că trebuie de evitat sporturile agresive care ar putea să dăuneze, în rest, dacă nu ai contraindicație de la medic, sportul este binevenit. „Este periculos să zbori cu avionul în timpul sarcinii” – fals, avionul nu reprezintă nici un pericol pentru graviduță și pentru făt. „Femeile însărcinate trebuie să evite contactul sexual” – fals, dacă nu este o contraindicație de la medic, contactul sexual este binevenit, iar în ultimele săptămâni chiar ajută. „Nașterea naturală nu mai este posibilă după o naștere cezariană” – fals. Nu este posibilă la un termen foarte scurt, atunci când cicatricea este încă proaspătă, însă peste câțiva ani, nu este o problemă. „Epiziotomia este necesară în cazul tuturor nașterilor” – fals. ”Dacă naști prin cezariană, nu îți poți vedea copilul imediat” – fals. Contactul piele la piele dintre mama și bebeluș este foarte important și este respectat chiar și la nașterile prin cezariană.

Reprezentanta companiei Bayer, Corina Iliadi-Tulbure, medic ginecolog-obstetrician care a vorbit despre provocări ale nutriției în sarcină. Pe toată durata sarcinii, mama și fătul necesită cantități mai mari de nutrienți (până la 50%) pentru un nivel optim de energie și o dezvoltare optimă. De aceea, alimentația în sarcină trebuie să fie cât mai Echilibrată cantitativ și calitativ (caloric), diversificată, fără restricții alimentare și suplimentare prin vitamine + minerale din exterior. Necesarul de minerale și vitamine crește până la 185%, iar cel caloric – doar cu 15-20%. Vitaminele și mineralele sunt extrem de importante pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului, de aceea graviduța trebuie să urmărească atent scara nutrițională așa încât să nu lipsească: Acidul folic - Contribuie la producerea de eritrocite (celule roșii ale sângelui) Crește celulele placentei,  prelungirea evoluției sarcinii și îmbunătățește funcția sistemului nervos la copiii de 6-7 ani. Vitaminele B1, B2, B6, B12 – contribuie la Dezvoltarea fetală – hemosinteza și biosinteza acizilor nucleici, proteinelor (B1, B6), Creșterea țesuturilor și diferențiere celulară (B2, B6, B12), Formarea eritrocitelor (B6), Modularea răspunsului imun în infecții (B2, B6, B12), Prevenirea oboselii și epuizării (B6, B12), Creșterea utilizării energiei în timpul sarcinii și alăptării, prin eliberarea energiei din alimente (B2). Vitaminele A, D, C, E – contribuie la dezvoltarea embrionului și a nou-născutului, Influențează metabolismul calciului, funcțiile imunitare, insulinosensibilitatea la gravidă și făt (vitamina D), Dezvoltarea sistemului osos (vitamina C, D). Fierul - Prevenirea oboselii și epuizării, Formarea eritrocitelor, Formarea placentei, Se recomandă pește, carne, legume, frunze verzi și fructe uscate. Lista vitaminelor și mineralelor este lungă, de aceea pe lângă toate sursele naturale de dobândire a acestora, medical recomandă si suplimentul Elevit-2, care este dezvoltat special pentru a răspunde nevoilor din sarcină (începând cu a 13-a săptămână) pentru un aport de acizi grași esențiali Omega-3 (DHA și EPA). Elevit 2 conține și Metafolin – forma biologic activă a acidului folic, pentru creșterea placentei și reglarea coagulării.

Reprezentanta companiei Centro Impex, Tatiana Alsaliem, medic pediatru, a vorbit despre soluțiile în caz de dezechilibru al microbiotei la copii. Microbiota  - ansamblul de microorganisme BENEFICE (contribuie la procesele naturale ale organismului) sau PATOGENE care populează un ecosistem. Microbiota umană este alcătuită din trilioane de micoorganisme. Majoritatea microorganismelor care intră în componența microbiomului se regăsesc în INTESTIN (95%). Rolul acesteia este de a apăra organismul împotriva agenților patogeni, sporirea imunității, are un impact în sănătatea mintală, contribuie la controlul greutății, participă la digestia alimentară. Primul contact al organismului uman cu microorganismele microbiotei materne are loc la nașterea naturală în timpul pasajului transvaginal și continuă în perioada de hrănire la sân a sugarului. Microbiomul intestinal al sugarului este influențat de vârsta gestațională, metoda de naștere, tipul alimentației, statusul nutritional și administrarea de antibiotic. Atunci când în intestine apare un dezechilibru între bacteriile bune și cele rele apare diareea sau constipația. În cazul diareei, este foarte important să consumăm apă și să evităm alimentele interzise cum ar fi: alimentele ce balonează (varza sau fasolea), crudități, prăjeli, mâncarea grasă sau condimentată și lactatele nefermentate. În caz de constipație, de asemenea un rol important îl are apa, iar pe lângă aceasta trebuie să se consume cât mai multe fibre și fără abundență de lactate. Pentru a spori sănătatea sistemului digestive la copii, medicul recomandă PROTIC KIDS, combinație unică de tulpini probiotice obținute din culturi naturale și fibre prebiotice vegetale (inulină), care contribuie la reducerea tulburărilor digestive și a disconfortului abdominal. Se administrează câte un plic pe zi, dizolvat în 30-50 ml de apă, suc, lapte sau alimente.

Reprezentanta brand-ului Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre corectarea viciilor de refracție cu ajutorul lentilelor. Lentila de contact este o metodă de corecție a ametropiilor, poate fi folosită ca alternativă a ochelarilor sau metodă unică de corecție. Este folosită în tratamentul: Miopiei, Hipermetropiei, Astigmatismului, Prezbiopiei și Anizometropiei. Unii oameni sunt foarte sceptici când vine vorba de purtarea lentilelor, asta pentru că în jurul lor circulă mai multe mituri sau neadevăruri cum ar fi: Nu pot purta lentile de contact; sunt prea scumpe; Nu voi reuși să le aplic; Voi pierde lentila în spatele ochiului; Pot să-mi sară din ochi; Poate rămâne blocată pe ochi; Sunt prea bătrân sau tânăr pentru lentile de contact; Nu  sunt confortabile; Cauzează probleme oftalmologice. Toate aceste afirmații sunt total false, lentilele de contact se potrivesc pentru oricine și sunt foarte comode de aplicat și de purtat. Mai mult, acestea au și un set de avantaje, cum ar fi: Vedere periferică mai bună; Corectarea perfectă a anizometropiilor; Oferă o imagine reală; Efect cosmetic; Lipsa blicurilor și aberațiilor periferice; Confortabile pentru sport; Confortabile în orice condiții meteo. Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari, lentile de contact și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important, este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari sau lentil de contact trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.

Fondatoarea școlii de pilates Grape, Lidia Vinogradova, a vorbit despre importanța pilatesului pentru graviduțe, dar și pentru recuperarea post-partum. Pilates-ul este foarte popular printre gravide datorită beneficiilor multiple pe care le oferă. Acesta ajută la îmbunătațirea flexibilității, forței și posturii, reducând în același timp stresul și anxietatea. Exercițiile de pilates sunt concepute pentru a întari mușchii centrali și a îmbunătăți echilibrul. De asemenea, pentru femeile care deja au născut, pilatesul este o alegere potrivită pentru a te recupera, acesta contribuind la întărirea mușchilor abdominali, tratează diastaza și ajută la tonifierea corpului. Pe langă acestea, Lidia a provocat graviduțele să facă o serie de exerciții pentru a le fi mai ușor în momentul când vor fi în travaliu, iar mămicilor fără burtici, aceasta le-a arătat o serie de exerciții pentru a putea avea un corp de invidiat. Mai multe detalii despre Lidia și școala acesteia de pilates, găsiți în ACEST articol.

Fondatoarea rețelei de magazine Beauty Mama, Parascovia Morari a vorbit despre recuperarea post-partum. Burta este unica parte a corpului femeii care se modifică cel mai mult în sarcină, iar 95 % din femei au frica că nu vor reveni la talia de până la sarcină. În corpul femeii, în timpul sarcinii, este produs hormonul relaxina – hormonul elasticității, care permite mușchilor, ligamentelor și articulațiilor să se întindă și să se relaxeze. Acesta mai este prezent încă 3-6 luni după naștere, de asta, trebuie să acționăm cât mai repede. Ce folosim ca să obținem talia pe care o dorim? Pasul 1: chiloțeii cu compresie medie și talie înaltă, care se îmbracă după 10-12 ore de la naștere 65% din compoziția lui este țesătură naturală, ce eprmite pielii/ cicatricii să respire. Reduc durerile post-partum și se port primele 7-10 zile după naștere. Pasul 2: corsetul - compresia căruia este cea mai puternică compresie pe care o poate oferi o lenjerie modelatoare, se îmbracă după 7-10 zile de la naștere și se poartă zi de zi, timp de aproximativ 1 lună. Acesta ajută mușchii să revină la poziția inițială, evitând astfel o diastază. Ambele produse și încă multe altele pentru sarcină, naștere, mămici și bebeluși, puteți găsi în magazinele specializate, Beauty Mama.

La final, cele mai norocoase, au avut ocazia să primească cadouri, la tombola organizată cu suportul partenerilor și sponsorilor revistei. 

Share:

Articole recomandate