Instrucțiuni utile. Primul ajutor în caz de arsuri la copii
- 2015-12-30
- 8853
Ce poate face o mamă, până la venirea ambulanţei, în loc să se vaiete, să ţipe sau să înceapă a da telefoane celor apropiaţi? Să acţioneze corect şi la timp. Doctorul Mihai Taşnic, Şeful Departamentului Urgenţă Medpark, medic cardiolog, a oferit sfaturi de prim ajutor în asemenea situaţii.
Arsurile (combustiile) sunt o problemă nu mai puţin gravă decât fracturile, care cer o implicare imediată şi corectă din punct de vedere medical. De aceea, primul lucru pe care trebuie să îl facă un părinte al cărui copil a suferit o combustie, este să îl scoată imediat de sub implicarea focului sau a sursei care i-a provocat combustia şi să pună zona afectată (nu tot corpul) sub un jet de apă rece. De exemplu, dacă copilaşul s-a fript la mânuţă, aceasta se pune în apă rece (nu călduţă) timp de 20 de minute. Apa rece va reduce durerea şi edemul şi va permite examinarea ulterioară a locului afectat. Se înlătură hainele din zona arsurii, fiind tăiate atent cu foarfecele şi nu scoase cu forţa, pentru a nu trauma şi mai mult copilul.
Fiind în aşteptarea ambulanţei, de multe ori în panică sau din necunoaştere, adulţii acţionează greşit, atunci când e vorba de primul ajutor acordat. Aşadar: Nu se unge locul afectat cu unt, ulei, ouă etc.
Se recomandă însă, ca după ce rana a fost expusă unui jet cu apă rece, să se aplice un spray sau o spumă din comerţ pentru arsuri. Ele vor ameliora starea copilului până la acordarea ajutorului medical specializat. Dacă combustia e mai mare decât o monedă de 50 de bănuţi sau profundă (cu expunerea ţesuturilor moi subcutanate), trebuie chemată ambulanţa. Aceasta va transporta copilul la Centrul de Combustie din Chişinău, întrucât nu toate centrele medicale sunt abilitate să trateze astfel de cazuri.