Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Plânsul din cauza colicilor. Când să ceri ajutorul medicului

Plânsul din cauza colicilor. Când să ceri ajutorul medicului

Bebelușul tău plânge mult și parcă neconsolat? Te credem... știm că doare și că te îngrijorează! Și mai știm și că cercetările arată că plânsul persistent al sugarului crește șansele unei proaspete mame de depresie postpartum. Dar... suntem aici să te ajutăm și începem cu o veste bună: majoritatea bebelușilor care plâng neconsolat nu sunt bolnavi, ci mai degrabă le e dor de acasă al lor. Asta înseamnă că pur și simplu se luptă să facă față vieții din afara uterului, acolo unde totul era perfect, pentru ei.

Ce este plânsul de neconsolat?

Plânsul de neconsolat, după cum sugerează și numele, este atunci când copilul tău plânge și pare că nimic nu îl calmează. Acest tip de plâns parcă apare de nicăieri, fără nicio cauză specifică. Dacă plânsul se intensifică și durează toată ziua sau noaptea, acesta poate fi cauzat de colici.
Când punem plânsul pe seama colicilor?

Colicile sunt semnalizate de plâns sau de agitație pentru perioade prelungite de timp - vorbim de aproximativ 3 ore pe zi. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), aproximativ o cincime din toți bebelușii dezvoltă colici, de obicei între a doua și a patra săptămână de viață. Plânsetele unui copil cu colici tind să se intensifice și să dureze pe tot parcursul zilei. De asemenea, ei se manifestă întinzând sau trăgând picioarele și/sau eliminând gaz. Plânsul colic atinge de obicei vârful la aproximativ 6 săptămâni și apoi scade semnificativ după ce bebelușii ating vârsta de 3 până la 4 luni, (uneori până la 6 luni).

Ce cauzează plânsul de colici de neconsolat?

Este o întrebare bună... și la care încă nu există un răspuns exact. Teoria principală este aceea că bebelușul poate fi foarte sensibil la stimulare, incapabil să se autoconsoleze sau să își regleze sistemul nervos. De asemenea, poate exista o sensibilitate la alimentele din dieta mamei, dacă alăptează. (Uneori, comportamentul colic poate indica o problemă medicală, cum ar fi o hernie.)

Ce să faci dacă bebelușul tău plânge de neconsolat

Primul pas pentru ameliorarea plânsului de neconsolat este începerea metodei celor 5 S pentru calmarea bebelușilor. Citiți aici despre ce este vorba.

Când trebuie sunat medicul?

  •     Plânsul neîncetat durează mai mult de două ore neîntrerupt.
  •     Plânge când îl atingeți, mișcați sau țineți în brațe
  •     Are o temperatură de 37 grade Celsius sau mai mare
  •     Observați vreo umflătură anormală (în special în zona inghinală).
  •     Varsă
  •     Refuză să mănânce sau mănâncă foarte puțin timp de mai mult de 8 ore

Țineți minte: este normal să vă simțiți copleșite și neajutorate, atunci când copilul plânge ore întregi! Cheia este să solicitați ajutor și să aveți încredere că nu este vorba despre nimic grav! Majoritatea mămicilor trec prin astfel de momente, când copiii sunt mici.

Share:

Articole recomandate