Febra apărută din senin la copil. Ce ascunde?
- 2019-11-11
- 8208
Febra din senin, fără alte semne de boală, este de multe ori un motiv de panică pentru părinți. Temperatura care crește subit anunță sau ascunde o boală, iar în sezonul rece, copiii se confruntă des cu această problemă. Specialiștii ne spun care sunt cele mai întâlnite cauze.
În cele mai multe cazuri, febra este o reacție a organismului la infecții cu virusuri și bacterii. Când în organism există un focar de infecție, sistemul nostru imunitar alertează hipotalamusul, iar el intervine prin creșterea temperaturii corpului. La o temperatură mai mare, organismul poate controla mai eficient răspândirea unei infecții în corp. Prin urmare, în cele mai multe cazuri, febra anunță o infecție, indiferent dacă apare subit sau treptat, cu sau fără alte manifestări. Sunt, însă, și câteva situații în care temperatura crescută a corpului nu are cauze infecțioase. Una dintre ele este îmbrăcarea excesivă a copilului sau înfofolitul bebelușului. Febra este mică în asemenea situații, sub 39 de grade Celsius. După ce copilul este dezbrăcat sau dus într-un loc mai răcoros, temperatura ar trebui să scadă într-un timp scurt, fără antitermice.
Temperatura corpului poate crește puțin și în cazul copiilor foarte energici, care aleargă mult. În repaus și cu hidratare, febra cauzată de efortul fizic ar trebui să scadă imediat.
Vara, expunerea îndelungată la soare poate și ea să crească temperatura corpului. „Febra este, în acest caz, semnul unei insolații. Soarele provoacă inflamația tegumentului, iar inflamația crește temperatura corpului”, explică dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru.
Destul de frecventă la copiii mici și deloc alarmantă este febra fără alte simptome, ca reacție la vaccinare.
Primul simptom al virozelor respiratorii
Cea mai frecventă cauză a febrei apărute din senin o reprezintă virozele respiratorii. Pot să treacă 24 de ore până apar semnele evidente de răceală sau gripă: secrețiile nazale, nasul înfundat, tusea, durerile musculare, durerea în gât sau de cap.
De asemenea, multe dintre bolile eruptive debutează cu febră și fără niciun alt simptom evident în primă fază. În cazul infecției virale Roseola infantum, temperatura crescută este adesea singura manifestare pe parcursul a două-trei zile. Abia după ce febra scade, apare și erupția specifică și se poate pune un diagnostic clar. Rujeola, rubeola și varicela debutează și ele cu febră din senin, fără alt semn de boală.
Poate scunde și boli mai grave
Pe lângă infecțiile respiratorii de sezon și cele eruptive, sunt și câteva situații în care febra apărută subit și fără alte manifestări ascunde boli mai serioase. O infecție urinară se poate manifesta doar cu febră, fără urinări frecvente și usturimi ori dureri la urinare. Copilul poate, de asemenea, să facă febră înaintea apariției unor scaune diareice, în enterocolite. În general, multiplicarea unei bacterii în organism poate declanșa febra fără apariția altui simptom. În funcție de agresivitatea virusului sau bacteriei, alte simptome pot să apară în 6-8 ore, dar și mai târziu de atât.
Sunt multe situații în care părinții nu observă și alte manifestări ale bolii de care suferă copilul, dar ele există. Un copil poate avea otită congestivă (n.r. – acumulare de lichid la nivelul urechii medii, de obicei) fără să îl doară urechea. Când acumularea de lichid nu este suficient de mare încât să afecteze timpanul, ea nu doare, dar poate declanșa febra. În alte cazuri, copilul poate avea o faringită pe care părintele nu o poate observa. Un medic poate constata, printr-o examinare atentă, că faringele este congestionat, are vezicule ori alte leziuni. În cazul unor răceli, obstrucția nazală poate fi destul de mică, încât să treacă neobservată de către părinți.
Când mergem la medic?
Vârsta copilului este foarte importantă în decizia de a merge de urgență la medic sau de a aștepta evoluția febrei. Cu cât copilul este mai mic, cu atât trebuie consultat mai repede de un medic pentru a primi un diagnostic și un tratament corecte. Aceeași boală, cauzată de aceeași bacterie sau virus, are o evoluție mai severă la nou-născut și la sugarul mic decât la copilul mai mare. Reacția imunitară a organismului este cu totul alta, din cauza capacității lor imunologice reduse. Este necesară multă prudență în cazul celor mici, mai ales a celor cu vârsta sub 3 luni.
Când febra apărută din senin persistă sau când trece cu sau fără antitermic, dar revine după 4-6 ore, copilul trebuie examinat de medicul pediatru. Până vor ajunge la cabinet, părinții pot administra copilului un antitermic. Starea generală a copilului este și ea importantă în decizia de a merge de urgență la medic. Când copilul mănâncă și este vesel, părinții nu trebuie să se panicheze, fiindcă poate fi ceva trecător. Dacă el este somnolent, refuză mâncarea sau are și alte manifestări, trebuie investigat de specialist.
Sursa: totuldespremame.ro; evadoctor.ru