Odoraș.

Odoraș.

Copilul poate învăța culorile jucându-se. Vezi câteva metode inedite!

Copilul poate învăța culorile jucându-se. Vezi câteva metode inedite!

Zi de zi, micuțul descoperă și învață ceva nou. „Cercetările” lui pot fi mai simple și mai distractive dacă îi veți fi mereu alături și îl veți susține în toate. Acest lucru este valabil și atunci când copilul începe să învețe și să memorizeze culorile. Ca să îi puteți atrage și menține atenția și dorința de a învăța, vă propunem câteva jocuri distractive care, sperăm, vă vor fi de folos.

Semaforul

Este un joc simplu, care poate fi organizat și afară, și în casă. Poate deveni și mai distractiv dacă la el participă mai mulți copii. Se taie câteva cercuri din carton colorat: galben, verde și roșu. Se născocesc diferite acțiuni, simple, pentru anumite culori. De exemplu, la culoarea roșie, copiii trebuie să stea în picioare, la cea galbenă – să dea din mâini ori să sară pe loc, iar la culoarea verde – să facă un pas înainte ori înapoi. „Setul” de acțiuni depinde de fantezia fiecăruia. Treptat, sarcinile pot fi mai complicate: mai întâi, să numească culoarea și să arate cercul corespunzător, iar apoi doar să arate cercul și abia după asta să numească culoarea.

„Ce culoare are…?”

Acest joc ajută la memorizarea culorilor, dar și la dezvoltarea gândirii și îmbunătățirea memoriei. Întrebați-l pe copil: ce obiect din jurul său este de culoare galbenă? Soarele, floarea, mașinuța, frunzele etc. Copilul poate răspunde de sine stătător, dar puteți și să răspundeți pe rând, ca jocul să devină mai atractiv.

Construcția căsuțelor

Din carton colorat, se taie diferite părți ale căsuței, cum ar fi acoperișul (triunghi), pereții (pătrate mai mari), geamurile (pătrate mai mici). Inițial, când copilul doar începe să învețe culorile, pot fi folosite doar figurile pentru pereți și acoperiș. Construind căsuțele, puteți încurca intenționat culorile: peste pătratul roșu să așezați acoperișul galben. După aceasta, rugați copilul să aranjeze părțile căsuței corect, pătratul galben cu triunghiul galben etc.

Pregătirea de plimbare – un joc

Și pregătirile de plimbare pot fi transformate în joc de descoperire/memorizare a culorilor. Pregătiți-i copilului, de exemplu, 2-3 perechi de pantaloni și tot atâtea tricouri. Spuneți-i să vă aducă tricoul de culoare galbenă și lăsați-l să aleagă din cele pregătite. După ce l-ați ajutat să se îmbrace, rugați-l să vă aducă, de exemplu, pantalonii de culoare albastră. El trebuie să găsească singur hainele solicitate.

Strângerea jucăriile după culori

Făcând ordine în cameră, propuneți-i copilului să adune, pe rând, jucăriile de o anumită culoare.

Micul constructor

Practic, fiecare micuț are un set de constructor gen lego, cu piese mășcate, colorate, trenulețe, mașinuțe, copăcei. Propuneți-i micuțului să construiască o căsuță sau chiar un orășel întreg, folosind „cărămizile”, vagoanele trenuțului și alte piese doar de o anumită culoare. Dacă el e încă foarte mic, poate construi un simplu zid, important e să aleagă piese de o singură culoare.

Implicându-l pe micuțul vostru în astfel de jocuri, veți descoperi cu uimire că, în scurt timp, poate deosebi și alege culorile și știe să le folosească.

 

Informații: stranamam.ru

Foto: clubulmamicilor2013.wordpress.com

Share:

Articole recomandate