Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Medic pediatru despre 7 pași pentru întărirea sistemului imunitar la copii

Medic pediatru despre 7 pași pentru întărirea sistemului imunitar la copii

În sezonul toamnă-iarnă preocuparea părinților în ceea ce privește găsirea unui remediu pentru stimularea imunității copiilor este tot mai des întâlnită. Căutăm poțiuni magice și siropuri minune însă uităm să acordăm o atenție deosebită celor mai importante lucruri care susțin imunitatea, menționează medicul pediatru, neonatolog, Dr. Alexandra Latcu.

Siropuri pentru imunitate? NU

Multivitamine? NU

Ceaiuri din plante si suplimente naturiste? NU

Uleiuri esențiale? NU

1. Alimentație diversificată și sănătoasă

Încă din primele zile de viață alimentația are un rol important în susținerea imunității: laptele de mamă are un conținut bogat în anticorpi fiind un boost de imunitate pentru primele 6-12 luni de viață. În plus, alimentația din primii 3 ani de viață s-a dovedit a influența starea de sănătate pe tot parcursul vieții chiar și în perioada de adult. De exemplu, excesul de zahăr sau glucide până la 2 ani crește riscul de obezitate și diabet zaharat la vârsta adultă. O dietă deficitară în fier, vitamina D, acizi grași și zinc pot face organismul mai susceptibil la diferite infecții. În plus, obiceiurile alimentare sănătoase deprinse în cei „7 ani de acasă” vor fi temelia pentru o alimentație echilibrată pe tot parcursul vieții.

2. Evitați deprivarea de somn

Somnul este important, în special la vârste cât mai mici. Acest moment al zilei este unul în care organismul se reechilibrează hormonal și copiii efectiv își „încarcă bateriile”. Lipsa somnului poate crea iritabilitate, dificultăți de învățare, anxietate sau depresie. În plus deprivarea cronică de somn menține organismul într-o stare de alertă, într-un dezechilibru hormonal și al imunității ceea ce face organismul mai susceptibil la infecții. Așadar, acordați o atenție sporită pentru stabilirea unei rutine sănătoase în ceea ce privește somnul.

Necesarul zilnic de ore de somn în funcție de vârstă:

0 - 2 luni: 16 -18 ore 3 - 5 ani: 10 - 12 ore

2 - 6 luni: 14 -16 ore 6 - 13 ani: 9 -11 ore

6 -12 luni: 14 ore 14 - 18 ani: 8 -10 ore

1 - 3 ani: 10 -13 ore

3. Activitatea fizică regulată sau practicarea săptămânală a unui sport este un alt pas important pentru menținerea sănătății. Sportul contribuie atât la creșterea imunității, a stării de sănătate fizice cât și la sănătatea psihică. Această recomandare subliniază și evitarea sedentarismului care este tot mai frecvent în rândul copiilor odată cu utilizarea excesivă a calculatorului și a telefoanelor mobile.

4. Igiena mâinilor este o metodă sigură prin care se pot proveni multe îmbolnăviri, cu atât mai mult în contextul actual al pandemiei. Încercați să îi învățați pe cei mici să se spele corect pe mâini de fiecare dată când intră în casă și înainte de a mânca. Atenție! igiena excesivă poate fi un inamic al imunității. Copiii trebuie să se întâlnească într-o oarecare măsură cu viruși, cu bacterii, cu alergeni. Așa se formează imunitatea activă dobândită natural.

5. Limitați administrarea de antibiotice!

Antibioticele administrate atunci când nu e nevoie pot distruge flora intestinală, cu rol important în imunitate și pot crește rezistența bacteriilor la antibiotice – ceea ce va face infecțiile bacteriene mai greu de vindecat. NU administrați antibiotice din proprie inițiativă! Solicitați sfatul medicului.

6. Vaccinarea rămâne una dintre cele mai sigure măsuri în lupta pentru prevenirea bolilor cât și pentru prevenirea complicaților grave. Respectați programul național de vaccinare și informați-vă despre vaccinurile opționale disponibile.

7. Sănătatea psihică și emoțională a copilului este un stâlp important al sănătății la această vârstă. O relație echilibrată în familie, părinți fericiți și timpul de calitate petrecut împreună cu copiii voștri vor contribui la menținerea sănătății copilului.

O să închei așa cum ar fi trebuit să începi, prin definiția sănătății:

„Sănătatea reprezintă o stare de bine completă, fizică, psihică și socială, și nu reprezintă doar absența unei boli sau a unei infirmități”.

Așadar, în fuga de a întări imunitatea copiilor nu neglijați nici un aspect al sănătății.

Sursa: dralexandralatcu.com

Share:

Articole recomandate