Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medic: Pentru a fi feriţi de boli, copiii au nevoie de microbi, nu să fie îndopaţi cu medicamente

Medic: Pentru a fi feriţi de boli, copiii au nevoie de microbi, nu să fie îndopaţi cu medicamente

Mirela Wagner, medic român stabilit în Los Angeles, susţine că pentru a fi feriţi de boli, copiii au nevoie de microbi, nu să fie îndopaţi cu medicamente. Microbii dezvoltă sistemul imunitar şi învaţă organismul să lupte cu boala, este de părere medicul.

Dr. Wagner explică pe pagina sa de Facebook faptul că utilizarea excesivă de medicamente în cazul copiilor dăunează grav funcţiei sistemului imunitar, despre care spune că este cel mai puternic gardian al organismului uman. Practic, abuzul de medicamente împiedică sistemul imunitar să lupte cu boala, şi în timp el devine nefuncţional.  

„Cei mai mulţi dintre noi, la primele semne de răceală, alergăm la farmacie pentru a lua „ceva” ca să ne treacă repede. Problema este că substanţele chimice nu lasă boala să-şi urmeze cursul firesc. Ceea ce putem face este să ameliorăm simptomele, dar nu cu medicamente, ci cu alimente, produse apicole şi naturale (ceaiuri, citrice, sucuri de fructe şi lămâie, propolis, miere, sirop de ceapă, ridiche etc). Medicamentele împiedică sistemul imunitar să lupte cu boala, şi în timp el devine nefuncţional”, scrie dr. Mirela Wagner.  

Un alt lucru care afectează sistemul imunitar este utilizarea obsesivă de produse antibacteriene, din teama de a intra în contact cu orice fel de microbi. 

„Este important să ne spălăm pe mâini înainte de masă, şi mai des atunci când suntem răciţi sau gripaţi, ori când vizităm pe cineva la spital. Dar unii părinţi au obiceiul de a-şi proteja în mod excesiv copiii şi de a le crea un mediu super-igienizat. Exista o vorbă în popor care spunea că dacă scapi un aliment pe jos, poţi să-l mănânci fără să-l speli, deoarece puţină mizerie ajută la formarea de anticorpi”, afirmă medicul român.   

Medicul face referire la un studiu recent, care a confirmat faptul că joaca afară, în noroi, ajută la dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor, şi reduce riscul de afecţiuni cronice, precum astm.   

„Experţii în microbiologie sunt de părere că această exagerare de a fi tot timpul curaţi şi feriţi de microbi poate conduce la dezvoltarea unor boli cronice. În organismul nostru se află o armată de microbi (microbiom) care ne protejează împotriva germenilor, ajută la producţia de energie şi de vitamine.

Fără microbi, sistemul nostru imunitar nu ar putea combate infecţiile în mod optim. Microbii produc molecule şi substanţe care interacţionează direct cu celulele mucoasei intestinale şi cu celulele imunitare care se află pe partea cealaltă a mucoasei intestinale. Astfel, putem spune că microbii antrenează celulele imunitare. Doar prin întâlnirea cu aceste substanţe microbiene o celulă imunitară obţine informaţiile necesare pentru a şti să acţioneze”, explică dr. Mirela Wagner. 

Lipsa expunerii la microbi în copilărie, care este necesară pentru antrenarea sistemului imunitar, poate duce la dezvoltarea unor boli cronice mai târziu în viaţă, precum boala intestinală inflamatoare, obezitate, alergii sau chiar autism. 

„Potrivit studiilor epidemiologice, copiii care cresc într-un mediu rural (de fermă) au un risc mai mic de a face astm. Poate că nu toate familiile sunt dispuse să se mute la ţară şi să-şi facă o fermă, însă ceea ce pot face este să îşi lase copiii să joace liber în natură, să se joace cu animalele şi să crească într-un mediu mai puţin controlat”, concluzionează medicul român.  

Mirela Wagner s-a născut în 1959 în Sibiu, România. A absolvit Facultatea de Medicină în Freiburg-Germania în 1982. Este medic specialist în medicină generală în Los Angeles, dar şi  specialist în tratamentul naturist pentru tratarea unor afecţiuni grave.

Sursa: adevarul.ro

Share:

Articole recomandate