Mihai Stratulat: Când să vă gândiți că voi sau copilul vostru ar putea avea Covid-19

Mihai Stratulat: Când să vă gândiți că voi sau copilul vostru ar putea avea Covid-19

Medicul pediatru Mihai Stratulat a anunțat reactivarea grupului său de Facebook - Ask a Doctor pentru a ajuta mai mulți părinți să afle răspuns la întrebările lor legate de sănătatea copilului fără a contacta Serviciul unic 112 și astfel ușurându-le operatorilor măcar un pic munca în condițiile răspândirii la noi în țară a infecției cu noul coronavirus. Totodată, medicul deja a început să ofere unele informații despre Covid-19 cum ar fi cazurile când să vă gândiți că v-ați contaminat, dar și cum putem preveni răspândirea virusului. Vedeți mai jos ce a comunicat medicul:

La momentul actual în Republica Moldova sunt anunțate 2 feluri de cazuri de infectare:

 1. de import (persoane infectate revenite în țară);
 2. locală (persoane rezidente care s-au infectat de la persoanele venite în țară).

Fiecărei persoane care se adresează cu suspecție de Covid-19, i se culege anamnesticul epidemiologic, dacă a venit recent în țară (în ultimele 14 zile), persoanele cu care a contactat direct sau dacă a contactat direct (în ultimele 14 zile) cu o persoană revenită în țară recent (ultimele 14 zile), inclusiv și cu cine a contactat direct după asta (în cazul în care va fi testat pozitiv).

Dacă pacientul rezident va fi testat pozitiv și printre cei cu care a contactat direct o să apară semne de îmbolnăvire și vor fi testați pozitiv, vom avea deja cazuri de infectare de la rezident la rezident. Și după asta deja începe o altfel de testare a populației.

Înca nu au fost raportate cazuri de infectare de la persoane rezidente către alte persoane rezidente!

Astfel dacă dvs sau copilul dvs prezintă febră, tuse seacă, rinoree, vă gândiți la Covid-19 doar dacă întruniți 2 criterii:

 1. ați revenit recent în țară (ultimele 14 zile).
 2. ați contactat recent (ultimele 14 zile) cu o persoană recent întoarsă în țară.

În caz contrar, la momentul actual excludem infecția cu Coronavirus.

Apropo, din momentul în care o să apară cazuri de infectare de la persoană rezidentă către altă persoană rezidentă, numărul de cazuri de infectare o să crească foarte mult!

Cu timpul o să apară și astfel de situație, de aceea stăm acasă și ne autoizolăm + alte metode de profilaxie.

SFATURI de urmat cu STRICTEȚE pentru a preveni răspândirea Coronavirusului:

 1. STAȚI ACASĂ!
 2. EVITAȚI zonele AGLOMERATE!
 3. NU CONTACTAȚI, cel puțin 14 zile, cu persoane recent venite din străinătate, chiar dacă par a fi sănătoase!
 4. Dacă ați REVENIT recent (mai puțin de 14 zile) din străinătate, AUTOIZOLAȚI-VĂ la DOMICILIU, chiar dacă aparent sunteți sănătoți, chiar dacă în zona în care ați fost nu era încă niciun caz, nu uitați că ați călătorit prin gări și aerogări unde cu siguranță puteați să contactați virusul și la moment sunteți în perioada de incubație!
 5. Dacă ați REVENIT recent din străinătate, NU ieșiți în LOCURI PUBLICE, doar dacă este STRICT necesar acest lucru, păstrând toate metodele de prevenire a răspândirii infecției:
 • DISTANȚA SOCIALĂ de 1 metru,
 • purtați mască care acoperă gura și nasul,
 • tușiți și strănutați în șervețele de unică folosință sau în pliul cotului,
 • spălați-vă cât mai des pe mâini, ori de câte ori aveți posibilitate,
 • nu atingeți nasul, gura sau ochii cu mâinele până le spălați sau dezinfectați!

Medicul a mai menționat că luând în considerație situația epidemilogică din țară legată de pandemia mondială de răspândire a coronavirusului de tip nou, pentru diminuarea răspândirii, a decis să relanseze activitatea grupului Ask a Doctor începând de astăzi, 24 martie, astfel încât vizita la medic sau apelarea serviciului 112 să fie strict argumentată.

Astfel, Mihai Stratulat și colega sa, Dorina Agachi, vor încerca să diminueze supraîncărcarea Serviciului de urgență 112, vizitele neargumentate la doctor și, implicit, răspândirea virusului.

Vor fi acceptate doar postări legate de administrarea antibioticelor, pneumonii, febră mai mult de 4 zile sau alte stări de urgență.

La fel specialiștii vor încerca să ofere informație utilă și actualizată referitor la infecția cu Covid-19.

La fel se vor actualiza postările legate de viroze, pneumonie, angină și enteroviroză.

Adaugă comentariu