Medic stomatolog: 10 mituri și adevăruri despre îngrijirea dinților de lapte
- 2021-02-11
- 35537
Îngrijirea dinților de lapte este esențială în dezvoltarea maxilarelor copilului și, de altfel, în dezvoltarea întregului organism. Erupția dinților temporari este un moment important pentru orice copil, de aceea părintele trebuie să se informeze corect asupra întregului proces. Există câteva mituri despre dinții de lapte pe care Dr. Ramona-Cristina Hlandan le va explica pe larg pentru părinți:
Mitul 1: „Dinții de lapte apar întotdeauna la vârsta de 6 luni”
Vârsta de 6 luni reprezintă o medie între erupția precoce, care poate avea loc chiar la 4 luni, și erupția întârziată, atunci când primul dinte apare la 8 sau chiar 10 luni. Atunci când ies dinții, copilul are febră și/sau îi curge nasul. Apariția dinților poate crea un disconfort local copilului, care salivează mai mult, simte nevoia de a introduce obiecte în gură și poate avea chiar și manifestări precum febra moderată, pentru scurt timp.
Toate aceste simptome nu ar trebui să afecteze starea generală a copilului, într-un mod dramatic. Așadar, atunci când copilul prezintă febră mare, mai multe zile la rând, când îi curge nasul și devine apatic, în mod clar cauza nu este erupția dentară și trebuie să fie consultat de un pediatru pentru a se depista exact motivul acestor manifestări.
Mitul 2: „Nu pot să ajut cu nimic atunci când copilul are dureri de la creșterea dinților”
Această informație nu este tocmai corectă. În realitate, masajul gingival efectuat cu degetul mamei sau cu anumite obiecte speciale, jucării ce conțin un lichid rece, precum și gelurile concepute special pentru ameliorarea durerilor date de erupția dentară, pot ajuta la reducerea disconfortului sau chiar a durerii provocate de creșterea unui dinte.
Mitul 3: „Dinții de lapte oricum cad, deci nu sunt așa importanți”
Nimic mai greșit. Din păcate, acest mod de gândire duce la apariția cazurilor dramatice, în care părinții îi aduc pe cei mici de urgență la stomatolog, cu dureri mari și cu dificultăți în acceptarea tratamentelor stomatologice necesare. Prevenția începe încă din copilărie, mai exact de la apariția primului dinte, iar o dentiție permanentă fără probleme, precum și o dezvoltare generală armonioasă a copilului, depind foarte mult de modul în care dinții de lapte au fost îngrijiți și tratați.
Mitul 4: „Copilul nu are nevoie de pastă de dinți cu fluor. Am auzit chiar că îi face rău”
Potrivit ultimelor ghiduri de utilizare a fluorului, publicate în 2019, de către Asociația Europeană de Stomatologie Pediatrică, se recomandă utilizarea pastelor de dinți cu 1000 ppm Fluor încă de la apariția primului dinte, cu mențiunea că ar trebui folosită o cantitate de pastă de dinți adecvată fiecărei vârste. Așadar, pastele de dinți cu fluor nu sunt dăunătoare, ci dimpotrivă, sunt recomandate și ajută foarte mult la prevenirea cariilor și la remineralizarea leziunilor carioase incipiente.
Mitul 5: „Copiii nu au nevoie de ață dentară”
Nici această informație nu este adevărată, mai ales că majoritatea cariilor la copii apar între dinți, acestea fiind locurile în care periuța nu reușește să curețe suficient de bine. De aceea, utilizarea aței dentare este chiar foarte importantă la copil.
Chiar dacă cei mici nu au manualitatea necesară pentru a utiliza ața dentară, ei pot să fie ajutați și îndrumați de către părinți, ca să știe cum să folosească acest mijloc auxiliar de igienă orală, până când ajung să crească și să poată realiza singuri și această manoperă de curățare a dinților.
Mitul 6: „Copiii nu trebuie să meargă la dentist înainte de vârstă de 3 ani”
Fals. Ideal a fi ca prima vizită la stomatolog să aibă loc înainte de împlinirea vârstei de 1 an. În acest fel, copilul se obișnuiește cu atmosfera din cabinet, iar părinții află informații esențiale despre îngrijirea și importanța danturii celor mici, pentru a putea să prevină apariția afecțiunilor dentare.
Mitul 7: „Suzetele și suptul degetului strică dinții”
În acest caz, „mitul” este o realitate. Atât sugerea suzetei, cât mai ales sugerea degetului, reprezintă obiceiuri vicioase, care, pe termen lung vor afecta poziția dinților, forma maxilarelor dar și fizionomia copilului. Aceste obiceiuri trebuie schimbate de către părinți, iar în unele cazuri este nevoie și de intervenția medicului stomatolog pentru a reuși acest lucru.
Mitul 8: „Dinții de lapte cad întotdeauna singuri”
Acest lucru nu este adevărat. Există situații în care dintele permanent nu erupe exact în locul dintelui temporar, care astfel ar fi fost „împins” de către dintele permanent și ar fi căzut singur. În aceste situații, când vedem deja că dintele permanent succesor începe să se observe pe arcadă, iar dintele de lapte nu a căzut încă, sau nici măcar nu are mobilitate, este necesară extracția lui, pentru a permite revenirea dintelui permanent în locul lui, dacă există suficient spațiu.
Mitul 9: „La dentist se merge atunci când te dor dinții”
Fie că este vorba despre copii, fie că este vorba despre adulți, controalele periodice sunt esențiale pentru păstrarea unei sănătăți orale bune și pentru a preveni situațiile neplăcute în care pacientul se prezintă în urgență, cu dureri mari. Dacă sunt urmate aceste indicații, atât disconfortul fizic, precum și costurile tratamentelor stomatologice sunt mai mici.
Mitul 10: „Dinții trebuie spălați imediat după fiecare masă”
În situațiile în care dieta copiilor este una echilibrată, fără multe gustări dulci, lipicioase sau chipsuri, care sunt extrem de cariogene, spălarea dinților de două ori pe zi, dimineața și neapărat seara, înainte de culcare, este suficientă pentru menținerea unei danturi sănătoase, la copil.
Dacă, în schimb, copilul consumă o cantitate mare de dulciuri între mese, ar fi ideal să le înlăture prin periaj de pe suprafață dentară, pentru a preveni astfel apariția cariilor. Bomboanele, ciocolata, caramelele, chipsurile, snacsurile – toate acestea intră în categoria alimentelor cariogene, care duc la apariția cariilor, atunci când sunt consumate în exces.
Nu trebuie să le interzicem copiilor să mănânce dulciuri, dar trebuie să reducem, pe cât posibil, cantitatea de zahăr pe care aceștia o consumă, să corelăm aceste gustări cu orarul meselor, să încercăm să suplinim nevoia de dulce a acestora prin fructe proaspete și să păstram o igienă dentară adecvată. Dacă se menține un echilibru în toate și controalele stomatologice periodice sunt respectate, copiii pot avea dinți sănătoși, fără să renunțe complet la micile gustări dulci, atât de îndrăgite de către aceștia.
Sursa: totuldespremame.ro