Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Pediatru Dorina Agachi, despre cauza-efect dintre carantină și problemele de piele la copii

Pediatru Dorina Agachi, despre cauza-efect dintre carantină și problemele de piele la copii

Medicul pediatru Dorina Agachi a decis să le vorbească părinților despre un subiect foarte actual atât pentru sezonul de primăvară, cât și pentru perioada de carantină. Cu siguranță mulți își vor regăsi problema - Sindromul eruptiv cutanat la copii.

Și acum vă întrebați care ar fi legătura cu sezonul și carantina? Sezonul de primăvară prin toată frumusețea lui implică și acele schimbări ale temperaturii, mișcarea maselor de aer active (vânturile de primăvară), primele înfloriri - toate acestea în mod direct afectează integritatea tegumentelor conturând acele zone uscate deranjante pe piele.

La toate acestea se includ anul curent câteva condiții cu părare de rău din cauza carantinei absolut necesare în legătură cu situatia epidemiologică din întreaga lume: lipsa expunerii la soare, sedentarismul, socializarea virtuală.

Lipsa expunerii la soare provoacă hipovitaminoza D3: diverse studii arată că deficitul de vitamina D poate duce la diferite afecţiuni ale pielii, acutizări ale problemelor cronice, recidivarea unora sau ruperea punților intradermice primare cu declanșarea de novo a unor afecțiuni inflamatorii cutanate.

Cercetările au arătat că aportul adecvat de vitamina D3 aduce beneficii însemnate sistemului imunitar, deoarece ajută la activarea celulelor B, celulelor T și celulelor prezentatoare de antigen – respectiv lipsa de vit. D3 induce scăderea imunității.

Tegumentul nu este doar o simplă mantie protectoare, ci reprezintă un organ complex care participă activ la reacții reglatoare celulare și moleculare ce stau la baza interacțiunilor corpului cu mediul extern. În mod constant intră în contact cu antigene microbiene și nemicrobiene. Dermul conține diferite subtipuri de limfocite T, astfel răspunsurile imune locale cu implicarea lor sunt responsabile pentru aspectele microscopice și manifestările clinice ale bolilor cutanate inflamatorii și infecțioase.

Dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă în această perioadă copiii se enumeră:

  • Dermatita periorală (erupții în jurul guriței)
  • Dermatita atopică (xeroza, exemele numulare – zone de pete uscate cu prurit sau fără, care scarpină)
  • Sindromul Gianotti-Crosti (Acrodermatită papuloasă – reacție cutanată după suportarea unei infecții virale: se caracterizează printr-o erupție papaulo-veziculară care apare în special pe față și pe părțile distale ale celor patru membre (superioare și inferioare)
  • Dermatitele alergice: de la forme simple – câteva zone de hiperemie maculară (la nivelul pielii) până la zone extinse: Urticaria acută cu erupții maculo-papuloase (care se resimt la atingere ca denivelări ale pielii)
  • Prurigo nodular sau strophulus - este o boală a pielii caracterizată prin noduli pruriginoși (mâncărimi) care apar de obicei pe brațe sau picioare. Pacienții prezintă deseori leziuni multiple excoriate cauzate de zgârieturi.

Erupțiile pot avea localizare tipică bolii, dar și formele individuale atipice sunt foarte des întâlnite – localizare generalizat tot corpul sau pe zone în afara celor clasice.

Erupţia cutanată este o inflamaţie a pielii.Erupţiile pot fi determinate de o gamă largă de afecţiuni care variază ca gravitate de la uşoare la grave.

Erupţiile diferă foarte mult ca aspect, extindere şi severitate în funcţie de cauză. Ele pot fi de culoare roşie, albă, violetă sau gri şi pot avea aspect plat (macula), de ridicătură (papulă) sau de umflătură. Ele pot apărea ca puncte sau pete sau pe zone extinse. Erupţiile includ şi descuamarea sau exfolierea pielii (zone uscate).

Este argumentat științific interrelația direct proporțional între lipsa expunerii la soare care induce hipovitaminoza D3 cu consecințele directe asupra integrității tegumentelor și starea de imunitate scăzută. Deci anume în această perioadă se înregistrează mai multe cazuri cu erupții pe piele și manifestările sunt mai accentuate ca în alte sezoane chiar și la acei copii care s-au mai confruntat anterior cu probleme similare.

Conduita părinților cât stați acasă cu copilașii:
1. Suplimentarea obligatorie cu vit D3 (400-800 UI/zi indiferent de vârstă) sau chiar a unui complex de vitamine
2. Aplicarea de emoliente continuu pe zonele uscate
3. Asocierea unui antialergic sistemic +/- local dacă copilul prezintă prurit (scărpinat) activ
4. Dacă erupțiile sunt umede (zemuiesc) e necesară uscarea acestora (cel mai simplu ex. Albastru de metilen, dar sunt și alte soluții)

Share:

Articole recomandate