Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

6 sfaturi practice pentru eliminarea pesticidelor din fructe și legume

6 sfaturi practice pentru eliminarea pesticidelor din fructe și legume

 

Medicii ne recomandă să mâncăm zilnic cel puțin 5 fructe și legume, dar cât de siguri suntem că aceste vitamine sunt de calitate? Din păcate, acum nu putem băga mâna în foc nici chiar pentru mere, cartofi, morcovi… Poate doar cele din grădina părinților sau a bunicilor, în cazul în care nu s-au utilizat nici un fel de îngrășăminte sau soluții de stropit.   

Pentru a evita complicațiile și eventualele probleme de sănătate, trebuie să fim precauți și să ne conducem de proverbul “paza bună trece primejdia rea”, iar în acest context țineți cont de câteva sfaturi practice de eliminare a pesticidelor din mâncare.

Cele mai multe pesticide conțin organofosfați extrem de toxici, pesticide, sulfoniluree, (insecticide) piretroide și alte substanțe care sunt dăunătoare pentru organismul uman. Prezența acestor substanțe care contaminează fructele și legumele nu este doar una superficială, din contra, acestea sunt absorbite de coajă.

Folosește apa călduță

Deși pesticidele sunt aplicate pe frunze și tulpini, o cantitate considerabilă din aceste substanțe toxice se acumulează pe fructe și legume. O spălare temeinică a fructelor și legumelor în apă caldă te poate ajuta să scapi de unele toxine înainte de a le consuma. Apa foarte fierbinte sau apa foarte rece nu te vor ajuta să îndepărtezi întreaga cantitate de reziduuri toxice din produsul alimentar.

Apă cu sare

Pune la înmuiat legumele și fructele într-un vas mare cu apă și adaugă apoi o jumătate de linguriță de sare în această apă. După câteva minute spălați fructele și legumele cu apă curată.

Apă cu oțet

Nu este nevoie să cumperi produse scumpe de curățare pentru fructe și legume, poți prepara acasă o astfel de soluție. Pune o linguriță de oțet într-un castron mare de fructe și diluează cu apă. Lasă fructele și legumele să stea în această soluție o perioadă de timp, iar apoi spală-le sub un jet de apă de la robinet.

Decojește fructele și legumele

În cazul fructelor și legumelor precum ceapa, cartofii, avocado, merele, portocalele, ghimbirul, mango, morcovii, ridichile, sfecla roșie ș.a., este mai ușor să îndepărtezi coaja. Spală legumele din nou după ce ai îndepărtat coaja și folosește-le la gătit.

Soluții de curățare făcute în condiții de casă

Fructele și legumele care au nevoie de îngrijiri suplimentare sunt cele cu pesticide acumulate. Amestecă 1 lingură de suc de lămâie cu 2 linguri de bicarbonat de sodiu și amestecă bine cele două ingrediente. Apoi diluează această mixtură cu o cană de apă și folosește-o (într-un recipient cu pulverizator) ca pe un spray, pe care îl aplici pe produsele alimentare. Apoi trebuie doar să ștergi cu un prosop și să cureți legumele sau fructele. Nu folosi niciodată săpunuri sau detergenți pentru vase pentru a spăla produsele alimentare.

Folosește textile naturale

Folosește un prosop din țesătură naturală. Umezește țesătura pentru a șterge suprafața curată după ce le-ai clătit cu apă. Țesătura va îndepărta reziduurile rămase pe suprafața alimentelor.

Folosește în practică aceste sfaturi pentru o protecție mai bună a sănătății familiei tale.

Citește un alt articol util: Cum să eviţi intoxicaţiile cu nitraţi din fructe şi legume

Foto: www.hero.es

Share:

Articole recomandate