Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Pericolul la care se expun copiii și maturii care iau frecvent antibiotice

Pericolul la care se expun copiii și maturii care iau frecvent antibiotice

Oamenii sunt tot mai dependenţi de antibiotic, iar asta a dus la o creştere enormă a consumului în ultimul deceniu, spun specialiştii. Spre exemplu, din 2000 până în 2015 au fost vândute cu 65% mai multe antibiotice la nivel global, potrivit cercetătorilor de la institutul Johns Hopkins, Universitatea Princeton şi în conformitate cu datele de la Centrul de Dinamică a Bolilor din Washington.

Cercetătorii au analizat studii din peste 76 de ţări, pe o gamă de peste 100 de tipuri de antibiotice. Pentru a determina dacă indivizii iau mai multe antibiotice, cercetătorii au convertit datele în doze individualizate zilnice şi le-au împărţit la 1.000 de oameni per ţară. Rezultatul: oamenii iau cu 39% mai multe antibiotice decât luau în 2000.

Antibioticele salvează vieţi prin tratarea infecţiilor bacteriene, însă mulţi oficiali din sistemul public de sănătate sunt îngrijoraţi că medicii fac abuz în prescripţii. Aceste medicamente tratează doar infecţiile bacteriene şi sunt inutile în cazul virusurilor, care cauzează gripa sau infecţiile respiratorii.

Furnizorii de servicii de sănătate le prescriu adesea antibiotice pacienţilor când suspectează o infecţie bacteriană. Cu toate acestea, confirmarea tipului de infecţie printr-o cultură este o procedură care durează, iar de cele mai multe ori pacienţii şi medicii nu vor să aştepte. Ca rezultat, medicii prescriu de multe ori antibiotice cu rol preventiv.

Oamenii de ştiinţă specializaţi în microbiologie au realizat recent că aceste medicamente dau naştere unor bacterii rezistente la antibiotice, cunoscute drept supervirusuri. Supervirusuri sunt bacterii care au evoluat trecând prin diferite tipuri de antibiotice. Când un supervirus produce o infecţie, este necesară o doză mai mare de antibiotice, care vine de obicei cu multe efecte nedorite şi care nu funcţionează întotdeauna, scrie Mediafax.

Spre exemplu, Statele Unite au înregistrat primul caz de pe teritoriul lor de infecţie cu o bacterie rezistentă la toate antibioticele. Oficialii din sistemul sănătăţii trag un semnal de alarmă că această descoperire  ar putea marca „începutul sfârşitului pentru antibiotice”. Anunţul a fost făcut de directorul Centrului American pentru Controlul Bolilor. Pacientul este o femeie de 49 de ani din statul Pennsylvania, care a fost infectată cu o tulpină rară de E.Coli. Aceasta nu a putut fi controlată nici cu cel mai puternic antibiotic existent, Colistina - un antibiotic folosit ca ultim remediu în cazul bacteriilor periculoase care ucid aproximativ 50% dintre persoanele infectate.

 

Informații: csid.ro; mediafax.ro

Foto simbol: Wday.ru

Share:

Articole recomandate