Jocurile pe internet care ne duc copiii la sinucidere. Unde este vina părinților?
- 2017-03-10
- 10081
Recent doi adolescenți de la noi s-au sinucis aruncându-se în gol de la etajul 18 al unui bloc din capitală. Au apărut mai multe presupuneri care ar fi cauza: de la dragostea interzisă, până la un joc pe internet numit „Balena albastră”, care deja a provocat mai multe victime copii în Federația Rusă. În această opinie nu mă voi da și eu cu presupusul privind cauza, e o tragedie și trebuie analizată foarte atent. Dar mi-am propus să analizez fenomenul „Balena albastră” și vina care o poartă părinții.
Discutam cu colegele despre părinții de odinioară și cei de astăzi. Am constatat că părinții nu mă controlau, nici măcar nu-mi verificau lecțiile, având încredere absolută în mine. Nu mi s-a interzis niciodată să merg la prieteni, ce-i drept nici nu eram un copil amator de petreceri și de plimbări nocturne. Dar 15-20 de ani în urmă mergeam singură la școală, inclusiv cu fratele mai mic. Eram lăsată singură acasă la 8-9 ani dacă nu doream să merg la vreo petrecere împreună cu părinții.
În prezent văd părinți care fie își tutelează foarte mult copiii, fie îi lasă de capul lor mergând pe principiul de a le respecta spațiul intim. Însă aceștia au de suferit, cum ar fi din cauza jocurilor și comunicării online, care îi poate duce la molestare de către pedofili sau chiar la moarte. Eu nu știu care este soluția ideală și comportamentul perfect față de copii. Tutela excesivă îi face să ajungă tineri rebeli și cu probleme de comportament, iar libertatea deplină îi poate pune în pericol acum, când sunt inconștienți de pericolele din jur. Cred însă că părinții au o parte din vină pentru faptul că odraslele lor cad în capcanele de pe internet.
Îi înțeleg pe părinții noștri care erau mai indulgenți, nu ne tutelau excesiv. Noi am crescut fără calculatoare și internet. Câteva jocuri video rudimentare au apărut când eram deja formați ca persoane, și erau mai inofensive decât astăzi. Acum copiii sunt provocați de alții pe internet să facă tot felul de chestii periculoase și ajung să-și ia propria viață. Nu vreau să menesc, dar e posibil ca în așa tempo să ajungem la momentul când adolescenții vor începe a omorî alți oameni fiindcă „așa le dictează un tutore din cadrul jocului”.
Veți zice că părinții nu sunt vinovați, că nu pot deveni temniceri sau niște polițiști pentru copiii lor? Revin la cei doi adolescenți care s-au aruncat de pe un bloc la ora 2 noaptea. Ce căutau copiii pe afară la 2 noaptea? Părinții nu se interesau unde sunt? Credeți că a fost prima dată când acești copii lipseau de acasă la așa oră târzie?
Nu mă apuc să judec pe cineva. Consider că una dintre cele mai grele „munci” este cea de părinte. În același timp, optez pentru siguranța copiilor, mai ales că aceștia sunt atât de ușor de influențat, și consider că părinții trebuie să depună acum eforturi mult mai mari ca să-i protejeze, căci lumea modernă are mult mai multe pericole.
Am găsit câteva sfaturi de la specialiști pentru părinți cum să-și protejeze copiii de pericolele de pe internet, în special de cea mai nouă provocare, acest joc ce duce la suicid. Vi le ofer în continuare:
- instalați la calculator funcția „Controlul părinților” pentru a bloca paginile cu conținut periculos și inadecvat pentru copii.
- controlați cât timp copilul petrece pe rețelele de socializare, nu-i permiteți să le utilizeze până la orele târzii.
- nu vă fie rușine să-i încălcați spațiul intim, verificați lista de prieteni, grupele din care face parte, paginile care îl interesează. Fiți atenți ce fotografii postează, chiar și imaginea simplă a unei balene poate fi un semnal de alarmă.
- dacă observați tăieturi pe corpul copilului, acesta este un motiv serios pentru a discuta cu el și a merge la psiholog.
Opinie de Mariana Galben,
redactor Odoraș.
Foto simbol: semneletimpului.ro