Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Medic obstetrician-ginecolog: 8 metode pentru a restabili echilibrul florei vaginale

Medic obstetrician-ginecolog: 8 metode pentru a restabili echilibrul florei vaginale

Peste 50 de specii de bacterii alcătuiesc flora vaginală. Lactobacilii sunt cei mai frecvenți, în special la femeile sănătoase. Microbiota își poate schimba compoziția rapid, din motive care nu sunt pe deplin clare, ceea ce poate duce la infecții. Cum restabilești echilibrul florei vaginale?

Pentru a restabili echilibrul florei vaginale, medicul obstetrician-ginecolog, Raluca Hera îți recomandă următoarele:

- Evitarea săpunurilor dure. Săpunurile au de obicei un pH ridicat și utilizarea acestora pentru a curăța zona vaginală poate crește pH-ul vaginal. Cel mai bine este să folosești apă caldă și un produs delicat pentru a curăța vulva, cum ar fi gelurile de duș formulate special pentru zona intimă. Acest lucru te va ajuta la menținerea echilibrului florei bacteriene. În mod normal, spălarea o dată-de două ori pe zi a zonei intime este suficientă, dar în timpul menstruației spălarea de mai multe ori este utilă pentru menținerea igienei.

- Evitarea spălăturilor vaginale. Vaginul este conceput pentru a se menține curat cu ajutorul secrețiilor naturale, însă unele femei consideră că, pentru menținerea unei igiene corecte, e necesar să facă frecvent spălături vaginale. În realitate, spălăturile vaginale nu sunt necesare, sunt chiar contraindicate, deoarece tulbură echilibrul florei. E bine ca aceste spălături să se facă doar la recomandarea expresă a medicului ginecolog și doar cu produsele indicate de acesta. 

- Folosirea unor ovule vaginale. Pentru a menține buna funcționare a mucoasei vaginale și a combate dezechilibrele florei, poți lua în calcul folosirea unor ovule vaginale cu ingrediente precum acid hialuronic, ulei esențial de arbore de ceai, extract de aloe vera, extract de gălbenele. Acestea au și rol hidratant și calmant, menținând umiditatea naturală a vaginului.

- Schimbarea regulată a tampoanelor. Lăsarea unui tampon în vagin pentru prea mult timp poate tulbura echilibrul vaginal. Schimbarea frecventă a tampoanelor reduce, de asemenea, riscul de infecții bacteriene, precum și sindromul de șoc toxic.

- Evitarea șervețelelor parfumate și a deodorantelor. Spălarea cu apă și un săpun blând sau un gel de duș special pentru zona intimă este suficientă pentru menținerea curățeniei și pentru păstrarea echilibrului bacterian. Șervețelele parfumate ar trebui să fie utilizate doar în cazuri rare, când curățarea nu se poate face cu apă și săpun. Dacă te îngrijorează mirosul, e bine să ceri sfatul medicului, pentru că ar putea fi vorba de o infecție care are nevoie de tratament.

- Utilizarea protecției în timpul sexului. Utilizarea prezervativului nu numai că ajută la prevenirea sarcinilor neplanificate și a bolilor cu transmitere sexuală, dar poate împiedica materialul seminal și alte fluide să afecteze ecosistemul vaginal.

- Administrarea unui supliment alimentar cu probiotice. Probioticele ajută la restabilirea nivelului natural de bacterii al organismului. Unele alimente conțin, de asemenea, probiotice (iaurtul, chefirul, varza murată etc.). 

- Adoptarea unei alimentații sănătoase și efectuarea exercițiilor fizice. Nu în ultimul rând, sănătatea vaginală are legătură și cu sănătatea generală a unei femei. Ține cont, deci, să ai în alimentație multe legume și fructe și să consumi cu moderație pâine integrală, pește, nuci, carne de la păsări de curte, lactate slabe și ouă și să bei cel puțin 8 pahare cu apă pe zi, în funcție și de cât efort fizic faci. Pentru o stare bună de sănătate, se recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare moderată pentru cel puțin 5 zile pe săptămână. În plus, mersul pe jos frecvent și alergatul ajută podeaua pelvină să se tonifieze.

Sursa: doc.ro

Share:

Articole recomandate