Răceală, alergie sau coronavirus - cum pot fi diferențiate simptomele la copii

Răceală, alergie sau coronavirus - cum pot fi diferențiate simptomele la copii

Coronavirusul de tip nou ne-a pus pe jar și practic orice semn de îmbolnăvire a nivelul nasului sau gâtului începe să ne dea de bănuit. Însă primăvara mai avem parte și de răceli, și de alergii sezoniere, care la fel pot da simptome asemănătoare celor produse de noul coronavirus. Mai jos vă oferim informații despre cum le puteți diferenția.

Care sunt simptomele de coronavirus la copii

Cele mai frecvente simptome sunt febra și tusea uscată. Dar pot apărea și tulburări respiratorii, oboseală, dureri musculare și simptome gastro-intestinale.Cele mai recente date indică faptul că mulți dintre pacienți își pierd mirosul și gustul. Uneori poate apărea și congestia nazală.

Copiii par să aibă simptome mai ușoare, iar mulți dintre ei pot fi chiar asimptomatici. Un studiu făcut de cercetătorii din China arată că din 1391 de copii din Wuhan care au luat contact cu persoane cu COVID, doar 171 (12,3%) au fost confirmați pozitiv.

Cele mai frecvente simptome au fost tuse (48%), febră (41%, rar peste 39ºC) și roșeața faringelui (46%). Doar câteva cazuri au prezentat congestie nazală (5%) și rinoree (7%), precum și simptome gastro-intestinale (vărsături și diaree).

În ceea ce privește durata infecției, copiii par să se recupereze într-una sau două săptămâni.

Care sunt simptomele alergiei sezoniere la copii?

Alergiile la copii sunt foarte frecvente. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la cei mai mici, iar alergiile respiratorii apar de la vârsta de 3-4 ani: rinita alergică sau astm alergic.

Cele mai frecvente simptome ale rinitei alergice sunt strănutul, mâncărimea, mucusul și obstrucția nazală. Tipic este mâncărimea nasului. Mucusul este de obicei apos, iar congestia nazală tinde să fie mai pronunțată pe timp de noapte.

De asemenea, poate apărea și conjunctivita alergică (mâncărimi, lacrimi, ochi roșii). Există copii care prezintă simptome prompte atunci când intră în contact cu alergenul (substanța care îi face alergici). La unii, alergiile pot dura săptămâni sau chiar luni (de exemplu, alergia la polen primăvara).

Care sunt simptomele unei răceli la copii?

Răcelile, denumite tehnic infecții ale căilor respiratorii superioare, sunt foarte frecvente în copilărie, mai ales în lunile reci.

Cele mai frecvente simptome sunt tusea, congestia nazală și mucusul. Febra apare adesea la copii, în special la cei mai mici. În general, răcelile dispar fără tratament (în afară de paracetamol pentru febră) în 7-10 zile.

Cum știi dacă simptomele copilului sunt cauzate de raceală, coronavirus sau alergie?

În plină pandemie de coronavirus, debutul brusc al febrei, tusea sau tulburările respiratorii sunt asociate infecției cu COVID. Fără a efectua testul, uneori este dificil să-l diferențiezi de o alergie tipică acestei perioade a anului sau de o răceală, extrem de frecventă la copii.

Febra și tusea sunt specifice pentru infecția cu noul coronavirus, deși nu apar întotdeauna la copii.

Tusea este foarte frecventă și la răceli. La o alergie nu apare întotdeauna. Copiii cu rinită alergică pot avea o tuse mai pronunțată pe timpul nopții, când mucusul îi picură pe gât. Cei cu astm alergic tușesc, de asemenea, iar starea se poate îmbunătăți odată cu tratamentul cu inhalator. În alergie nu există febră, iar în raceli apare uneori, mai des la copiii mai mici.

Congestia nazală și mucusul sunt specifice răcelilor și rinitelor alergice. Pe de altă parte, ele sunt rare în infecția cu noul coronavirus.

Oboseala și respirația greoaie (dureri toracice și de coaste) apar în multe cazuri de COVID (moderat și sever). La copii este mai rar, deoarece coronavirusul dă simptome mai ușoare. La răceli sunt rare (cu excepția copiilor cu hiperreactivitate bronșică) și în cazul alergiei apare doar în caz de astm alergic.

Oboseala și durerile musculare sunt un simptom tipic al COVID 19, care nu este de obicei prezent în alergii sau răceli. Voma și diareea pot apărea în cazul coronavirusului, la fel și pierderea bruscă a mirosului și a gustului (este greu să știm dacă acest lucru se întâmplă copiilor mici, cei mari se pot exprima). În cazul răcelilor, mai ales dacă există multă congestie nazală, pot apărea pierderi de miros.

Mâncărimea nasului este tipică rinitei alergice. Acești copii pot avea și mâncărimi de ochi și pot lăcrima. 

Referitor la vârstă, noul coronavirus și răcelile pot apărea la orice vârstă. Rinita alergică și astmul sunt observate de obicei de la vârsta de 3-4 ani.

Durata simptomelor: 

- răcelile se vindecă, de obicei, în 7-10 zile;

- infecția cu cornavirus la copii durează de obicei 1-2 săptămâni; 

- alergiile au o durată variabilă în funcție de alergen și pot dura săptămâni (de exemplu, în cazul polenului primăvara).

 

Sursa: copilul.ro; forbes.ru

Adaugă comentariu