Tricotilomania la copii. Ce este și cum se tratează?
- 2021-04-26
- 7984
Tricotilomania la copii este o tulburare de control a impulsurilor și este caracterizată prin modul repetat în care micuțul se trage de propriul păr. Deși este o afecțiune rară, poate fi destul de înfricoșătoare atât pentru copil, cât și pentru părinții.
Copiii care suferă de această tulburare își pot smulge atât părul din cap, cât și din alte părți ale corpului, cum ar fi sprâncenele și genele. Aceste acțiuni nu sunt premeditate și micuțul nu le poate controla. Este inutil să-i ceri copilului să explice acest comportament sau să-l pedepsești pentru asta.
Tricotilomania la copii. Ce este tricotilomania la copii?
Tricotilomania este smulgerea constantă a părului de pe cap și de pe corp. Această acțiune apare în urma unei emoții intense de tensiune pe care copilul o experimentează și pe care o ameliorează prin smulgerea părului.
Tricotilomania apare, de obicei, în perioadele de stres sau tensiune din viața copilului. El recurge la acest comportament pe care îl vede ca o formă de ușurare.
De asemenea, copilul poate avea acest comportament în încercarea de a-și calma nervii, atunci când își face temele, de exemplu. Cu toate acestea, în timp, poate începe să generalizeze comportamentul și își va smulge părul atunci când se va afla în situații de stres, sau când este plictisit ori singur. Consecințele acestui comportament sunt semnificative și pot afecta foarte mult viața copilului. Cea mai evidentă consecință este căderea părului, care poate duce la zone ale sclapului fără păr sau chiar răni ale scalpului.
În plus, copilul poate dezvolta probleme digestive grave dacă mănâncă părul pe care și-l smulge (trichophagia). În acest caz, poate prezenta, de asemenea, obstrucție intestinală, greață, vărsături și lipsă de substanțe nutritive.
Tricotilomania la copii. Cauzele tricotilomaniei la copii
Există mai mulți factori care pot provoca tricotilomanie. De exemplu, poate exista o componentă genetică sau ereditară sau poate fi rezultatul unui dezechilibru al neurotransmițătorilor. Cu toate acestea, aspectele psihologice joacă un rol important.
Evenimente precum schimbarea locuinței, divorțul părinților sau orice altă schimbare bruscă a mediului poate declanșa tricotilomania la copii. Cei mici au un control slab al impulsurilor. Dacă unim acest lucru cu o situație stresantă și cu o lipsă de instrumente de gestionare, este clar de ce poate apărea această problemă.
Deși începe ca un comportament inocent pe care copilul îl folosește pentru ameliorarea stresului, poate ajunge să devină o afecțiune cronică. În plus, cercetătorii au descoperit o relație între tricotilomanie și alte afecțiuni, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă, anxietatea, depresia sau onicofagia (rosul unghiilor).
Tricotilomania la copii. Tratementul tricotilomaniei la copii
Din fericire, există tehnici pe care le putem folosi pentru a aborda această tulburare. Psihoterapia cognitiv-comportamentală este cel mai eficient tratament, deoarece s-a demonstrat că reduce și elimină tricotilomania la copii. Această procedură se bazează pe faptul că micuțul nu își smulge părul în mod conștient sau deliberat.
Scopul este de a te ajuta să conștientizezi că micuțul poate fi ajutat să-și controleze impulsurile. Tehnica inversării obiceiurilor poate ajuta la realizarea acestui lucru. Aceste tipuri de intervenții au avut rezultate foarte bune, dar colaborarea părinților este esențială.
Sursa: suntmamica.ro