Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Care ceauri sunt bune pentru copii și care trebuie evitate

Care ceauri sunt bune pentru copii și care trebuie evitate

Ceaiul este o băutură apreciată, consumat atât caldă, cât și rece. Dar, când vine vorba despre copii, părinții trebuie să fie atenți la tipurile de ceai pe care le oferă micuților, deoarece nu toate sunt benefice.

Ceaiurile din plante pot oferi beneficii terapeutice atunci când sunt utilizate sub îndrumarea unui medic pediatru. De exemplu, ceaiul de mușețel este frecvent utilizat în medicina alternativă și complementară pentru a ameliora colicile și diareea la sugari și copii mici. De asemenea, ceaiurile din plante pot ajuta la ameliorarea răcelilor și tusei, la promovarea digestiei și la îmbunătățirea somnului. Dar, înainte de a oferi ceaiuri din plante copiilor, este important să cunoaștem posibilele efecte secundare precum alergii, reacții încrucișate între plante interacțiuni cu medicamentele sau suplimentele alimentare.

La fel de important este utilizarea corectă, care este specificată pe ambalajele fiecărui produs în parte, sau indicațiile medicului pediatru, deoarece dozele și modul de preparare pentru copii poate fi diferit de cel destinat utilizarii de către un adulți.  Prin urmare, pregătește ceaiul conform indicațiilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului.

Mușețel

Este cunoscut pentru proprietățile sale medicinale, fiind utilizat ca adjuvant în tratarea colicilor, diareei și a febrei la bebeluși și copiii mici. De asemenea, mușețelul ajută la îmbunătățirea somnului, induce relaxarea și reduce spasmele musculare.

Menta

Conține mentol, care are un efect calmant asupra stomacului deranjat și poate ameliora constipația. Ceaiul de mentă poate, de asemenea, să atenueze durerea, flatulența, colicile, congestia nazală și tusea.

Ceaiurile din fructe

Sunt o alegere cât se poate de sănătoasă, mai ales că pot înlocui sucurile. Este bine însă să alegi ceaiuri din fructe bio sau ecologice, care nu conţin plante tratate. Dintre fructele potrivite pentru copii sunt cele de măr, zmeură, afine.

Rooibos

Ceaiul roşu sau rooibos este lipsit de cofeină și bogat în antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi. Este considerat sigur pentru copiii de la 6 luni în sus, dar nu ar trebui să înlocuiască laptele.

Feniculul

Este o plantă aromatică din familia morcovului, utilizată pentru a trata probleme digestive precum flatulența și distensia gastrică la bebeluși. Ceaiul de fenicul se prepară prin infuzarea frunzelor sau semințelor zdrobite în apă fierbinte.

Ghimbirul

Este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare. Este utilizat pentru a susține digestia și a ameliora greața. Cu toate acestea, gustul său puternic poate să nu fie pe placul tuturor copiilor, iar utilizarea în exces poate provoca arsuri la stomac.

Roinița

Este o plantă cu aromă de lămâie din familia mentei, folosită pentru a îmbunătăți gustul altor ceaiuri și ca adjuvant pentru a trata colicile și diareea la bebeluși. De asemenea, este considerată utilă pentru a trata indigestia și a promova somnul.

Care sunt ceaiurile de evitat

Unele ceaiuri nu sunt potrivite pentru copii. De exemplu, ceaiul verde și cel negru conțin cofeină, care poate provoca iritabilitate, nervozitate și tulburări de somn, altele conțin compuși care pot interfera cu absorbția nutrienților esențiali, cum ar fi fierul și zincul, afectând sănătatea pe termen lung a copilului.

Din acest motiv este important să consulți un medic pediatru înainte de a oferi ceaiuri din plante copiilor, deoarece siguranța și eficacitatea acestora nu sunt întotdeauna bine documentate.

Share:

Articole recomandate