În cât timp se oprește lactația? Înțărcarea blândă este cea mai bună soluție
- 2023-06-20
- 1273
Dacă la începutul alăptării principala grijă a mamei este să-și crească producția de lapte, vine un moment când e necesară înțărcarea. În cât timp se oprește lactația este o întrebare mai rar discutată, dar plină de nuanțe de care mama trebuie să țină cont.
Motivele pentru care mamele decid să-și înțarce bebelușii sau decid să nu alăpteze deloc sunt individuale. Varianta ideală, atât pentru mamă cât și pentru copil, este înțărcarea treptată. Atunci și corpul are răgazul să se adapteze noilor schimbări, iar cantitatea de prolactină, responsabilă cu producția laptelui scade puțin câte puțin. Câțiva factori influențează în cât timp se oprește lactația. Printre cei mai importanți sunt: vârsta bebelușului și cât de mult lapte produce corpul mamei. Astfel, la întrebarea ”în cât timp se oprește lactația” răspunsul poate fi: în câteva zile sau săptămâni, dar nu sunt rare cazurile când la apăsare pe mamelon sânii mai scot câteva picături de lapte și la câteva luni de la înțărcare.
Dacă e necesară suprimarea lactației într-un timp mai scurt, țineți cont de faptul că înțărcarea bruscă poate fi inconfortabilă și poate duce la angorjare, infecții sau alte probleme medicale. Pentru a ajuta la oprirea lactației, puteți urma sfaturile de mai jos.
În cât timp se oprește lactația: reguli generale
- Purtați un sutien de susținere care vă ține sânii la locul lor.
- Dacă sânii se întăresc, scoateți puțin lapte cât să atingeți un nivel de confort, dar fără să insistați foarte mult, pentru a nu stimula producția.
- Evitați stimularea sânilor.
- Beți suficiente lichide
Remedii care ajută la suprimarea lactației: Plante
Ce trebuie spus de la bun început, este că nu există studii concludente care să confirme eficiența ceaiurilor din plate. De asemenea, nu există studii care să ne asigure că este inofensiv consumul acestor ceaiuri cât timp copilul încă este alăptat. Totuși, există câteva ceaiuri pe care ”înțelepciunea populară” le recomandă pentru a grăbi secarea izvorului de lapte. Printre acestea se numără ceaiul de salvie, mentă, pătrunjel, castan sau iasomie. De asemenea, uleiul de mentă și flori de iasomie pot fi aplicate și local.
Frunzele de varză
Frunzele de varză pot ajuta la reducerea umflăturilor pe măsură ce scade cantitatea de lapte. Acestea sunt, de asemenea, utilizate pentru a reduce simptomele de angorjare. Și în acest caz, sunt necesare mai multe studii.
Cum să procedați:
• Desfaceți și spălați frunzele unei verze crude.
• Puneți frunzele într-un vas pe care îl puneți în frigider.
• După ce s-au răcit, puneți câte o frunză peste fiecare sân înainte de a îmbrăca sutienul.
• Schimbați frunzele după ce s-au ofilit, sau aproximativ la fiecare două ore.
De asemenea, pentru a ușura senzația de greutate din sâni, poate fi de ajutor să puneți pachete de gheață înfășurate în prosop, pe care să le țineți câte 20 de minute.
Medicamente
În cazul medicamentelor, țineți cont că recomandarea medicului este de primă importanță. Nu luați niciun preparat fără un consult medical înainte.
Pastilele contraceptive care conțin estrogen
În timpul alăptării de regulă medicul prescrie contraceptive fără estrogen. Unul dintre efectele estrogenului este să reduce fluxul laptelui și astfel, contraceptivele care îl conțin pot avea și acest efect suplimentar.
Pseudoefedrina
Această substanță medicamentoasă s-a dovedit a reduce semnificativ producția de lapte. În plus, administrarea dozei maxime zilnice de acest medicament nu a afectat negativ bebelușii care sunt încă alăptați. Țineți cont însă de dozele recomandate de medic.
Vitamina B
Vitaminele B-1, B-6 și B-12 pot s-au dovedit a fi de ajutor pentru reducerea fluxului lactat, mai ales dacă suprimarea e necesară imediat după naștere. Discutați cu medicul despre dozajul potrivit de vitamine din familia B.
În cât timp se oprește lactația: metode de evitat
Exista două metode despre care probabil ați auzit, dar care sunt nerecomandate dacă doriți să reduceți fluxul laptelui până la oprirea completă.
Legarea
Adică înfășurarea strânsă a sânilor. Legarea sânilor a fost folosită de-a lungul istoriei pentru a ajuta femeile să nu mai producă lapte matern. Într-un studiu din 2003, asupra femeilor care nu alăptează, postpartum, efectele legării au fost comparate cu cele ale purtării unui sutien de sprijin. Ca rezultat, femeile care și-au legat sânii au experimentat mai multă durere și scurgeri în general, decât cele care au purtat pur și simplu un sutien de susținere. Acesta din urmă ajută la susținerea mai bună a sânilor sensibili la mișcare și pot reduce disconfortul.
Limitarea consumului de lichide
Femeilor care alăptează li se spune adesea să se hidrateze pentru a-și menține aprovizionarea cu lapte. S-ar putea de aici să deduceți că restricționarea aportului de lichide poate avea efectul opus. În acest moment, nu există dovezi științifice care să confirme sau să infirme această ipoteză.
Când să apelezi la medic pentru ajutor
Suprimarea alăptării poate fi uneori neconfortabilă, dar dacă disconfortul se transformă în durere și apar alte simptome îngrijorătoare, este important să vă adresați medicului.
Uneori, un canal înfundat va duce la sensibilitate la sân. Masați ușor zona în timp ce extrageți puțin lapte. De asemenea, puteți ține sânul afectat sub jet de apă curgătoare pentru a relaxa zona tensionată si a putea extrage mai ușor laptele din canalul înfundat.
Vorbiți cu medicul dacă nu reușiți să deblocați un canal în decurs de 12 ore sau dacă aveți febră, deoarece febra este un simptom al unei infecții mamare, cum ar fi mastita.
Alte simptome de infecție mamară includ:
• căldură sau roșeață
• stare generală de rău
• umflarea sânilor
Antibioticele orale pot ajuta la tratarea acestei afecțiuni înainte ca aceasta să devină mai gravă.
De asemenea, puteți contacta un consultant în lactație. Acești profesioniști sunt bineveniți atât la începutul alăptării, dar și la înțărcare.
Sursa: totuldespremame.ro