Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Vaporii țigărilor electronice – foarte toxici pentru copii

Vaporii țigărilor electronice – foarte toxici pentru copii

Mulți părinți care încearcă să renunțe la fumat sau caută o alternativă mai puțin nocivă recurg la țigările electronice și le folosesc în preajma copiilor, fără să știe că acest lucru le-ar putea face rău. Țigările electronice sunt niște dispozitive cu baterii, în care este încălzit un lichid, care conține, de obicei, nicotină concentrată, iar vaporii rezultați sunt inhalați de utilizator. Acestea sunt comercializate ca alternative mai sigure la țigările tradiționale și ca un pas intermediar către renunțarea la fumat.

Recentele studii au arătat cp majoritatea gravidelor care au recurs la țigări electronice erau convinse că acestea sunt mai puțin nocive pentru făt și nu știau de riscul la care își expun copilul. Totodată, s-a mai constatat că părinții care utilizează exclusiv țigara electronică sau alternativ cu cea clasică fac frecvent acest gest în casă sau în mașină, spre deosebire de cei care fumează exclusiv țigări normale și care nu au astfel de tendințe.

Realizatorii studiilor susțin că părinții nu realizează că vapatul este dăunător atât pentru ei, cât și pentru cei din jur, expuși vaporilor. Deși, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, vaporii din țigările electronice au o cantitate mai mică de chimicale nocive în raport cu cele ce se regăsesc în fumul provenit de la țigările obișnuite, experții au ajuns la concluzia că nicotina din aceste dispozitive dăunează feților, bebelușilor, copiilor și adolescenților. Inhalarea de nicotină în sarcină poate afecta creierul și plămânii copilului.

În țigările electronice există toxine periculoase. Un studiu a evidențiat faptul că în urina tinerilor care folosesc țigări electronice au fost depistate chimicale cancerigene. Toxinele de acest tip se regăsesc în ingredientele menționate ca „arome”.

Țigările electronice nu sunt aprobate de Agenția Federală pentru Hrană și Medicamente din SUA (FDA) ca soluții pentru renunțarea la fumat.

Date fiind aceste motive, experții în sănătate recomandă ca gravidele să nu folosească țigări electronice, iar părinții să nu le utilizeze în spațiile în care petrec timp și copiii, cum ar fi în mașină sau în casă.

 

Sursa: csid.ro; babycenter.com; a1.ro

Share:

Articole recomandate