Primul ajutor în caz de hemoragii
- 2016-01-07
- 8254
Hemoragiile pot fi fatale, de aceea intervenţia trebuie să fie una rapidă şi corectă. De la adult se cere de stopat sângele prin compresie. De obicei, ca primă măsură de ajutor se aplică o compresie fermă deasupra plăgii.
Cele mai frecvente în cazul copiilor sunt hemoragiile nazale. În acest caz nu se recomandă ca cel mic să lase capul pe spate, după cum fac majoritatea. Această acţiune nu face decât să scurgă sângele pe peretele posterior al faringelui, până în stomac. Astfel, copilul ajunge să vomite sânge şi se poate pomeni cu o diagnoză greşită de hemoragie digestivă. Cum se procedează corect? Persoana afectată se pune deasupra lavoarului, i se astupă nările cu mâna şi i se pune ceva rece deasupra nasului. Dacă în decurs de 20 de minute hemoragia nu se opreşte, va fi solicitată ambulanţa. Apropo, hemoragiile nazale nu se datoarează doar traumelor, ci şi problemelor legate de sânge, de vase, de hipertensiune arterială.
Dacă e vorba de o hemoragie arterială (jetul de sânge este pulsatil), se aplică un garou care sa compreseze ferm regiunea aflată mai sus de plagă. De obicei acesta se aplică pe membrele care au un singur os, de exemplu, hemoragia arterială din antebraţ necesită aplicarea garoului pe braţ, din gamba – pe coapsă. Garoul trebuie strâns până la dispariţia hemoragiei. Drept garou poate fi folosită orice centura, care se va plasa pe o stofă, pentru a nu trauma ţesuturile moi, însoţită de un bileţel pe care se va indica ora aplicării garoului. Se cheamă imediat ambulanţa.
Foto: mother.gr