Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

5 principii Montessori pentru amenajarea camerei copilului

5 principii Montessori pentru amenajarea camerei copilului

Dacă ești un adept al principiilor Montessori, ai putea lua în considerare chiar amenajarea camerei micuțului tău în concordanță cu această filosofie. Niciodată nu este prea devreme pentru a începe să-ți încurajezi copilul să gândească și să acționeze independent! Mergând pe ideea că părintele nu trebuie să controleze copilul, ci doar mediul fizic și emoțional în care crește și se dezvoltă, metoda Montessori îți oferă câteva trucuri pentru amenajarea camerei copilului.

1. Un decor cât mai simplu

Picturile pe pereți sau tapetul în contraste puternice și culori îndrăznețe, pot fi bune pentru dezvoltare, dar când vine vorba de camera bebelușului, este mai bine să lași deoparte aceste elemente.

Dormitorul copilului tău ar trebui să fie un loc relaxant și să îi ofere celui mic o senzație de confort și calm, așa că ia în calcul culori neutre și nuanțe blânde, liniștitoare, cum ar fi crem, bej, turcoaz sau verde. De asemenea ai grijă atunci când alegi modelele pentru tapet, draperii, covor etc. Și acestea ar trebui să fie cât mai simple și în culori neutre. Cu cât mai puține lucruri în cameră, cu atât mai puțină dezordine. Alege decorațiuni care au și rol de jucării.

2. Alege un pat de podea sau un pat care crește odată cu copilul

După ce bebelușul a împlinit 1 an, te poți gândi să renunți la pătuț în favoarea unui pat pe podea, care vine la pachet cu o serie de beneficii pentru cei mici. Pătuțul restricționează mișcarea și îi determină pe copii să depindă de părinți pentru a avea acces la propriul pat. Părinții trebuie să decidă când copilul lor ar trebui să doarmă și când ar trebui să se trezească - o decizie care, în conformitate cu principiile Montessori, ar trebui să fie lăsată pe seama copilului.

Ora de culcare nu va mai fi un coșmar, așa cum se întâmplă în cazul multor copii, iar cel mic va fi încântat că va avea un spațiu personal, în care poate să doarmă, dar să se și joace. Un pat jos, ușor de accesat, este o modalitate sigură și ușoară de a oferi autonomie copilului asupra instinctului sau de a dormi.

Una dintre cele mai mari temeri pe care o au părinții atunci când vine vorba despre perioada în care copilul trece din pătuț într-un pat obișnuit este legată de pericolul căzăturilor. Un pat pe podea te scapă de această grijă, pentru că în cazul în care copilul se rostogolește, el nu va mai cădea de la o înălțime mare. Distanță dintre salteaua unui astfel de pat și podea este una foarte mică. Pentru a crea un spațiu atractiv de somn și joacă poți să apelezi la un cort pentru pat sau podea!

În cazul în care îți este totuși teamă că micuțul poate să aibă de suferit dacă se rostogolește dintr-un pătuț pe podea, poți alege un pătuț care "să crească" odată cu copilul. În filosofia Montessori flexibilitatea și funcționalitatea sunt apreciate. Ori de câte ori este posibil, investește în piese de mobilier multifuncționale, cum ar fi paturile care "cresc" odată cu copilul și vin în întâmpinarea nevoilor acestuia.

3. Lasă copilul să se joace liber!

Copiii mici ar trebui să aibă acces liber la jucării interesante și educaționale, dar ai grijă să nu-l copleșești cu acestea. Prea multe jucării pot fi agasante. Un copil care nu este sigur cu ce să se joace, nu se mai joacă, până la urmă, cu nimic.

În loc să umpli rafturile și coșurile cu jucării și cărți, încearcă să organizezi o mâna de jucării, preferate de copil, în mai multe puncte tematice. Investește în etajere mici, robuste, care au și rolul de suprafețe de joc.

În locul unei biblioteci clasice, mizează pe funcționalitate și alege un sistem modular de depozitare, transformabil în funcție de necesități. O astfel de piesă de mobilier îți permite să combini piesele după bunul plac, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție în camera copilului, dar și în funcție de vârsta lui, înălțimea și nevoile de depozitare ale copiilor.

Asigura-te că aduci prin rotație o selecție nouă de jucării, astfel încât să existe întotdeauna ceva nou și interesant care să capteze imaginația copilului. Oglinzile, dar și alte elemente senzoriale, reprezintă, de asemenea, o modalitate excelență de a-ți distra micuțul.

4. Fă lucrurile accesibile!

Dacă dorești ca micuțul să învețe să fie independent în propriul său spațiu, trebuie să-l faci în primul rând accesibil pentru el. Ia în considerare înlocuirea sertarelor mari și grele cu rafturi mici, deschise, prietenoase cu copiii.

Cuierele de perete, ușor accesibile sunt, de asemenea, o alegere excelentă. Chiar și un lucru la fel de simplu precum un dispozitiv de extensie a întrerupătorului de lumină poate aduce o mare diferența nivelului de independență al copilului.

5. Alege mobilă „pe măsura” copilului!

Lumea poate fi un loc destul de intimidant atunci când ai sub un metru înălțime. O mică ajustare în jos a lucrurilor nu numai că reduce anxietatea, dar oferă micuțului capacitatea de a explora și de a interacționa cu mediul său, învățând despre acesta, pe măsură ce-l descoperă.

Potrivit metodei Montessori, atunci când amenajezi camera copilului, trebuie să ții cont de faptul că obiectele trebuie să fie la îndemână lui. După vârstă de 2 ani, ar fi de preferat ca juniorul să ajungă ușor la jucăriile lui, la hăinuțe, cărți sau la alte obiecte preferate.

De aceea, când decorezi camera copilului, cel mai bine ar fi să optezi pentru mobilier pentru copii ajustabil odată cu vârstă. Copilul se va simți liber să deseneze și să creeze la o masă micuță cu scaune în miniatură sau la un birou pe măsura lui.

 

Sursa: copilul.ro

Foto: opiniatransilvana.ro

Share:

Articole recomandate