Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Idei utile de refolosire a bradului de Crăciun după sărbători. Nu-l arunca la gunoi!

Idei utile de refolosire a bradului de Crăciun după sărbători. Nu-l arunca la gunoi!

Odată ce sărbătorile de iarnă trec, luminițele se sting, jucăriile se depozitează pentru anul următor, dar iată bradul de Crăciun este, de cele mai multe ori, aruncat la gunoi. El poate deveni, însă foarte folositor în gospodărie. În casă sau în curte, readaptat astfel, nu vei mai avea impresia că banii cheltuiți pentru cumpărarea pomului au fost o pierdere. De asemenea, străzile localității tale sau orașului nu vor arăta asemeni unor depozite de pomi mutilați, iar natura nu va mai fi la fel de furioasă pe efectul de după feericele sărbători de iarnă. Inspiră-te!

În casă:

1. Din crenguțe și conuri de brad poți confecționa aranjamente elegante de pus pe masă, pe polița șemineului sau în vazele pentru flori. Coniferele își păstrează culoarea un timp îndelungat, așa că poți transforma pomul de iarnă în decorațiuni originale de mai multe feluri. Crengile mai mari pot fi împletite sub formă de coroniță și agățate pe perete sau pe ușă.

 2. Acele de brad sunt grozave pentru crearea unor săculețe ornamentale, care să-ți păstreze în casă mirosul de Crăciun. Nu trebuie decât să umpli cu ele o bucată de material textil, pe care să o legi cu o panglică delicată și… gata! Săculețele le poți pune oriunde în locuința, inclusiv în bucătărie sau în baie.

 3. Bradul curățat de ace poate servi drept cuier sau suport pentru umbrele, pantofi și pălării. Nu te sfii să aduci un plus de personalitate casei păstrând trunchiul copacului pe post de piesă funcțională de mobilier.

 4. Animalele de companie se vor bucura cu siguranță de o nouă piesă în „arsenalul” lor de joacă. Pisicile vor adoră să folosească trunchiul de brad ca stâlp pentru zgâriat, iar dacă iubești păsările și ai câteva acasă, poți amenaja copacul dezgolit de crengi și ace ca spațiu pentru cocoțat.

 5. Acele de brad sunt utile la căptușit perne sau jucării de pluș și pot fi țesute în covorașe rustice, decorațiuni pentru perete sau pentru fața de masă.

 6. Dacă ai ghivece cu flori în casă, poți înfige în ele crengi mai subțiri de brad, care să susțină plantele delicate și să le ajute să crească.

 7. Tot din crengile subțiri poți confecționa suporturi pentru pahare sau pentru ghivece, lipindu-le una lângă alta. Lasă mai întâi lemnul la uscat, apoi aplică peste el un strat de poliuretan (produs chimic folosit la fabricarea materialelor plastice), ca să împiedici seva să se scurgă în exterior.

 La gătit:

 8. Multe persoane apreciază gustul ceaiului din ace de conifere, care are în același timp beneficii pentru sănătate, pentru că poate combate infecțiile bacteriene. Ca să prepari un astfel de ceai, adaugă cam 10 ace de brad la o cană, după ce ai fiert apa. Lasă la infuzat 5-10 minute, iar după ce s-a răcit îndulcește ceaiul cu o linguriță de miere. La final poți strecura acele, dar ține minte să nu folosești prea multe, pentru că îți pot dăuna.

9. Lemnul și conurile de brad pot fi măcinate într-o pulbere fină și folosite pe post de aglutinant, la fel ca amidonul de porumb sau făina. Puțini știu că scoarța interioară a copacului este, de fapt, bogată în nutrienți și conține o cantitate importantă de vitamină C.

În curte:

10. Dacă ai un foișor în curte pentru făcut grătare sau un cuptor de exterior, poți folosi bradul pe post de lemn pentru foc. Acele de brad conțin uleiuri naturale care întrețin arderea și ajută la pornirea rapidă a unui foc. Nu uita însă că mai întâi să lași lemnul la uscat și nu încerca niciodată să arzi bradul în șemineu sau în soba de interior, pentru că seva din fibrele lemnoase rămâne acolo și după uscare și poate constitui un pericol de explozie. Coniferele au un conținut mare de uleiuri de terebentină, iar arderea lor în spații neadecvate poate duce la acumularea de creozot pe pereții hornului și la izbucnirea unui incendiu.

11. Dacă ai cumpărat un brad „viu”, în ghiveci și cu tot cu rădăcini, îl poți planta în curte după Revelion, ca să te bucuri de el și la anul. Cum iarna asta a fost până acum una blândă și solul e încă suficient de moale și fără zăpada, nu îți va fi greu să sapi o groapă pentru a planta bradul.

12. Bradul de Crăciun se poate transforma într-o sursă inedită de hrană pentru păsări. Poți face câteva ornamente din conuri de brad, pe care să le dai prin unt de arahide (sau margarină) și semințe pentru păsări. Cum mâncarea e puțină în sezonul rece, vrăbiuțele și alte păsări care au rămas să ierneze aici îți vor fi recunoscătoare dacă le lași în grădină astfel de „pachețele” delicioase. Poți transporta întregul brad undeva în natură, ca să servească drept adăpost și sanctuar pentru păsări, iar pe crengi poți înfige bucăți de fructe pentru „locuitorii” parcurilor.

13. Crengile de brad mai mari sunt extrem de utile la acoperirea plantelor perene, pentru a le proteja de frig, zăpada și insecte. Dacă și tu cultivi în grădină plante de iarnă, poți improviza pentru ele un „adăpost” din crengi de brad; avantajul va fi că, după ce se vor descompune, aceste crengi vor hrăni solul, menținându-ți plantele viguroase. Cum crengile de brad au o curbură naturală, va fi ușor să le așezi unele peste altele pe post de umbrar pentru alte plante.

14. Dacă nu te-a inspirat nici o idee de reutilizare a bradului de Crăciun, returnează-l! În anii precedenți, multe magazine de bricolaj care au vândut brazi de Crăciun au avut oferta de "returnare" a brazilor. Acest lucru înseamnă că puteai duce bradul uscat înapoi în luna ianuarie pentru a fi reciclat. Verifică dacă magazinul din care ai cumpărat bradul are o astfel de ofertă.

 

Sursa: casadex.ro, timpul.md

Share:

Articole recomandate