Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Curiozități despre Sărbătoarea Sfântului Valentin pe care cel mai probabil că nu le știi

Curiozități despre Sărbătoarea Sfântului Valentin pe care cel mai probabil că nu le știi

Deși este Dragobetele, când se sărbătorește dragostea pe 24 februarie în spațiul românesc, în Moldova s-a adoptat și Ziua Sfântului Valentin, marcată astăzi. În articol vă prezentăm câteva curiozități despre această sărbătoare.

Sărbătoare fără sărbătorit
În Calendarul Ortodox nu se regăsește niciun sfânt care să poarte acest nume în data de 14 februarie. Paradoxal, dar nici în Calendarul Romano-Catolic nu este pomenit Sfâtul Valentin. Mai mult, se spune că Sfântul a fost scos din acest calendar de multă vreme, datorită datelor controversate referitoare la persoana sa, dar și a faptelor care l-au orânduit în rândul sfinților. În prezent, la 14 februarie, în Calendarul romano-catolic se menționează Sfinții Chiril și Metodie, patroni ai Europei.

Ce trebuie să știm despre viața Sfântului Valentin
Sfântul Valentin s-a născut în anul 175 în Italia, în localitatea Interamna (Terni de astăzi, regiunea Umbria). Sfântul a fost hirotonit preot de Sfântul Felician de Foligno, iar în anul 197, Papa Victor I l-a hirotonit Episcop de Interamna. Era recunoscut ca vindecător și făcător de minuni.

În timpul persecuțiilor împăratului Marc Antoniu, la comanda prefectului Placid Furius, la vârsta de 100 de ani, Sfântul Valentin a fost arestat, schingiuit și decapitat în secret, în noaptea de 14 februarie a anului 273, deoarece romanii se temeau de o răscoală a credincioșilor care-l venerau.

Ce spune legenda despre Sfântul Valentin
Cea mai cunoscută legendă despre Sfântul Valentin menţionează din ce cauză a apărut conflictul dintre împăratul Claudiu al II-lea şi episcopul Valentin. Claudiu al II-lea își dorea să aibă o armată puternică și a observat că soldaţii necăsătoriţi erau mai devotaţi carierei şi mai ambiţioşi. Acesta a dat un decret prin care interzicea mariajul soldaţilor, pentru ca aceştia să fie preocupaţi doar de cariera militară, dar episcopul Valentin a dezaprobat decizia împăratului.

Episcopul Valentin, un sfânt care a protejat dragostea curată
În ciuda restricţiei impuse de împăratul Claudius al II-lea, episcopul Valentin a continuat să-i căsătorească pe ascuns pe creştinii care urmau să meargă la luptă. Episcopul Valentin considera că decretul emis de împăratul Claudius încuraja desfrâul şi dezmăţul printre soldaţii săi. De aceea, episcopul a încercat să-i convingă pe contemporanii săi cât de importante sunt valorile matrimoniale.

Împăratul i-a propus episcopului să se înroleze în armată
Împăratul i-a propus lui Valentin să renunţe la credinţa sa şi să se înroleze în armata romană. Pentru că a refuzat oferta împăratului, Valentin a fost învinuit de „cununare religioasă”, a fost întemniţat şi condamnat la moarte. A fost executat în noaptea de 14 februarie în anul 273. Moaştele Sfântului Valentin sunt venerate şi în zilele noatre în Biserica Sfântul Valentin din localitatea Terni, Italia.

„Adu-ţi aminte de Valentin al tău!”
La finalul scrisorilor adresate din temniţă celor pe care i-a iubit, înainte de a fi executat, Sfântul Valentin le adresa o rugăminte: „Adu-ţi aminte de Valentin al tău!”.

 

Informații: clikc.ro Foto simbol: hdwallpapersfreedownload.com

Share:

Articole recomandate