Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Care este semnificația tradițiilor da Paște pe care oamenii le respectă cu strictețe

Care este semnificația tradițiilor da Paște pe care oamenii le respectă cu strictețe

Paștele este cea mai importantă dată din calendarul creștin. În fiecare an, creștinii din întreaga lume își amintesc de răstignirea lui Iisus și sărbătoresc învierea lui în Duminica Paștelui. O parte importantă a sărbătorilor de Paște ține de dăruirea și mâncatul ouălelor. Dar ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei tradiții?

Ouăle reprezintă viața nouă și renașterea

De-a lungul istoriei, oamenii și-au oferit unii altora ouă la festivalurile de primăvară pentru a sărbători noul anotimp. Ouăle reprezintă viața nouă și renașterea, de aceseea acest obicei străvechi a devenit parte a Sărbătorilor de Paște.

În perioada medievală, mâncatul ouălor era interzis în Postul Paștelui (cele 40 de zile înainte de Paște), așa că în Duminica Paștelui consumul unui ou era un adevărat răsfăț. Acest lucru era valabil mai ales pentru oamenii mai săraci care nu-și puteau permite să cumpere carne. Ouăle erau dăruite bisericii ca daruri în Vinerea Mare, iar sătenii dădeau adesea ouă ca dar stăpânului conacului. Chiar familia regală s-a implicat în acest proces. În 1290, Edward I a cumpărat 450 de ouă, care au fost decorate cu culori sau foițe de aur și dăruite în gospodăria sa.

Au existat o mulțime de superstiții despre ouă și Paște. Se spunea că,  dacă oul tău are două gălbenușuri , eera un semn că vei deveni în curând bogat. Unii oameni credeau că ouăle gătite în Vinerea Mare și mâncate în Duminica Paștelui le vor îmbunătăți fertilitatea și vor preveni moartea subită . De aceea a apărut obiceiul ca oamenii să-și binecuvânteze ouăle înainte de a le mânca.

Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și al reînnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind întâlnit la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos

De ce se mânâncă ouă roșii de Paște

De-a lungul timpului au circulat mai multe legende care explică de ce consumăm și înroșim ouă de Paște. Una dintre ele spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Hristos.

Pilat era la masă când a năvălit un soldat și l-a anunțat că Iisus Hristos a înviat. Neîncrezător, acesta a luat un ou fiert din coșulețul de pe masă și a spus: „Când acest ou va ajunge să se înroșească în mâna mea, atunci va învia Hristos”. Atunci, oul a devenit imediat roșu.

Ce reprezintă culoarea roșie

Culoarea roșie cu care le vopsim reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar și sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.

Regula ciocnitului

Ciocnitul ouălor se face după reguli precise: persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește capul oului de capul pe care cealaltă peroană o ține în mână, în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a înviat!”, la care se răspunde „Adevărat a înviat”.

De ce își spală oamenii fața cu apa în care au pus un ou

La țară, oamenii au adoptat numeroase obiceiuri care se învârt în jurul acestor zile. Unii își spală fața cu apă nouă sau apă neîncepută, în care pun un ou roșu, având credință că astfel vor fi tot anul frumoși și sănătoși ca un ou roșu.

Conform tradiției, oul roșu are puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, aduce sănătate, frumusețe, vigoare și spor.
 

Share:

Articole recomandate