Cum îți dai seama dacă ouăle din comerț sunt proaspete
- 2016-04-27
- 5002
Acum că Paștele se apropie cu pași grăbiți, fiecare gospodină își pune întrebarea cum să aleagă corect ouăle din comerț pentru masa de sărbătoare. Vedeți mai jos câteva sfaturi care potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor, vă pot fi de folos în această perioadă.
La ce trebuie să atragi atenția când cumperi ouă?
1. Fii atent dacă are sau nu ştampilă. În cazul în care nu este inscripţionat sau ştampila nu este vizibilă, este recomandat să nu cumperi. Pe ştampilă trebuie să fie menţionată data limită de cosum, categoria de calitate (trebuie să fie A), categoria de greutate ş.a.
2. Verifică coaja ouălor – să nu aibă crăpături sau să nu fie spartă.
3. Dacă obişnuieşti să cumperi ouă de la țărani, încearcă să stabileşti o legătură cu cineva de încredere de la care să iei mereu ouă proaspete.
Cum îți dai seama că ouăle sunt proaspete?
- Coaja trebuie să fie curată, tare, integră/nefisurată, mată, fără miros şi fără pete.
- Albuşul trebuie să fie transparent, omogen, curat, limpede, fără pete sau impurităţi în conţinut.
- Prospeţimea ouălor se confirmă şi prin densitatea albuşului. Cu cât albuşul este mai vâscos, iar gălbenuşul mai vizibil şi mobil, cu atât oul este mai proaspăt; însă dacă albuşul este subţiat, iar gălbenuşul plat, oul s-ar putea să fie vechi).
- La ouăle proaspete gălbenuşul trebuie să fie compact (să nu se "împrăştie" când îl spargi), cu culoarea clară de la galben deschis până la galben roşietic.
- Ouăle alterate au miros străin, iar dacă procesul de descompunere a început au miros de hidrogen sulfurat.
- Dacă nu este inscripţionată data, poţi încerca următorul TEST: Scufundă oul într-un vas cu apă rece. Dacă oul este proaspăt, va sta la fundul vasului. Cu cât pluteşte mai bine şi mai sus la suprafaţa apei, cu atât este mai vechi.
Recomandări de PAŞTI
! Ține minte că data limită de consum, nu poate depăşi 28 de zile de la ouat. Oul are un termen de valabilitate destul de mare, însă, ar trebuie să alegi produse cât mai proaspete. Gândeşte-te că vei fierbe şi vei vopsi destul de multe bucăţi, însă nu le vei putea consuma într-o singură zi pe toate.
! Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalată (la linguriţă) deoarece aceasta este vopsea cu alte destinaţii - tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate, deoarece conţin metale toxice. Atât maturii, dar mai ales copiii dacă vor consuma ouă vopsite cu asemenea vopsele pot avea intoxicaţii cu dereglări serioase a sănătăţii.
Foto: cdn.newsapi.com.au