Experiența unei mame: Am născut prima dată la 39 de ani, apoi la 41 de ani
- 2022-01-17
- 4756
Am devenit mamă mai târziu. Da, sunt una dintre acele mame, cărora mulți le spun ”mai în vârstă”. Am născut prima data la 39 de ani, iar apoi la 41 de ani. Nu asta a fost intenția mea, credeți-mă, dar de fiecare dată când intram într-o altă relație, partenerul meu fie nu-și dorea familie, fie eu înțelegeam că nu are ”stofă” de viitor tata pentru copiii mei.
Mi-am întâlnit actualul partener (care se și vedea în rol de tată) abia când mă apropiam de 40 de ani și așa, abia atunci am putut să-mi realizez visul de a avea o familie, de a avea copii.
Iată câteva prejudecăți cu care a trebuit să mă confrunt din cauza vârstei mele:
- Se spune că bebelușul are un risc mai mare de avea defecte la naștere, dacă mama este mai în vârstă. Este adevărat, chiar crește probabilitatea ca bebelușul să se confrunte cu mai multe probleme la naștere sau să aibă malformații congenitale. Dar am fost conștiincioasă, am fost la toate controalele, mi-am făcut analizele, am avut grijă de mine, am avut o echipă medicală profesionistă și am reușit să am doi copii perfect sănătoși.
- Se spune că dacă mama este mai în vârstă și sarcina poate fi mai complicată. Să ne înțelegem, sarcina poate fi complicată la orice vârstă. Obezitatea, afecțiunile cronice și genetice, stilul de viață…toate aceste lucruri pot contribui la o sarcina complicată, indiferent de vârsta mamei. Deși am avut o ”vârstă”, ambele mele sarcini au fost ușoare și cu risc redus.
- Se spune că dacă mama e mai în vârstă și corpul ei se va recupera după naștere mai greu. Adevărul este că sarcinile schimbă corpul femeii, indiferent de vârstă și că este nevoie și de puțin efort din partea mamei ca să-și ajute corpul să-și revină.
Și pe lângă toate acestea, aș dori să mai adaug că puiuții mei mă motivează mai mult ca orice și oricine să am grijă de mine, de sănătatea mea, să fiu în formă, astfel încât să-i cresc frumos și să ne bucurăm cât mai mult timp unii de ceilalți.
Sursa: superbebe.ro