Interviu cu câștigătoarea titlului de „Educatorul Anului 2023”: „Dorina Tronciu, pedagogul cu suflet de copil”
- 2024-01-18
- 1921
Dorina Tronciu este educatoare la grădinița-creșă „Poienița” din satul Malcoci raionul Ialoveni. Aceasta a studiat pedagogie preșcolară la colegiu și este licențiată în geografie, iar masterul l-a obținut în didactica educației civice. În anul 2023 aceasta a câștigat locul 1 la concursul republican „Pedagogul Anului” și a obținut titlul de „Educatorul Anului”. Care este povestea Dorinei, cum a fost experința de la concursul republican și cum este în calitate de educatoare, aflați din interviul de urmează.
- Dorina, cum a fost copilăria ta?
- Am avut parte de o copilărie fericită, din motiv că am o familie iubitoare, începând de la bunicii mei, părinții și frații mai mari. Lor le datorez cea mai frumoasă copilărie și desigur, plină de ghidușii, fiind unica fetiță în familie. Cel mai mult timp l-am petrecut cu frații mei, deci ei au fost cei care mă încurajau să explorez lumea înconjurătoare, să o descopăr și să iau din ea tot ce este mai frumos. În copilărie, m-a marcat perioada în care părinții au plecat peste hotare, atunci a fost mai greu. Am rămas în grija fraților mai mari, practic toate valorile frumoase pe care le-am dezvoltat, sunt datorită lor. Toată dragostea pentru tot ce este frumos și pentru oameni, o datorez fraților mei. Perioada în care părinții au fost plecați m-a marcat, dar totodată m-au făcut mai puternică, astfel încerc să nu o iau ca pe o experiență negativă ci ca una care m-a făcut să fiu adultul de azi.
- Tu ești educatoare la grădiniță, când ai făcut acest pas și de ce ai ales anume grădinița și nu școala de exemplu?
- Inițial, nu am vrut să aleg pedagogia, gândul îmi era la medicină. Totuși, a fi pedagog este un destin, o vocație și nu doar o simplă meserie, de asta consider că această m-a ales pe mine. Am ales grădinița, pentru că perioada copilăriei este cea mai importantă, atunci când copiii își dezvoltă cele mai importante abilități, perioada în care punem baza dezvoltării copiilor atât cognitivă, cât și cea socială și spirituală. Noi le punem amprenta cea mai importantă și ceea ce dezvoltăm acum la copii, transmit ei mai departe în societate și mai departe în școală.
Legendă: Activitate cu copiii
Sursa foto: Arhivă personală
- Recent, ai câștigat locul 1 la concursul republican „Pedagogul Anului” la categoria „Educatorul Anului”, care au fost etapele pe care a trebuit să le parcurgi pentru a obține această victorie?
- De a câștiga titlul „Educatorul Anului” pentru mine este o victorie imensă, de fapt o dorință și un vis îndeplinit. A fost un drum lung, pentru că istoria începe încă în 2021, când am reușit să obțin locul 2 la etapa raională a acestui concurs. De atunci, am fost motivată să obțin mai mult, să muncesc mai mult pentru a obține locul 1 și iată anul 2023 mi-a oferit posibilitatea de a îmi pune în valoare toate capacitățile. Am pariticipat la concurs și am obținut locul 1 la etapa raională, fapt care mi-a premis și am reușit să particip mai departe la etapa republicană. Nu a fost deloc ușor, a fost nevoie de multă muncă și am trecut prin mai multe etape. Inițial a fost dosarul de participare și un filmuleț cu reflecții în care vorbești despre activitatea în calitate de cadru didactic, după a urmat testul de inteligență profesională, pe care dacă îl treci cu brio, ai posibilitatea să treci la următoarea etapă – ora publică și deja la ultima etapă – Discurs în numele viitorului. Testul de inteligență l-am trecut cu brio și m-am clasificat printre cei 6 finaliști care merg în următoarele etape. Ora publică am petrecut-o cu un colectiv necunoscut de copii, din Chișinău, iar după ce am trecut de ultima probă, am așteptat rezultatele, care vin în decurs de câteva luni. Marea surpriză de a afla că sunt pe locul 1, am avut-o chiar la Gala Laureaților, pe scenă, ceea ce mi-a provocat mari emoții.
Legendă: Dorina Tronciu, în momentul obținerii locului 1
Sursa foto: Arhivă personală
- Cum crezi, ce te-a făcut pe tine mai deosebită printre toți ceilalți concurenți?
- Eu mereu am susținut ideea că este învingător cel ce are curajul să participe, nu cel care reușește să ia un loc de frunte. Desigur ca un concurs are misiunea de a clasifica pe locuri câștigătorii. Cred că ceea ce m-a făcut mai deosebită, este istoria deosebită a copilăriei mele, pe care am transpus-o în ultima etapă a concursului „Discurs în numele viitorului” – acel copil inocent, acea fetiță a cărei copilărie și drumul vieții a adus-o la formarea educatorului de astăzi. De asemnea și atitudinea și sinceritatea pe care am transmis-o în activitatea cu copiii cu care cred că i-am cucerit și am reușit să ajung învingătoare.
- Cum a fost pentru tine acest concurs din punct de vedere emoțional?
- Mi-a oferit emoții diverse, de la cele mai frumoase și pozitive la cele mai puțin frumoase, întrucât implică multă responsabilitate și multă muncă. Totuși sunt sentimente pe care nu le-am simțit nici într-o altă activitate în care m-am implicat. Am avut multe griji, multe nopți nedormite, mereu mă măcina gândul dacă voi reuși și voi face față lucrurilor și etapelor, pentru a demonstra că sunt bună, că sunt capabilă, că am abilitățile necesare de a obține acest titlu. Emoțional a fost greu, dar este important pe cine ai alături, eu am avut susținere atât din partea familiei, cât și din partea colectivului în care activez, ei m-au ajutat din acest punct de vedere.
Legendă: Dorina Tronciu, în momentul obținerii locului 1
Sursa foto: Arhivă personală
- Ce s-a schimbat în viața ta personală, dar și profesională după obținerea acestui titlu?
- Este puțin să obții un titlu, este important cine reușești să rămâi și ce valori transmiți după obținerea acestuia. Nu am uitat să rămân tot aceeași „eu”, pentru că ceea ce mă reprezintă cu adevărat sunt valorile mele morale. Atitudinea unor persoane apropiate, după ce am obținut acest titlu, s-a schimbat, întrucât unor oameni le este greu să accepte succesul altora. Am rămas cu mai puțini oameni lângă mine, ceea ce este pe de o parte dureros, dar pe de o parte așa se întâmplă în viață. Din punct de vedere profesional, desigur că mi s-au oferit oportunități, mai multe șanse și diferite propuneri de a avansa în carieră. Acum sunt mai mult în vizorul societății, mai cunoscută și așa mi se deschid mai multe uși și posibilități de a activa nu doar în grădiniță ci și în alte instituții.
- Ești în sistem de 7 ani, te vezi în continuare? Și ce de fapt anume te face să rămâi?
- Inițial când am fost angajată, am vrut să renunț din prima lună, mi s-a părut foarte greu, dar cumva am fost motivată să mai rămân, să mai încerc, să capăt mai multă experiență și iată că am ajuns la 7 ani. În viitorul apropiat îmi doresc și îmi pun ca și scop să rămân în calitate de educator, să mă mențin în sistem, pentru a face educație de calitate, pentru a dezvolta generația de azi și generațiile viitoare de copii, pentru a transmite calități care vor face societatea noastră mai bună, mai sănătoasă din punct de vedere al valorilor general-umane. Ceea ce predăm și le dezvoltăm noi astăzi copiilor, așa va arăta țara noastră în viitor, de asta sunt responsabilă pentru meseria pe care am ales-o.
Legendă: Activitate cu copiii
Sursa foto: Arhivă personală
Legendă: Activitate cu copiii
Sursa foto: Arhivă personală
- Cum ai descrie-o pe Dorina Tronciu ca și pedagog?
- Dorina Tronciu, pedagogul cu suflet de copil, așa aș începe, pentru că alături de copii mă simt și eu copil. Alături de ei mă simt bine, ne jucăm împreună, învățăm împreună, explorăm, ceea ce îmi permite ca și eu să învăț de la copii, nu doar ei de la mine. Asta mi se pare atât de valoros, că de la așa oamenii mici, dar cu suflete mari, poți învăța ce este prietenia, dragostea adevărată și inocentă, sinceritatea și ajutorul reciproc. Dorina Tronciu ca și educator – motivație, curaj, perseverență, bunătate, dreptate, dragoste, gingășie, pedagogul care a crezut și crede mereu în discipolii săi. Dorina Tronciu ca și pedagog este cea care nu este perfectă, dar de dragul copiilor încearcă și este motivată să învețe și să încerce tot ce este nou, tot ce este frumos și să devină versiunea cea mai bună a ei.
Legendă: Grupa de copii a Dorinei la Adio Grădiniță
Sursa foto: Arhivă personală
Legendă: Activitate cu copiii
Sursa foto: Arhivă personală
- Și la final, ce mesaj i-ai transmite fetiței Dorina Tronciu din trecut?
- Crede în tine și în visele tale. Să nu ai multă încredere în oameni, ei vor încerca să-ți distrugă visele. Toate lucrurile au timpul lor. De multe ori vei căuta susținerea și încurajarea în alți oameni, dar o vei găsi în tine, pentru că un suflet inocent este un suflet puternic. Iubește tot ce este frumos, această iubire te va ajuta să câștigi suflete. O să vină timpuri și momente grele, dar ele vor trece și toate visele vor deveni realitate.
- Îți mulțumesc!
Autoare: Andreea Gîndea