Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ştiai că în India de Crăciun se împodobesc bananierii şi pomii de mango? Vezi tradițiile și altor țări!

Ştiai că în India de Crăciun se împodobesc bananierii şi pomii de mango? Vezi tradițiile și altor țări!

Nașterea Domnului este una dintre cele mai așteptate și iubite sărbători din an. Cadouri, brazi, luminițe, și pe toți cei dragi alături fac din sărbătoare o adevărată magie. În același timp, în diferite țări ale lumii se practică anumite obiceiuri și tradiții, ce dau și mai mult farmec acestui eveniment. Pe ale noastre le știm, deci e timpul și vedem  cum se sărbătorește Crăciunul peste hotarele țării noastre!

În Italia, vrăjitoarea aduce cadourile de Crăciun

În Italia, Crăciunul și obiceiurile de Crăciun variază de la o regiune la altă, așa că micuții italieni nu-și primesc jucăriile în același timp. În anumite zone din nordul Italiei, Moș Crăciun, numit „Babo Natale” sau micuțul Iisus, căruia i se spune „Gesu Bambino”, oferă cadouri copiilor, pe 25 decembrie. Prin alte părți ale Italiei, Sânta Lucia este cea care o face, pe 13 decembrie.

În capitală, la Roma, „la Befana” aduce jucăriile, de sărbătoarea Regilor. Este vorba despre o vrăjitoare bătrână și cumsecade, care zboară pe mătură bineînțeles și coboară pe coș, pentru a lasă cadourile.  În perioadă sărbătorilor, aerul se umple de irezistibilul miros de prăjituri, marțipan și fructe. Cea mai faimoasă prăjitură dintre toate prăjiturile tradiționale de Crăciun, din Italia, este „Panettone”. Acesta este un fel de cozonac, presărat cu delicioase bucățele de fructe, cum ar fi struguri, citrice, etc. Din 1490, anul în care a fost concepută, prăjitură a avut un imens succes și de-a lungul timpului, a fost considerată un lux rezervat elitei restrânse. De aceea, la Milano, oamenii de afaceri își luaseră obiceiul de a oferi prăjitura „Panettone”, drept cadou, clienților importanți.

Masă tradițională de Crăciun explodează, în Anglia

La începutul lunii decembrie, englezii trimit felicitări prietenilor și familiei. Felicitările primite se prind de panglici și se agăță pe pereți. Acestea se dau jos pe 6 ianuarie, de ziua Regilor. În timpul sărbătorilor de iarnă, casă englezilor este împodobită în culorile verde și roșu. Aici, în Anglia, obiceiul este că întreagă familie să participe la decorarea bradului de Crăciun. Copiii îi scriu o scrisoare lui Moș Crăciun și așteaptă cu nerăbdare venirea sa. În ajunul Crăciunului, copiii merg pe stradă și cântă cântece de Crăciun. În schimb, ei primesc mici cadouri sau bomboane. Seara, aceștia prind de piciorul patului câte un ciorap mare, pentru a fi umplut cu dulciuri și jucării și lasă la vedere o farfurie cu prăjiturele și un pahar de vin, pentru Moșul. Ajunul Crăciunului este o zi de mare sărbătoare. În noaptea de Crăciun, copiii adorm cu gândul la Moș Crăciun, care urmează să vină cu sania lui mare și să lase pe coșul șemineului, toate jucăriile cerute în scrisoare. În Anglia, nici o masă de Crăciun nu e fără celebrul curcan cu castane și bine cunoscuta budincă! Cel mai interesant și mai amuzant eveniment de Crăciun, are loc în jurul pachețelului surpriză, numit "cracker". Mesele de Crăciun nu sunt complete fără pachețelul exploziv, așezat cu grijă lângă fiecare farfurie. Această tradiție, veche de 150 de ani, este specifică întregii Mării Britanii, dar se regăsește și în Canada și Australia și se supune unor reguli stricte, atât în ceea ce privește conținutul  cât și utilizarea. Cei mici sunt responsabili cu deschiderea așa-numitului „cracker”. Câte doi copii trebuie să tragă, fiecare de câte o parte a ambalajului, pentru a face ca petarda ascunsă, să explodeze.

Împodobirea bradului de Crăciun este misiunea copiilor, în Germania

La fel ca în majoritatea țărilor, copiii din Germania încep pregătirile de Crăciun, la începutul lunii decembrie.  Anumite familii pregătesc calendare foarte originale, ghirlande și mici pachețele.  În fiecare duminică din cele patru săptămâni de dinaintea Crăciunului,  se aprind lumânări. Iar de ziua Sfintei Barbara, se pun crenguțe de forsitie în vază pentru că de Crăciun, să fie gata înflorite. De Sfântul Nicolae, toți copiii își pun ghetuțele la ușă camerei lor, în așteptarea cadourilor. Bradul se împodobește pe 24 decembrie și tot copiilor le revine această misiune. La masă tradițională de Crăciun, germanii degustă gașcă la cuptor împreună cu varză roșie și mere. În seară de ajun, copilul Iisus sau Moș Crăciun sunt cei care pun sub brad, cadourile. În ziua celor trei magi, copiii deghizați în Regi, scriu inițialele acestora pe uși.

În Austria, Crăciunul se sărbătorește în parc

În Austria, Crăciunul este sărbătoarea familială, cea mai importantă din an. Aceasta începe încă din prima zi a lunii decembrie și pe parcursul întregii luni, Viena este în plină sărbătoare. Evenimentele  la care participă tot orașul, se derulează în parcul din jurul frumoasei primării neogotice. Arborii acestui parc sunt împodobiți cu ornamente fantastice, în mijlocul unui decor demn de poveștile cu zâne. Tot aici are loc și vestitul festival al Pruncului Iisus. Acesta este un fel de târg de Crăciun, la care copiii savurează castane fierbinți și patinează deghizați în animale sau în personaje de basm. Pot lua apoi trenulețul dorințelor, care traversează întreg parcul, dar nu înainte de a-și înscrie dorințele pe o tăblița, care, se pare că este consultată de Moș Crăciun și Pruncul Iisus. Peste tot, în toate satele și orașele Austriei, se împodobesc brazii. Pe 24 decembrie, străzile sunt invadate de copii, adesea însoțiți de bunicii lor, pentru că între timp, părinții rămăși acasă, să poată împodobi bradul ascuns până acum, de ochii lor. În seară de ajun, toate cinematografele, teatrele și  restaurantele își închid porțile, căci toată lumea trebuie să participe la sărbătoare.

În Islanda, țara gheții și zăpezii, vin treisprezece Moși Crăciuni!

Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moș Crăciun coboară din munți, ocolește fiecare casă și apoi pune dulciuri în ghetuțele copiilor, în vreme ce aceștia dorm. Dacă au fost cuminți, copiii primesc dulciuri, mandarine, iar dacă au fost răi, sunt recompensați cu un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Moș vine în oraș și tot așa până la 25 decembrie, când primul Moș se întoarce la casa lui din munți, pe 26 cel de al doilea și tot așa până pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numită și ''Al treisprezecelea'' și este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun pentru că în această zi, ultimul Moș Crăciun se întoarce la casa lui.

Franța este foarte cochetă în perioadă Crăciunului

Cu câteva zile înainte de Crăciun, orașele și satele din Franța, îmbrăca atmosferă de sărbătoare. Primăriile, vitrinele magazinelor, fațadele caselor, toate sunt decorate strălucitor. Brazi uriași sunt împodobiți, iar copacii sunt acoperiți cu ghirlande luminoase. Toți copiii se înghesuie să se fotografieze alături de Moș Crăciun. Masa de ajun a francezilor, presupune mâncăruri savuroase și delicatese, precum stridii și așa-numitul foaie gras (o delicatesă recunoscută, ce se prepară din ficat gras de gâscă sau rață). Moș Crăciun lasă sub brad cadourile, pe care copiii le găsesc în dimineața Crăciunului. Ziua de  Crăciun adună în jurul mesei, pe toți membrii familiei. Masă tradițională de Crăciun este compusă din curcan sau friptură de cocoș și este încununată de prăjitură specifică, în formă de buturugă. În Provence, în anumite biserici de la malul mării, la sfârșitul liturghiei de la miezul nopții, începe o procesiune a pescarilor și negustorilor de pește, care depun coșuri pline cu pește, în semn de afecțiune și recunoștință față de micuțul Iisus. Tradiția cere ca masă din ajunul Crăciunului să se termine cu un desert, ce trebuie să conțină treisprezece elemente, care să îl simbolizeze pe Hristos și ai săi doisprezece apostoli. Desertul reunește toate fructele și prăjiturile specifice regiunii.

Crăciunul în India

Creștinii din India împodobesc de Crăciun mango sau bananieri. De asemenea ei decorează și casele cu frunze de mango. În unele regiuni din India se folosesc lămpi cu ulei colorat pentru decorațiunile de Crăciun. Aceste lămpi sunt așezate pe perete sau pe acoperișuri. În noaptea de Crăciun, bisericile sunt decorate cu flori tradiționale și lumânări colorate.

Cornul abundenței de Crăciun și parada Regilor în Spania

Micuții spanioli sunt foarte răsfățați: ei vor primi cadouri și pe 25 decembrie, de Crăciun, dar și pe 6 ianuarie, de Ziua Regilor magi, care le vor lasă pachețele în ghetuțe. În numeroase orașe, din Spania, se derulează cortegiul Regilor magi. Această este o sărbătoare foarte populară. Magii defilează în trăsuri foarte bogat decorate și sunt urmați de numeroși cavaleri. Copii și adulți se înghesuie pe marginea străzilor, pentru a-i vedea trecând. După defilare, Regii se amestecă printre copiii, care sunt extrem de impresionați de a-i vedea atât de aproape. Altădată, în seară de ajun și în dimineața Crăciunului, în satele din Spania, vecinii care peste an, au ajutat la strângerea recoltei, au adus apa sau au avut grijă de oi, erau recompensați prin plată. Pe lângă aceasta, în calitate de colindători, erau răsplătiți cu coșuri împletite din răchită, pline cu sticluțe de ulei de măsline, de nuci, de migdale și fructe uscate. Vechea tradiție s-a păstrat și chiar s-a dezvoltat, căci astăzi găsim în majoritatea magazinelor, în preajmă sărbătorilor, coșuri care conțin cele mai fine produse artizanate ale țării, cele mai delicioase dulciuri specifice. Coșurile tradiționale de Crăciun, sunt astăzi îmbogățite cu sticle de vin spumos, castane glazurate, trufe, fructe proaspete și confiate, jambon, lichioruri și multe alte bunătăți, ce amintesc de adevărate cornuri ale abundenței.

În Grecia, masa de Crăciun are în mijloc o pâine tradițională.

Iar după ospăț, masa nu se strânge, pentru că Iisus să aibă cu ce-și potoli foamea. Moș Crăciunul lor este similar cu Sf. Vasile, filantropul Asiei Mici. El împarte cadouri și dulciuri copiilor. În vechea tradiție, obiceiul bradului împodobit nu există, fapt pentru care Sf. Vasile lasă cadourile pe masă sau într-un colț al camerei. Există o tradiție potrivit căreia stăpâna casei trebuie să-și imprime forma mâinii pe pâinea pregătită pentru cină, pentru a le arăta copiilor că Iisus a binecuvântat mâncarea.

În Ungaria, Pomul de Crăciun e împodobit cu fructe, prăjituri, dulciuri și lumânări.

Aici, Crăciunul (25 decembrie) este cea mai mare sărbătoare. În ajunul Crăciunului, creștinii respectau câteva tradiții. Era interzisă cererea sau darea de împrumuturi. Nu era bine nici ca femeile să coasă, să țeasă sau să spele vase, pentru că altfel le așteaptă o nenorocire. În ajunul Crăciunului rufele spălate și puse la uscat aduceau boala asupra familiei. Tinerii nu aveau voie să mănânce mâncăruri grase, pentru ca nu cumva viitoarele soții să le fie furate. Masa festivă de Crăciun era completă doar dacă avea tradiționala carne de porc prăjită, curcanul copt la cuptor  și cozonacul cu nuci.

În SUA, cu cinci săptămâni înainte de Crăciun, în fiecare duminică, americanii aprind câte o lumânare, fiecare reprezentând câte ceva. În seara Crăciunului, toate acestea sunt reaprinse pentru a sărbători Nașterea Domnului. La masă se mănâncă curcan, iar specialitatea Crăciunului este o prăjitură cu fructe. În America se împodobesc clădirile cu pomi de Crăciun, punctul central al sărbătorii fiind cadoul adus, aici și în Canada, de „Santa Claus''. Tradiționalul ciorap de Crăciun își face apariția la sfârșitul secolului al XIX-lea, ilustratorul Thomas Nast fiind inițiatorul lui. Există 11 orașe numite ''Santa Claus'' în opt state americane: Alaska, Arizona, Georgia, Indiana, Minnesota, Nevada, Oregon și Utah și 50 de locuri cu numele ''Noel''. În Alaska, Moș Crăciun face, înainte de a aduce cadourile, o vizită secretă de verificare a cumințeniei copiilor. Aceștia trebuie să îl întâmpine cu tradiționalul colind ''Gristuusaaq suu'uq'' (''Astăzi s-a născut Hristos'').

Sursa: romaniatv.net, utilecopii.ro

Foto: huffingtonpost.in

Share:

Articole recomandate