Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Aoleu, caz de scarlatină la un copil de 5 ani?!

Aoleu, caz de scarlatină la un copil de 5 ani?!

Se pare că bacteriile renasc chiar şi atunci când uităm cu desăvârşire de ele. De neimaginat, dar la adresa redacţiei a venit un apel-alertă din partea unui părinte care susţine faptul că direct de la grădiniţă copilul său de 5 ani ar fi fost internat la spital cu scarlatină.

Medicii bănuiesc, dar încă nu confirmă. Directoarea grădiniţei refuză cu vehemenţă să anunţe carantină până nu are confirmarea oficială, deşi riscă cu sănătatea altor zeci de copii. Rezultatele analizelor încă nu sunt cunoscute, dar probabilitatea că e vorba de acest virus e mare.

Cum apare boala?

Scarlatina este o boală infecțioasă. De regulă, aceasta apare ca epidemie, în școli și grădinițe fiind terenul preferat al acestei boli deosebit de contagioase. Acum un secol, era o cauză importantă de deces în rândul copiilor. Astăzi, este aproape inofensivă, datorită tratamentelor corect administrate. O receptivitate mare pentru scarlatină o au copiii sub 10 ani, grupa de vârstă cel mai frecvent atacată fiind micuţii de 5-9 ani. S-a costatat că băieții sunt mai des afectați decât fetele și că boala apare cu o frecvență de 4-5 ori mai mare în mediul urban decât în mediul rural.

Cum se transmite scarlatina la copii?

Bacteria se răspândește pe cale respiratorie, fie direct, prin picăturile de salivă împrăștiate în aer în timpul vorbirii, strănutului, râsului. Există şi calea indirectă, prin obiecte contaminate (jucării, obiecte de mobilier). Scarlatina este de neoprit atunci când pătrunde într-un grup de copii. Scarlatina bântuie în perioadele reci ale anului, dar au fost depistate şi cazuri de scarlatină în lunile de vară.

Simptomele scarlatinei

Primul semn al scarlatinei este febra de 39-40°C, dureri în gât și vărsături. Copilul e agitat, refuză mâncarea și are dureri puternice la înghițit. Ganglionii locoregionali (cei de sub bărbie și de pe părțile laterale ale gâtului) sunt măriți și dureroși la pipăit. Limba copilului suferă transformări ca: în prima zi aceasta prezintă un depozit albicios, în a doua zi se descuamează dinspre margini spre bază, în a treia zi are vârful descuamat, în a patra zi e descuamată total și capătă o culoare zmeurie. În perioada de convalescență se reepitelizează (se acoperă de un strat de celule noi), situație cunoscută cu termenul de “limbă lăcuită”. Apar mici bubițe roșii, aspre la pipăit. Este mai intensă pe partea antero-internă a membrelor (coate). Faţa bolnavului este palidă, iar pomeţii sunt roşii.

Tratamentul scarlatinei

Administrarea antibioticelor este esenţială pentru a scădea din intensitatea stărilor de boală ale copilului. Este utilă terapia cu vitamina C și B, precum și un consum crescut de lichide: supe, apă, sucuri naturale de fructe și legume. Deoarece scarlatina este extrem de contagioasă, copilul trebuie să rămână în casă până în a 21-a zi de la începutul bolii, fiind urmărit în continuare de pediatru în decursul unei luni.

 

Foto: radioresita.ro; cugetliber.ro

Share:

Articole recomandate