Ce moștenesc copiii doar de la mamă
- 2019-01-16
- 4058
Ritmul îmbătrânirii, inteligenţa şi chiar căderea părului sunt moştenite de către copil direct de la mamă. Cercetătorii au făcut numeroase studii pentru a afla ce alte caracteristici mai sunt transmise copiilor pe parte maternă.
Un studiu amplu efectuat de Universitatea Scottish din Glasgow, în care au fost incluşi peste 12.600 de tineri, a identificat factorii care influenţează inteligenţa, inclusiv statutul socio-economic şi educaţia. Mama avea cea mai mare influenţă. Coeficientul lor de inteligenţă a variat doar într-o medie de 15% faţă de cel al mamei. Oamenii de ştiinţă americani au confirmat că femeile transmit mai des genele care formează inteligenţa copilului, acestea având doi cromozomi X, în comparaţie cu bărbaţii care au doar unul, scrie healthyway.com.
Totodată, oamenii de ştiinţă au amintit şi de alte trăsături pe care copiii le moştenesc de la mamă. Printre acestea se numără problemele de somn şi ritmul îmbătrânirii. Dacă un copil are o problemă legată de somn, mamele pot fi „învinuite“. Un studiu publicat în „Sleep Medicine“ sugerează că mamele transmit copilului obiceiurile lor bune sau rele în ceea ce priveşte somnul şi că dacă acestea suferă de insomnii, atunci ele pot fi moştenite şi de către copil.
Modul în care îmbătrânim depinde la fel de genele mamei. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Max Planck din Germania au descoperit ca ADN-ul mitocondrial, pe care îl moştenim exclusiv de la mamă, poate controla parţial îmbătrânirea. Dar cercetările au fost efectuate pe şoareci, nu pe oameni, aşa că oamenii de ştiinţă au subliniat că sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a confirma această teorie.
Perioada în care femeile ajung la menopauză este un factor moştenit de la mamă. Un studiu realizat de Institutul Britanic de Cercetare a Cancerului, care a inclus peste 2000 de femei, a constatat că menopauza prematură şi întârziată (înainte de vârsta de 45 de ani şi după 55 de ani) este moştenită de la mamă. Cu toate acestea, echipa de cercetare a subliniat că nu este doar chestiunea genetică care contează, ci şi stilul de viaţă poate juca, de asemenea, un rol major. De exemplu, femeile care fumează ajung la menopauză cu doi ani mai devreme.
Chiar şi predispoziţia la chelie a bărbaţilor poate fi influenţată tot de moştenirea genetică. În acest caz, genele părinţilor nu sunt neglijabile, dar o mare parte din influenţă se află în cromozomii X ai mamei.
De asemenea, copiii pot moşteni şi daltonismul tot de la mame.
Sursa: adevarul.ro; onedio.ru